Ανάγκη για αντισεισμική προστασία μνημείων στα Χανιά

Επισημάνσεις καθηγητή τΕπισημάνσεις καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης με αφορμή ένα συνέδριοου Πολυτεχνείου Κρήτης με αφορμή ένα συνέδριο

Την ανάγκη αποκατάστασης μνημείων της πόλης, όπως τα Νεώρια, ώστε να αποκτήσουν σύγχρονη αντισεισμική προστασία, εκφράζει ο καθηγητής και Αναπληρωτής Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Ε. Σταυρουλάκης.

Με αφορμή το 9ο Γερμανο-Ελληνο-Πολωνικό Συνέδριο για θέματα θεωρητικής και υπολογιστικής μηχανικής, ο κ. Σταυρουλάκης αναφέρθηκε στον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό στην Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «μετά τον τελευταίο φονικό σεισμό στην Ιταλία πληροφορηθήκαμε για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη το Αματρίτσε και άλλα μέρη. Μερικές μέρες αργότερα εμφανίστηκαν στις εφημερίδες πληροφορίες για γειτονικό χωριό που επιβίωσε με ελάχιστες ζημιές, τη Νόρτσα, σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από το σεισμό. Οι πληροφορίες αποδίδουν το γεγονός στην πρόβλεψη των τοπικών αρχών να ανακαινίσουν τα κτίρια της πόλης τους βάσει αυστηρών αντισεισμικών προδιαγραφών».

Στο σημείο αυτό ο κ. Σταυρουλάκης τονίζει:

«Αβίαστα έρχεται στο μυαλό μας η εικόνα από την κατάσταση των Νεωρίων και άλλων μνημείων στις πόλεις μας. Αν αυτά πάθουν κάτι, εκτός από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, θα έχει άραγε νόημα οποιαδήποτε άλλη επένδυση σε τουριστική προβολή γίνεται;».
Οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου Προχωρημένων Θεμάτων Μηχανικής ολοκληρώθηκαν χθες στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι με τη συμμετοχή καθηγητών από κορυφαία Πανεπιστήμια της Γερμανίας, Πολωνίας και Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η θεματολογία του Συνεδρίου περιλαμβάνει εισηγήσεις, μεταξύ άλλων, σε θέματα θεωρητικής και υπολογιστικής μηχανικής, καινοτόμων υλικών (νανοσωματίδια, γραφένιο κλπ), συμπεριφοράς κατασκευών σε σεισμούς. Πρόεδροι του Συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής Ιωάννης Κατσικαδέλης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Καθηγητής Reinhold Kienzler του Πανεπιστημίου της Βρέμης (Γερμανία), ο Καθηγητής Wlodzimierz Kurnik του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Βαρσοβίας (Πολωνία).

Την ευθύνη διοργάνωσης του Συνεδρίου είχε ο Καθηγητής Γεώργιος Ε. Σταυρουλάκης. Καλωσόρισμα απεύθυνε στην εναρκτήρια συνεδρία ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς καθώς επίσης και ο Χανιώτης Καθηγητής Ευάγγελος I. Σαπουντζάκης, Αναπληρωτής Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Υποστηρικτές του Συνεδρίου ήταν η Ελληνική Εταιρία Θεωρητικής & Εφηρμοσμένης Μηχανικής, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο, το πρόγραμμα και το βιβλίο με τις περιλήψεις που εκδόθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης βρίσκονται στην ιστοσελίδα: www.9ggp.tuc.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ