ΚΟΣΜΟΣ

Στη γραμμή της Δύσης η G7 – Ενστάσεις για εμπάργκο σε ρωσικό πετρέλαιο & χρυσό

Πάντως, η Μόσχα διαψεύδει τα περί χρεοκοπίας, ότι δεν πλήρωσε δηλαδή ληξιπρόθεσμους τόκους 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στη γραμμή της Δύσης η G7 – Ενστάσεις για εμπάργκο σε ρωσικό πετρέλαιο & χρυσό

Αποφασισμένη να στραγγαλίσει οικονομικά τη Ρωσία είναι η Δύση, όπως φάνηκε στη σύνοδο του G7. To νέο πακέτο κυρώσεων θα περιλαμβάνει, όπως φαίνεται, εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν θα απαγορευτούν οι εισαγωγές ρωσικού χρυσού, καθώς οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι θα πληγούν και οι δικές τους οικονομίες. Πάντως, η Μόσχα διαψεύδει τα περί χρεοκοπίας, ότι δεν πλήρωσε δηλαδή ληξιπρόθεσμους τόκους 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Υπό τη σκιά του πολέμου οι ηγέτες της G7 υπόσχονται να στηρίξουν την Ουκρανία μέχρι τέλους σφίγγοντας τον κλοιό των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και συνεχίζοντας τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο Κίεβο.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη και να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί» ανακοίνωσε η Ομάδα G7.

Απευθυνόμενος στους 7 ηγέτες μέσω βιντεοκλήσης ο Ουκρανός πρόεδρος τους παρότρυνε να συμβάλουν στον τερματισμό του πολέμου πριν την έλευση του χειμώνα που θα δυσχεράνει τις συνθήκες στο πεδίο, να εντείνουν την πίεση στο Βλαντιμίρ Πούτιν και να στείλουν στο Κίεβο σύγχρονα όπλα κα αντιαεροπορικά συστήματα, αίτημα στο οποίο σχεδιάζει ήδη να ανταποκριθεί η Ουάσινγκτον. Αναφερόμενος στο κόστος του πολέμου για τη Δύση, ο Μπόρις Τζόνσον τονίζει ότι μια ανεξέλεγκτη Ρωσία θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη διεθνή αστάθεια.

«Φανταστείτε να επιτρέπαμε στον Πούτιν να καταλάβει ατιμώρητος τεράστια κομμάτια μιας άλλης χώρας, μια εθνικά κυρίαρχης ανεξάρτητης χώρας. Τα διδάγματα θα ήταν πραγματικά ανατριχιαστικά. Για όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, βλέπετε ήδη τις συμβαίνει στις Βαλτικές χώρες, αλλά ο αντίκτυπος θα γινόταν αισθητός και στην ανατολική Ασία» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Αν και οι θέσεις των 7 ευθυγραμμίζονται ως προς το ενιαίο μέτωπο έναντι της Μόσχας, τα επιμέρους ζητήματα όπως το εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό και το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου φαίνεται ότι απαιτούν περισσότερη συζήτηση καθώς οι Ευρωπαίοι αναζητούν τρόπους μείωσης των οικονομικών επιπτώσεων. Γαλλικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το Παρίσι ζητά το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου να μην περιορίζεται στη Ρωσία αλλά να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες ενώ επιθυμεί να διατεθεί εκ νέου στη διεθνή αγορά το πετρέλαιο του Ιράν και της Βενεζουέλας. Εντωμεταξύ ο Καναδάς ανακοινώνει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς δηλώνει ότι η σχέσεις με τη Μόσχα δε μπορούν να ξαναγίνουν όπως ήταν πριν την εισβολή.

«Επιμένουμε ιδίως στην ενότητα όσον αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής επιθετικότητας και διαπιστώσαμε ότι οι πολιτικές όλων των χωρών της G7 είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Πιστεύω ότι αυτό είναι το θετικό μήνυμα, ότι λαμβάνουμε σκληρές αποφάσεις» σημείωσε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Η Μόσχα από την πλευρά της στέλνει το δικό της μήνυμα στη G7, συνεχίζοντας το σφυροκόπημα ουκρανικών πόλεων ενώ διαψεύδει ότι δεν πλήρωσε ληξιπρόθεσμους τόκους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι οφειλές, λέει το Κρεμλίνο, πληρώθηκαν αλλά οι δυτικές κυρώσεις εμποδίζουν την απόδοσή τους. Κι αυτό δεν είναι πρόβλημα της Ρωσίας.

 

Στις σχέσεις με τη Ρωσία δεν υπάρχει επιστροφή στο status quo ante

Η αντίθεση δεν μπορούσε να είναι μεγαλύτερη: Από τη μία το ειδυλλιακό τοπίο του Έλμαου στις βαυαρικές Άλπεις που φιλοξενεί τους ηγέτες των εφτά ισχυρότερων δημοκρατικών χωρών του πλανήτη. Και από την άλλη η βαρβαρότητα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, το θέμα που κυριάρχησε στη σύνοδο κορυφής του G7.

Τα αποτελέσματα;

Στήριξη της Ουκρανίας, όσο αυτό είναι απαραίτητο». Η στήριξη αυτή δεν έχει ημερομηνία λήξης. Θα εκφραστεί και με νέα σύγχρονα όπλα που ζητά από καιρό ο Ζελένσκι. Η στήριξη θα εκφραστεί και οικονομικά με ένα είδος Σχεδίου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

Από τις σημερινή του βιντεοσύσκεψη του Ζελένσκι με τους επτά ηγέτες εδώ στο Έλμαου κρατάμε τον χρονικό ορίζοντας που βάζει ο ίδιος: να λήξει ο πόλεμος πριν πιάσει ο βαρύς χειμώνας.

Η σύνοδος κορυφής στο Έλμαου έβγαλε και κάτι άλλο: Τη διαπίστωση των ηγετών του G7 ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι ιστορική τομή και δεν υπάρχει επιστροφή στο status quo ante των διεθνών σχέσεων.

Στις σχέσεις με τη Ρωσία επιστροφή στην εποχή προ του πολέμου στην Ουκρανία δεν υπάρχει, είπε ο Όλαφ Σολτς. Και στη φράση αυτή συμπυκνώνεται και το πολιτικό μήνυμα της συνόδου κορυφής στο Έλμαου.

 

Δείτε επίσης:

Όλαφ Σολτς: «Οι σχέσεις Δύσης-Ρωσίας δεν μπορούν να ξαναγίνουν όπως πριν»
 

Πηγή:ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση