Αναγκαία η υπηρεσία φύλαξης στο νοσοκομείο

Ο διοικητής του νοσοκομείου παραδέχεται ότι είναι αναγκαία υπηρεσία, σε έναν χώρο με ιδιαίτερες ευαισθησίες με τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους να γίνονται συχνά πυκνά δέκτες άσχημων συμπεριφορών

Το απίστευτο περιστατικό βιαιότητας που σημειώθηκε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Ρεθύμνου, με έναν ειδικευόμενο γιατρό να πέφτει θύμα της μανίας ενός νεαρού και τους ασθενείς να «εγκλωβίζονται» επί αρκετή ώρα μέσα στον χώρο, φέρνει για μία ακόμα φορά στην επικαιρότητα την αναγκαιότητα για φύλαξη του ιδρύματος καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Έτσι, η διοίκηση του νοσοκομείου, όπως σημείωσε ο διοικητής του ιδρύματος, Γιώργος Φραγκιαδάκης, πρόκειται άμεσα – όπως άλλωστε το είχε ήδη προϋπολογίσει – να κινήσει τις διαδικασίες για την υπογραφή σύμβασης με εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίες «απουσιάζουν» από το νοσοκομείο τα τελευταία δύο χρόνια. Ο ίδιος παραδέχεται ότι είναι αναγκαία υπηρεσία, σε έναν χώρο με ιδιαίτερες ευαισθησίες με τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους να γίνονται συχνά πυκνά δέκτες άσχημων συμπεριφορών, αλλά και με περιστατικά φθοράς της δημόσιας περιουσίας.

ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

Όλα σημειώθηκαν γύρω στις 2.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο φίλος ενός τραυματία επιτέθηκε σε γιατρό και τον δάγκωσε και όταν κλήθηκε η αστυνομία σημειώθηκε συμπλοκή στην οποία συμμετείχαν συνολικά τέσσερα άτομα που τσακώθηκαν με αστυνομικούς. Πιο συγκεκριμένα, τα ξημερώματα του Σαββάτου μεταφέρθηκε ένας νεαρός ελαφρά τραυματίας στα ΤΕΠ. Ούτε ο τραυματίας ούτε οι συνοδοί του ανέφεραν την αιτία του τραυματισμού, όμως στους συνοδούς υπήρχε εκνευρισμός, επειδή, όπως έλεγαν, καλούσαν το ΕΚΑΒ, αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση. Ενώ ο τραυματίας βρισκόταν μέσα στο ιατρείο, ο νεαρός φίλος του, ευρισκόμενος σε κατάσταση μέθης, άρχισε να διαμαρτύρεται, επειδή το ΕΚΑΒ είχε καθυστερήσει. Στα επείγοντα έφτασε και ο πατέρας του, ενώ ο νεαρός σε αλλόφρονα κατάσταση επιτέθηκε σε γιατρό ο οποίος προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα και ενώ δεν είχε καμία σχέση με το συγκεκριμένο ιατρικό περιστατικό. Όχι μόνο δεν το κατάφερε, αλλά αντίθετα δέχθηκε την επίθεση του νεαρού φίλου του τραυματία, ο οποίος τον δάγκωσε στο μάγουλο! Στο νοσοκομείο έφτασαν και αστυνομικοί και όταν επιχείρησαν να συλλάβουν τον θερμόαιμο, το επεισόδιο πήρε διαστάσεις.

Στη συμπλοκή με τους αστυνομικούς συμμετείχε ο πατέρας, καθώς και δύο ακόμα νεαροί συγγενείς που στο μεταξύ έφτασαν στο νοσοκομείο. Τελικά, οι αστυνομικοί του ΑΤ συνέλαβαν τα 4 άτομα και τα οδήγησαν στα κρατητήρια. Αφέθηκαν την Κυριακή ελεύθεροι με εντολή του εισαγγελέα. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία στην οποία περιέχονται επτά κατηγορίες, οι περισσότερες για τον νεαρό που ξεκίνησε τα επεισόδια.

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο είναι ανάστατοι κυρίως για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση του έργου τους. Ήδη, ο γιατρός που δέχθηκε την επίθεση κατέθεσε μήνυση, ενώ ανάλογη θα είναι και η στάση του νοσοκομείου.

«Δεν υπήρχε λόγος να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα ή να υπάρχει αυτή η ένταση. Εμείς σαν νοσοκομείο καταδικάζουμε τέτοιου είδους περιστατικά οποιοσδήποτε κι αν ήταν ο λόγος. Εφόσον του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, όπως έπρεπε, δεν έπρεπε οι συνοδοί να έχουν τέτοιου είδους συμπεριφορά μέσα στο νοσοκομείο, να προκαλέσουν τέτοια ανησυχία εντός του ιδρύματος», ανέφερε χθες στον Team FM ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Φραγκιαδάκης, ο οποίος συνέχισε λέγοντας: «Τέτοιου είδους περιστατικά δεν είναι ανεκτά και θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι πρέπει να σέβονται την εργασία των γιατρών και του προσωπικού, όπως και τη δημόσια περιουσία. Θα πρέπει να είμαστε αυστηροί και θεωρώ ότι και η ίδια πολιτεία θα πρέπει τέτοιου είδους περιστατικά να τα απομονώνει, να τα καταδικάζει για να μην συμβαίνουν είτε στο νοσοκομείο είτε σε άλλες υπηρεσίες».

ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΜΗΝΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ

Ο κ. Φραγκιαδάκης τόνισε πως είναι απαραίτητο να γίνει διαγωνισμός για την επανεγκατάσταση φυλάκων στο νοσοκομείο: «Η προστασία στο νοσοκομείο εδώ και δύο χρόνια είναι ελλιπής με την έννοια ότι από το 2014 δεν υπάρχει σύμβαση για ασφάλεια του κτηρίου. Βέβαια, από νωρίς το καλοκαίρι είχαμε σχεδιάσει και είχαμε κάνει μία μελέτη για το πώς μπορούμε να υπογράψουμε συμβάσεις έργου με ανθρώπους για την ασφάλεια του κτηρίου. Το έχουμε εντάξει στον προϋπολογισμό του 2017 και σε λίγες εβδομάδες θα βγει και η προκήρυξη για να έχουμε κάποια άτομα ως προσωπικό ασφαλείας στο νοσοκομείο. Είναι μία υπηρεσία που είναι απαραίτητη να υπάρχει στο νοσοκομείο σε όλες τις βάρδιες».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι μέσα στις απαιτούμενες αλλαγές είναι η «αναδιάρθρωση» των ΤΕΠ με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών: «Υπάρχει ένας σχεδιασμός και ένα σκεπτικό για την «χωροταξική» αλλαγή των ΤΕΠ. Δεν μπορεί συνοδοί και ασθενείς να βρίσκονται στον ίδιο χώρο, όπου οι γιατροί εξετάζουν. Υπάρχει ένας σχεδιασμός από τη διοίκηση και τη διεύθυνση ιατρικής υπηρεσίας, ώστε να αλλάξουμε κάπως τον χώρο, ώστε να βρίσκονται κάποια άτομα νοσηλευτικό αλλά και ιατρικό προσωπικό, όταν χρειαστεί, για τη διαλογή των ασθενών για να βλέπουν το περιστατικό, να παίρνουν κάποιες πρώτες μετρήσεις και κατόπιν να πηγαίνει στα ιατρεία, αν χρειαστεί. Γιατί ένα 70-80% των περιστατικών δεν είναι έκτακτα περιστατικά με την έννοια ότι θα χρειαστεί άμεση βοήθεια. Κι εκεί καθυστερεί και το έργο των γιατρών, προκειμένου να τα εξυπηρετήσει όλα. Άρα χρειάζεται καλύτερη διαχείριση των ασθενών και των συνοδών. Θέλει κι ο χώρος μία αναδιαμόρφωση».

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ