ΚΡΗΤΗ

"Ανακαλύπτοντας την Αμερική"…

Απάντηση στον Πρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου από τον Πρόεδρο της ΚΣΟΣ

No profile pic

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΣΟΣ ΑΕΣ ΑΕ, Γιώργος Ξυλούρης τοποθετείται στο δημοσίευμα του CRETALIVE με τίτλο "Αγροτική Επανάσταση ... με το come-back της σταφίδας!" και "ρωτάει τον Σταύρο Γαβαλά : 

  • Ξεκαθαρίστε μας κ. Γαβαλά , τι θέλετε ; Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Ελαιολάδου ;  Θυμάστε άλλωστε ότι Ενιαίος φορέας διαχείρισης κατά 92% ήταν και η Ελαιουργική,  αλλά δυστυχώς…….
  • Επιτραπέζιες ελιές Χαλκιδικής ή καλλιέργεια νέων αμπελιών; Σταφιδάμπελα , κρασάμπελα ή αμπέλια για επιτραπέζιο σταφύλι; 
  • Να αναγνωριστεί το ελαιόλαδο ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης ;  Γνωρίζουμε ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει αποστείλει σχετικό αίτημα από  τον Φεβρουάριο του 2018, με την υπογραφή και την σύμφωνη γνώμη της Οργάνωσης , που αυτή τη στιγμή είστε Πρόεδρος. 

Τώρα όσο αφορά τη Σταφίδα. Τι θέλετε ; Την αναγέννησή  της; 

Η αναγέννηση  της σταφίδας θέλει μελέτες αναμπέλωσης και πιστή υλοποίησή τους από τους παραγωγούς. 

Δεν αμφισβητώ ότι με τη σταφίδα κτίστηκαν  σπίτια και δημιουργήθηκαν περιουσίες, ούτε για το ότι είναι ένα προϊόν διεθνώς αναγνωρισμένο για τις ωφέλιμες ιδιότητές του. 

 Η ΚΣΟΣ κατάφερε τo 2014,  να αναγνωρίσει τη σταφίδα στην  Ευρωπαϊκή Ένωση ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης και η ΚΣΟΣ γνωρίζει πολύ καλά το προϊόν. 

 Προτείνετε η ΚΣΟΣ να αναλάβει δράση, ανακοινώνοντας αξιοπρεπείς τιμές. Τη συγκεκριμένη στιγμή η ΚΣΟΣ δεν μπορεί να προβεί  σε μια τέτοια κίνηση , έχοντας να αντιμετωπίσει , όπως σωστά αναφέρατε, κράτη όπως την Τουρκία και το Ιράν, τα οποία προσφέρουν το προϊόν τους σε ιδιαίτερα ελκυστικές  τιμές έχοντας όμως παράλληλα και κέρδη, λόγω χαμηλού κοστολογίου. Προηγούμενα χρόνια που η ΚΣΟΣ έβγαινε πρώτη και ανακοίνωνε τιμές , δεν κατάφερε να καλύψει τα κόστη παραγωγής και διάθεσης , με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν υψηλά χρέη στα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία την ακολουθούν μέχρι και σήμερα. 

Η ΚΣΟΣ ξέρει την αγορά της σταφίδας και την πώληση – διάθεσή της , τόσο στην εγχώρια όσο και στην εξωτερική αγορά, αλλά δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις παραπάνω χώρες, ούτε σε ποσότητες αλλά ούτε και σε τιμές. Αυτό πλέον είναι αποδεδειγμένο. 

Άλλωστε τις χρονιές 2012,2013 και 2014, ό,τι παραγωγή υπήρχε, έστω και μειωμένη, η ΚΣΟΣ ήταν παρούσα,  βγήκε , την αγόρασε και την διέθεσε στην εγχώρια αγορά. Συνέχισε μάλιστα και ανακοίνωνε έγκαιρα στον τοπικό τύπο, τιμές αγοράς προϊόντος έως και το 2019, παροτρύνοντας έτσι τους παραγωγούς για σταφιδοποίηση. 

Αναφέρεστε σε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο της ΚΣΟΣ στη Βιομηχανική Περιοχή. Πράγματι μέχρι το 2008 υπήρχε αυτό το εργοστάσιο. Όμως  υποβαθμίστηκε με την μετεγκατάσταση του στον υπόγειο χώρο του κτιρίου της ΚΣΟΣ στη Βιομηχανική Περιοχή, λόγω της δημιουργίας υπερσύγχρονου συσκευαστηρίου νωπών σταφυλιών , στο χώρο που καταλάμβανε το εργοστάσιο της σταφίδας, με αποφάσεις του τότε Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου. 

Οι οικονομικές ζημιές που δημιούργησε αυτό το υπερσύγχρονο συσκευαστήριο από το 2009  ήταν τεραστίου μεγέθους για τα δεδομένα της συνεταιριστικής οργάνωσης.   

Η ΚΣΟΣ ιδρύθηκε για να διοχετεύει το πολυπληθές  προϊόν, που ήδη υπήρχε , τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας, που τότε βέβαια μιλούσαμε για τεράστιες ποσότητες που υπερκάλυπταν την ζήτηση. Έτσι έβγαιναν κερδισμένοι όλοι, και οι παραγωγοί και οι συνεταιριστικές οργανώσεις.

Καλώ λοιπόν , τόσο εσάς απ τη θέση του Προέδρου της ΕΑΣ Ηρακλείου,  ως μέτοχο της ΚΣΟΣ, καθώς και όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις, φορείς και παραγωγούς να συμβάλλουν έτσι ώστε να καλλιεργηθεί σταφίδα και η ΚΣΟΣ είναι πανέτοιμη να ανταποκριθεί στην διάθεσή-πώληση της.    

Η ΚΣΟΣ  είναι το ‘αυλάκι’ της σταφίδας αλλά δυστυχώς αν δεν συνδράμουν  οι συνεταιριστικές οργανώσεις -μέτοχοί της και οι παραγωγοί για να δημιουργηθεί το ‘νερό’ , για ακόμα μια χρονιά το ‘αυλάκι’ θα παραμείνει στεγνό".    

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση