ΚΡΗΤΗ
Ανδρέας Ξανθός: «Όταν η επιστήμη υποχωρεί, η εξέλιξη δεν είναι καλή»
Δήλωση του Τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, για την έξαρση των κρουσμάτων covid-19 στη χώρα
SHARE:
Η έξαρση κρουσμάτων covid-19 που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, με ένα μεγάλο ποσοστό τους να σχετίζεται με την είσοδο τουριστών στη χώρα, αποτελεί μια ανησυχητική εξέλιξη που απαιτεί αυξημένη εγρήγορση και ενισχυμένα μέτρα υγειονομικής «θωράκισης». Μόνο που οι παλινωδίες, οι αντιφάσεις και η ανευθυνότητα στους κυβερνητικούς χειρισμούς, δεν στέλνουν μήνυμα σοβαρής και αποτελεσματικής διαχείρισης της κατάστασης, αλλά αντίθετα εντείνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για την πορεία και της πανδημίας και του τουρισμού.
Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στην υγειονομική ασφάλεια και στην οικονομική βιωσιμότητα της τουριστικής δραστηριότητας φέτος. Μόνο με προστασία της Δημόσιας Υγείας μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας και κάθε λογική «εκπτώσεων» στα υγειονομικά standardsυπό την πίεση επαγγελματικών συμφερόντων ( πχ κατάργηση της υποχρέωσης για μάσκα στα εμπορικά καταστήματα ή του περιορισμού των ατόμων στα καταστήματα εστίασης), μπορεί να συμβάλλει στην ανεξέλεγκτη αναζωπύρωση της πανδημίας, η οποία θα πλήξει με τη σειρά της την αγορά, τον τουρισμό, τις θέσεις εργασίας και το εισόδημα των πολιτών. Η διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι αυτή που πρωτίστως επιδεινώνει την κατάσταση στην οικονομία και όχι τα όποια περιοριστικά μέτρα αποφασιστούν εκ των υστέρων . Και είναι πολύ ανησυχητικό ότι για τις πολιτικές αυτές επιλογές δεν υπήρξε θετική εισήγηση (αμφιβάλλω αν ρωτήθηκε καν) της αρμόδιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Έχει αποδειχθεί διεθνώς πώς όταν η Επιστήμη υποχωρεί ή αγνοείται σ’αυτή την υπόθεση, η εξέλιξη δεν είναι καλή.
Αυτό που πρέπει επειγόντως να γίνει είναι:
1. Αποκατάσταση κλίματος πολιτικής συνεννόησης και άρα κοινωνικής συναίνεσης για την αντιμετώπιση της νέας φάσης. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να πυροδοτεί την πόλωση και το διχασμό στο πολιτικό σύστημα και στην κοινωνία ( τοξικότητα στην πολιτική αντιπαράθεση , νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, αλλαγές στην εκπαίδευση κλπ) και ταυτόχρονα να επιζητεί στήριξη της αντιπολίτευσης και των πολιτών για να αντιμετωπίσει μια κρίση Δημόσιας Υγείας.
2. Αναλυτική ενημέρωση στη Βουλή από τον Υπουργό Υγείας για τα νέα δεδομένα και το σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας, τόσο στη διάρκεια του καλοκαιριού όσο και εν όψει δεύτερου επιδημικού κύματος το φθινόπωρο.
3. Έμφαση στην έγκυρη επιστημονική ενημέρωση, πλήρης διαφάνεια για την επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας στη χώρα με αναλυτική παρουσίαση δεδομένων (πχ ποσοστό θετικών κρουσμάτων ανά δείγμα εισερχόμενων τουριστών και ανά χώρα προέλευσης), τεκμηριωμένη εκτίμηση κινδύνου από τους ειδικούς και όχι επιλεκτική ανακοίνωση στοιχείων, αναβαθμισμένη και αποκεντρωμένη επιδημιολογική επιτήρηση και παρέμβαση από τον ΕΟΔΥ.
4. Αυστηροποίηση των κριτηρίων για έλεγχο και ενισχυμένο testingστις πύλες εισόδου της χώρας (οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες), με ενιαία επιδημιολογικά κριτήρια και όχι με αποσπασματικές και ατελέσφορες κινήσεις που πλήττουν την εικόνα της χώρας.
5. Άμεση αντιστροφή της τάσης «χαλάρωσης» των μέτρων ατομικής προστασίας (αποστάσεις- μάσκα- υγιεινή χεριών), επικαιροποίηση των μηνυμάτων ευαισθητοποίησης των πολιτών, απαγόρευση μαζικών συναθροίσεων (πχ πανηγύρια).
6. Γενναία παρέμβαση ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας, αυξημένη ετοιμότητα του συστήματος (ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, Πολιτική Προστασία , Τοπική Αυτοδιοίκηση), γρήγορα και αποτελεσματικά αντανακλαστικά σε κάθε ύποπτο κρούσμα.
Μόνο έτσι μπορεί να κερδηθεί το στοίχημα και για τη Δημόσια Υγεία (που είναι προτεραιότητα) και για την επιβίωση του τουρισμού και της Οικονομίας. Τώρα είναι η ώρα όχι του εφησυχασμού και της υποτίμησης του κινδύνου ούτε αποκλειστικά της ατομικής ευθύνης, αλλά της ευθύνης της οργανωμένης Πολιτείας και Κοινωνίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.