Αγωνία για το νερό στο νομό Λασιθίου

Δραματική μείωση της στάθμης πηγών και γεωτρήσεων

Με την αγωνία της δραματικής μείωσης της στάθμης πηγών και γεωτρήσεων απ’ όπου αρδεύεται και υδρεύεται ο Νομός Λασιθίου αλλά και την άγνωστη εξέλιξη των βροχοπτώσεων τον επόμενο χειμώνα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη που συγκάλεσαν η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίνος Κριτσωτάκης, με στόχο να καταγραφεί η πραγματική κατάσταση και να συμφωνηθούν τα όποια επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, που στο Νομό Λασιθίου, ιδιαίτερα, εκδηλώνεται πιο έντονα, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Κρήτη.

Μέγιστο πρόβλημα, και αν δεν υπάρξουν ο κατάλληλος σχεδιασμός και οι αναγκαίες επενδύσεις πολύ δύσκολα θα αντιμετωπιστεί, είναι οι απώλειες μεγάλων ποσοτήτων διαθέσιμου νερού από διαρροές στα δίκτυα αλλά και από κλοπές…

Σε ό,τι αφορά το νερό της άρδευσης, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε οι αγρότες να αρδεύουν χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα συστήματα, καταναλώνοντας τις απολύτως αναγκαίες ποσότητες που χρειάζονται για τα δέντρα και τα φυτά, πατάσσοντας την υπεράρδευση.

O κ. Κριτσωτάκης παρουσιάζοντας το υδρολογικό προφίλ της Κρήτης είπε ότι το σύνολο του νερού της βροχής που πέφτει σε ένα «φυσιολογικό» υδρολογικό έτος στην Κρήτη είναι 12 δις κυβ. μέτρα, από τα οποία στο Λασίθι πέφτουν οι λιγότερες. Το τελευταίο έτος θεωρείται από τα πιο ξηρά υδρολογικά, αφού είχαμε μόλις 4,1 δις κ.μ. νερού. Είναι μια από τις χειρότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα σε όλη την Κρήτη από το Ρέθυμνο και ανατολικά.

Από το 1987 είχαμε διαδοχικά 5-6 έτη συνεχούς ξηρασίας και πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι η ακανόνιστη επανάληψη ετών ξηρασίας δεν αποκλείει και την επόμενη χρονιά να έχουμε ξηρασία.

Για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία  πρέπει να συνεννοηθούν οι δημόσιοι φορείς, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Περιφέρεια, οι Δήμοι και οι ΤΟΕΒ για μια καλή διαχείριση των υδατικών πόρων. Αναφερόμενος στην «πίτα» της προσφερόμενης ποσότητας καταναλούμενου νερού στην Κρήτη είπε ότι οι ιδιώτες έχουν το 23%, οι Δήμοι το 25% , οι ΔΕΥΑ το 16%, οι ΤΟΕΒ το 16%, ο ΟΑΚ το 20% και τόνισε ότι με βάση αυτό θα πρέπει να επιδιωχθεί συνεννόηση για μια βέλτιστη διαχείριση του νερού στο νησί.

Το 93% του νερού που καταναλώνουμε προέρχεται από υπόγεια νερά και το 7% από φράγματα. Στις περισσότερες περιοχές του νομού οι βροχοπτώσεις διαμορφώθηκαν κάτω του 50% και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Νικολάου έπεσαν βροχές στο 35% του μέσου όρου των συνήθων βροχοπτώσεων!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ