ΚΟΣΜΟΣ
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκτοξεύουν διαστημική άκατο για τον Άρη τον Ιούλιο
Στόχος η μελέτη της ατμόσφαιράς του, που θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την κλιματική αλλαγή
SHARE:
Το Διαστημικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ήταν ιδιαίτερα γεμάτο τα τελευταία χρόνια. Τα ΗΑΕ ανέπτυξαν και εκτόξευσαν μια σειρά από δορυφόρους. Πέρσι έστειλαν μάλιστα τον πρώτο αστροναύτη τους, τον Χάζα Αλ Μανσούρι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Και τώρα τα Εμιράτα έχουν στρέψει την προσοχή τους στον Άρη. Η κορύφωση των προσπαθειών τους βρίσκεται ακριβώς πίσω μου. Είναι η άκατος Ελπίδα που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη:
«Αυτό που θα προσφέρει η αποστολή των Εμιράτων στον Άρη είναι πραγματικά δεδομένα κατά τη διάρκεια όλου του έτους, σε όλο τον Άρη. Γιατί είναι σημαντικό; Η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους λόγους που έχει μεταμορφωθεί ο Άρης. Το να κατανοήσουμε καλύτερα τη δυναμική του καιρού και τις ατμοσφαιρικές αλλαγές μας προσφέρει ένα κομμάτι του παζλ του τι συνέβη στον Άρη. Γιατί βρίσκεται στη σημερινή του κατάσταση. Αυτό θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την κλιματική αλλαγή στη Γη και τι συμβαίνει όταν επέρχεται η κλιματική αλλαγή. Οπότε όταν τελικά στείλουμε ανθρώπους στον Άρη, θα κατανοήσουμε καλύτερα τι θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον» εξηγεί η Σάρα Αλ Αμίρι, υπουργός προηγμένων επιστημών στα ΗΑΕ.
Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: «Η κυβέρνηση προσδοκούσε σε μια μεγάλη αλλαγή, όσον αφορά στη δημιουργία ενός οικονομικού περιβάλλοντος που βασίζεται σε ανταγωνιστική και καινοτόμα τεχνογνωσία. Και είδε ότι το διάστημα προσφερόταν για κάτι τέτοιο. Η αποστολή των Εμιράτων στο διάστημα είναι ο καταλύτης γι' αυτή την μεγάλη αλλαγή. Θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε τις εθνικές προκλήσεις όσον αφορά στο νερό, τα τρόφιμα και τους ενεργειακούς πόρους. Και θα προκύψουν χρήσιμες γνώσεις που θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα» αναφέρει ο Ομράν Σαράφ, πρότζεκτ μάνατζερ της αποστολής στον Άρη.
Τα επιστημονικά όργανα που θα συγκεντρώσουν όλα αυτά τα νέα δεδομένα από τον Άρη περιλαμβάνουν ένα φασματοσκόπιο υπέρυθρων ακτίνων που θα αναλύσει την χαμηλότερη ατμόσφαιρα, τα συστήματα νεφών και τις θερμοκρασίες. Μια συσκευή απεικόνισης για τις φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και για την καλύτερη κατανόηση της υπεριώδους ακτινοβολίας στις κατώτερες στιβάδες της ατμόσφαιρας και ένα φασματοσκόπιο υπεριώδους ακτινοβολίας.
«Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε όλες τις διαφορετικές διαδικασίες ελέγχων για να διασφαλίσουμε ότι το διαστημικό σκάφος θα λειτουργεί ανεξάρτητα από τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσει. Φέτος, τον Μάιο θα το στείλουμε στον χώρο εκτόξευσης στην Ιαπωνία» τόνισε η Σάρα Αλ Αμίρι, υπουργός προηγμένων επιστημών στα ΗΑΕ.
Μπήκαμε στο σκάφος μαζί με έναν από τους μηχανικούς του, τον Μοσέν Αλαγουάντι: «Έχουμε συνολικά τρεις κεραίες χαμηλών απολαβών σήματος και μία υψηλών. Αυτή χρησιμοποιείται όταν είμαστε πολύ μακριά από την Γη και πρέπει να επικοινωνήσουμε με το διαστημόπλοιο. Έχουμε τέσσερα ηλιακά πάνελ που είναι η βασική πηγή ενέργειας για το σκάφος. Έχουμε μια μπαταρία που θα την αποθηκεύει, όταν δεν έχουμε ήλιο. Και έχουμε και δύο συσκευές εντοπισμού αστεριών. Ουσιαστικά μας λένε που είναι το διαστημόπλοιο».
Επτά μήνες μετά την εκτόξευση, το σκάφος θα μπει σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Μια καθοριστική στιγμή: «Το διαστημόπλοιο δεν θα κοιτάζει τον Άρη. Θα έχει τους προωθητές του προς αυτόν. Εάν πηγαίνουν πολύ αργά ή πολύ γρήγορα θα τον χάσουμε. Εάν δεν βρεθούμε εκεί που θέλουμε, πιθανώς θα πέσουμε στον Άρη. Είναι μια κρίσιμη φάση. Γι' αυτό και το ήμισυ των καυσίμων θα χρησιμοποιηθούν εκεί. Χρειάζονται 12 λεπτά έως μισή ώρα για να μιλήσουμε με το διαστημόπλοιο. Δεν το διατάζουμε. Το προγραμματίζουμε και αυτόνομα θα μας λέει τι πρέπει να κάνει. Προσευχόμαστε να κάνει όλα αυτά για τα οποία έχει σχεδιαστεί» συμπληρώνει ο Αλαγουάντι.
«Είναι κάτι που δεν μοιάζει με τίποτε από όσα έχουμε ονειρευτεί ή ξέρουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε. Είναι η τελική αντίστροφη μέτρηση μέχρι την εκτόξευση τον Ιούλιο. Είναι πρόκληση να μπούμε σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Το συναρπαστικό είναι τα νέα ευρήματα, τα νέα επιστημονικά δεδομένα, τα αποτελέσματα» υπογραμμίζει η Σάρα Αλ Αμίρι, υπουργός προηγμένων επιστημών στα ΗΑΕ.
Τον Ιούλιο θα μάθουμε αν οι επιστήμονες και οι μηχανικοί των Εμιράτων θα είναι τελικά ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του ονείρου τους.