ΚΟΣΜΟΣ
Στο κενό οι προσπάθειες του Τραμπ να «βγάλει» τους Antifa τρομοκράτες
Δεν θα απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος 53 ατόμων
SHARE:
Ελαφρώς πίσω έκανε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποφασίζοντας να μην απαγγείλει κατηγορίες κατά 53 ατόμων που κατηγορούνται για βίαια επεισόδια, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων που ξέσπασαν με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ, υποσχέθηκε καταστολή εναντίον μελών του αντιφασιστικού κινήματος και άλλων «εξτρεμιστών», όπως είπε, που κατηγόρησε για υποκίνηση βίας.
Ωστόσο, η εξέταση των αρχείων του ομοσπονδιακού δικαστηρίου από το Reuters σχετικά με τις κατηγορίες, δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ορισμένους υπόπτους και συνεντεύξεις με δικηγόρους υπεράσπισης και εισαγγελείς διαπίστωσε ως επί το πλείστον μη οργανωμένες πράξεις βίας από άτομα που έχουν λίγες προφανείς συνδέσεις με το κίνημα Antifa ή άλλες αριστερές ομάδες.
Το Reuters εξέτασε μόνο ομοσπονδιακές υποθέσεις, τόσο λόγω των ισχυρισμών του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την εμπλοκή Antifa όσο και παρόμοιων ομάδων, και επειδή οι ομοσπονδιακές κατηγορίες γενικά επιβάλλουν αυστηρότερες κυρώσεις. Σε ορισμένα από τα έγγραφα κατηγορητηρίων, που εξετάστηκαν από το Reuters, δεν αναφέρονται καθόλου βίαιες πράξεις.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει τα ευρήματα του Reuters και παρέπεμψε σε συνέντευξη που έδωσε ο Μπαρ στη Fox News, τη Δευτέρα. Εκεί είπε ότι ενώ το τμήμα του είχε διεξαγάγει κάποιες έρευνες για τους antifa, ήταν ακόμα στην «αρχική φάση του εντοπισμού των ανθρώπων».
Ενώ ο Μπαρ και ο πρόεδρος Τραμπ έχουν επανειλημμένα δείξει τους antifa ως σημαντικό υποκινητή της αναταραχής, ο όρος δεν εμφανίζεται σε κανένα από τα ομοσπονδιακά έγγραφα κατηγορητηρίων που εξετάστηκαν μέχρι τώρα από το Reuters.
Αντιθέτως, μόνο μία ομάδα αναφέρθηκε ονομαστικά σε ομοσπονδιακή καταγγελία και αυτή είναι το λεγόμενο κίνημα boogaloo, του οποίου οι οπαδοί πιστεύουν σε έναν επικείμενο εμφύλιο πόλεμο και πρόκειται κυρίως για ακροδεξιούς εξτρεμιστές.
Τρεις συλλήψεις ακροδεξιών
Τρία μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης συνελήφθησαν στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ με την κατηγορία της υποκίνησης σε βία στη διάρκεια των ειρηνικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνταν μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς.
Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα της Νεβάδα, τον Νίκολας Τρούτανιτς, οι τρεις άνδρες ανήκουν στο ακροδεξιό κίνημα Boogaloo, “ένας όρος που χρησιμοποιείται από τους εξτρεμιστές για να δηλώσουν έναν επικείμενο εμφύλιο πόλεμο ή/και την κατάρρευση της κοινωνίας”.
Στην κατοχή τους βρέθηκε μία βόμβα μολότοφ.
“Βίαιοι υποκινητές έχουν σφετεριστεί ειρηνικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένης της Νεβάδα, εκμεταλλευόμενοι την πραγματική και θεμιτή αγανάκτηση για τον θάνατο του Φλόιντ για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα”, τόνισε ο Τρούτανιτς.
Οι άνδρες – ο Στίβεν Τ. Πάρσαλ, γνωστός και ως “Κίουι”, 35 ετών, ο Άντριου Λίναμ, 23 ετών και ο Ουίλιαμ Λούμις, 40 ετών – κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την πρόκληση υλικών ζημιών με τη χρήση εκρηκτικών, για παράνομη οπλοκατοχή και αδικήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία.
Οι συλλήψεις αυτές έγιναν την ώρα που η αστυνομία δυσκολεύεται να διατηρήσει την τάξη μετά τον φόνο του Φλόιντ στις 25 Μαΐου, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μέλη ακροδεξιών οργανώσεων, συχνά βαριά οπλισμένα, διεισδύουν στις διαδηλώσεις, με κάποιους ειδικούς να αναρωτιούνται για τον ρόλο τους στο ξέσπασμα ταραχών σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ. Μάλιστα πολλοί από αυτούς που ανήκουν στο κίνημα Boogaloo φορούν χαβανέζικα πουκάμισα για να αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλο.