ΚΟΣΜΟΣ

Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια έχουν... «κολλήσει» στην Κίνα

Tο κατά πόσον τα αναγκαία είδη θα φθάσουν εγκαίρως στα χέρια μας αποτελεί ένα αναπάντητο ερώτημα

No profile pic

Σε λίγες ημέρες όλοι στον δυτικό κόσμο θα ανυπομονούν να ξεκινήσουν το στόλισμα των σπιτιών, των καταστημάτων και των δρόμων ενόψει της μακράς εορταστικής περιόδου, που καταλήγει στα Χριστούγεννα και στην Πρωτοχρονιά. Ωστόσο, το κατά πόσον τα αναγκαία είδη θα φθάσουν εγκαίρως στα χέρια μας αποτελεί ένα αναπάντητο ερώτημα. Ο μεγαλύτερος κόμβος στον κόσμο, όπου κατασκευάζονται οι πλαστικοί τάρανδοι, τα λαμπάκια, οι μπάλες και τα αστέρια, καθώς και πολυποίκιλα άλλα στολίδια, έχει δεχθεί καίριο πλήγμα από την έλλειψη πρώτων υλών, όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Πρόκειται για την πόλη της Κίνας, Γιβού, από την οποία ακόμα και όσα φορτία έχουν ήδη φύγει για να κατευθυνθούν σε δυτικές αγορές, εμφανίζουν καθυστέρηση στην παράδοσή τους εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Aπό τα μέσα Οκτωβρίου, όπως τονίζει το Bloomberg, η πόλη Γιβού επηρεάζεται δραστικά από τη συνεχιζόμενη κρίση στην ηλεκτρική ενέργεια, η οποία ανάγκασε τα εργοστάσια να καταφύγουν σε γεννήτριες μαζικά ή, αντ’ αυτού, να παγώσουν εντελώς για ένα διάστημα την παραγωγή τους. «Είμαι τόσο αγχωμένη που δεν μπορούσα να κοιμηθώ», δηλώνει η ιδιοκτήτρια εργοστασίου χριστουγεννιάτικων στολιδιών, Λου Τινγκ. «Θεωρητικά θα έπρεπε να είναι θετικό το γεγονός πως γινόμαστε αποδέκτες περισσότερων παραγγελιών από πέρυσι, αλλά επικρατεί πολύ μεγάλη αβεβαιότητα, η οποία ως αποτέλεσμα έχει να επιβραδύνεται η διαδικασία παράδοσης κι εμείς να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Η Λου Τινγκ προσέθεσε κιόλας ότι όπως και πολλές άλλες εταιρείες στολιδιών στη Γιβού, αγωνίζεται και η δική της να αντεπεξέλθει στις καθυστερήσεις κατά τη διαδικασία παραγωγής και στις τιμές-ρεκόρ των ναύλων.

Η Γιβού είναι η καρδιά της παραγωγής του 80% από τα αξίας 6,1 δισ. δολαρίων χριστουγεννιάτικα προϊόντα, τα οποία σε ετήσια βάση εξάγονται από την Κίνα. Οπότε η πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων συνιστά μια μικρογραφία των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το εμπόριο φέτος. Το 45% των προϊόντων, που κατασκευάζονται στις εργοστασιακές μονάδες της, κατευθύνεται στην τεράστια αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ενώ οι πωλήσεις φέτος επανήλθαν στα επίπεδα προ πανδημίας, ο Λίου Σιαόφεγκ, κατασκευαστής τεχνητών δένδρων στη χονδρική αγορά, ανησυχεί. Ολη η δραστηριότητα μεταφέρθηκε στο Διαδίκτυο, ενώ τα προηγούμενα χρόνια τα προϊόντα ήταν απλωμένα στο πεζοδρόμιο για να προσελκύσουν την προσοχή κυρίως επισκεπτών από τις ΗΠΑ. Σήμερα δεν είναι βέβαιος για το ότι θα αποκομίσει υψηλά κέρδη. Η τιμή του χάλυβα, ο οποίος χρησιμοποιείται για να φτιαχτούν οι κορμοί των τεχνητών χριστουγεννιάτικων δένδρων, έχει σχεδόν διπλασιαστεί από πέρυσι. Συν τοις άλλοις, όπως διευκρίνισε, και το αυξημένο κόστος των πλαστικών έχει με τη σειρά του καταστήσει πιο δαπανηρές τις συναφείς συσκευασίες που χρησιμοποιούν τέτοια υλικά. Αναμένει τα περιθώρια κέρδους των δραστηριοτήτων του, τα οποία στις καλύτερες εποχές είχαν αναρριχηθεί έως το 20%, αλλά πλέον έχουν υποχωρήσει στο 10%, να εξασθενήσουν έτι περαιτέρω το 2021. Τέλος, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Λίου Σιαόφεγκ για να δείξει το μέγεθος του προβλήματος, παραγγελίες άνω του 1.000.000 γουάν (δηλαδή 157.000 δολαρίων), που συνήθως είχαν αποσταλεί έως τα μέσα Οκτωβρίου, ακόμα δεν έχουν μετακινηθεί από την Κίνα.

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση