Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, που πρόσφατα επανεξελέγη στην ηγεσία της δεύτερης ισχυρότερης χώρας του κόσμου για μια ιστορική τρίτη θητεία, θα συναντήσει τους ομολόγους τους από τις ΗΠΑ, τον Τζο Μπάιντεν, και τη Γαλλία, τον Εμανουέλ Μακρόν, στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπαλί της Ινδονησίας, σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Λευκός Οίκος είχε ήδη επιβεβαιώσει ότι ο Μπάιντεν και ο Σι θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο περιθώριο της συνόδου της G20. Θα είναι η πρώτη διά ζώσης συνάντησή τους από τότε που ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος. Η σύνοδος της G20 θα γίνει από τις 14 έως τις 17 Νοεμβρίου στο Μπαλί.
Ο Κινέζος ηγέτης θα μεταβεί στη συνέχεια στην Ταϊλάνδη για να συμμετάσχει στη σύνοδο του φόρουμ για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού (APEC) από τις 17 έως τις 19 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιτζιάν δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι ο Σι θα μεταβεί στη G20 και θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν καθώς και τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν την επόμενη εβδομάδα στο Μπαλί.
Θα συναντήσει επίσης τον Σενεγαλέζο Μάκι Σαλ και τον Αργεντινό Αλμπέρτο Φερνάντες.
Οι συνομιλίες αυτές γίνονται ύστερα από την εκ νέου ανάδειξη του Σι Τζινπίνγκ, τον περασμένο μήνα, για μια ιστορική τρίτη θητεία στην ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, κάτι που του διασφαλίζει την επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας τον Μάρτιο του 2023.
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ έχουν ήδη επικοινωνήσει πέντε φόρες μέσω τηλεφώνου ή βιντεοσύνδεσης αλλά είναι η πρώτη διά ζώσης συνάντησή τους από τον Ιανουάριο του 2021.
Ο Σι και ο Μπάιντεν συναντώνται με στόχο να «διαχειριστούν με υπεύθυνο τρόπο» τον ανταγωνισμό μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.
Η Ουάσινγκτον ελπίζει επίσης ότι οι δύο χώρες θα καταφέρουν να «εργαστούν από κοινού σε θέματα όπου έχουν κοινά συμφέροντα», σύμφωνα με την ίδια. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Αμερικάνοι επικεντρώνονται στο Κλίμα, την πάταξη του εμπορίου ναρκωτικών και την υγεία.
Ο Μπάιντεν και ο Σι και θα συζητήσουν μια σειρά από «διεθνή και περιφερειακά θέματα», δήλωσε η Καρίν Ζαν-Πιερ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα το θέμα της Ταϊβάν, τη μεγαλύτερη πηγή έντασης.
Άλλο ζήτημα έντασης: η Ρωσία, καθώς ο Μπάιντεν θα ήθελε η Κίνα να πάρει τις αποστάσεις της από τη Μόσχα.
Επίσης στην ατζέντα: η Βόρεια Κορέα. Την ώρα που η Πιονγκγιάνγκ πληθύνει τις εκτοξεύσεις πυραύλων, η Ουάσινγκτον θα ήθελε το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.
Άλλη πηγή έντασης: η πρόσφατη αυστηροποίηση από τις ΗΠΑ των ελέγχων στις εξαγωγές, κάτι που θεωρείται ότι περιπλέκει την ανάπτυξη από την Κίνα ημιαγωγών αιχμής και που έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις από το Πεκίνο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ