ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Στρατιωτική ενίσχυση του Γκότλαντ

Η ανησυχία για τις προθέσεις της Μόσχας στην περιοχή έχει αυξηθεί μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014

No profile pic

Με την πρώτη ματιά, το σουηδικό νησί Γκότλαντ δεν μοιάζει με στρατηγικό στρατιωτικό φυλάκιο.

Όμως στα τέλη Αυγούστου ο τουριστικός αυτός προορισμός έγινε θέατρο στρατιωτικών ασκήσεων ψυχροπολεμικής κλίμακας.

«Ήταν μια ενέργεια που έδειξε ότι υπερασπιζόμαστε την σουηδική εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία. Και ήταν αυτό που μπορούμε να αποκαλέσουμε σινιάλο ασφαλείας από την πλευρά μας», λέει ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας Πέτερ Χούλτκβιστ.

Ένα σινιάλο με παραλήπτη τη Ρωσία.

«Κατά καιρούς έχουμε δει εντονότερη στρατιωτική δραστηριότητα, πιο περίπλοκες ασκήσεις, αλλά και συμπεριφορά που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε προκλητική από την πλευρά της Ρωσίας, πτήσεις πολύ κοντά σε αεροσκάφη, σουηδικά αεροσκάφη και άλλα, καθώς και πτήσεις πολύ κοντά σε πλοία του ΝΑΤΟ», εξηγεί ο Χούλτκβιστ.

Η ανησυχία για τις προθέσεις της Μόσχας στην περιοχή έχει αυξηθεί μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Οι τελευταίες κινήσεις της Ρωσίας -και της Σουηδίας- αποτυπώνουν το κλίμα που επικρατεί στη βορειοανατολική Ευρώπη όσον αφορά στην ασφάλεια.

«Για την Ευρώπη, έχουμε ένταση στο νότο με τη Λιβύη, έχουμε ένταση με τη Συρία, τη διαφωνία Ελλάδας και Τουρκίας. Έχουμε την ανατολική Ευρώπη με την Ουκρανία, και τώρα έχουμε κοινωνική αναταραχή στη Λευκορωσία και στρατιωτική δραστηριότητα στην Βαλτική θάλασσα και επίσης στην Αρκτική. Επομένως βλέπουμε πως στα άκρα της Ευρώπης οι εντάσεις αυξάνονται. Γι' αυτό οι διάφορες δυνάμεις σηματοδοτούν τη στρατιωτική τους ετοιμότητα και διερευνούν την άμυνα των άλλων», είπε στο euronews ο Γιόχαν Βίκτοριν της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών Πολέμου.

Και η Σουηδία δεν σκοπεύει να πιαστεί στον ύπνο. Την περασμένη εβδομάδα το κοινοβούλιο ενέκρινε επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ για αμυντικές δαπάνες μέσα στην επόμενη πενταετία. Κάποια θα πάνε στα στρατεύματα και τις εγκαταστάσεις του Γκότλαντ.

«Το στρατιωτικό σύνταγμα του Γκότλαντ αποκαθίσταται μετά τη διακοπή λειτουργίας του το 2005. Και στόχος είναι η επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας στο νησί τα επόμενα χρόνια», μεταδίδει η απεσταλμένη του euronews στη Σουηδία, Ανελίζ Μπόρζες.

«Το σχέδιο που έχω δει είναι πως θα συνεχίσουμε την επέκταση του Γκότλαντ με περισσότερες μονάδες, περισσότερο προσωπικό, περισσότερα υλικά και ακόμα περισσότερες υποδομές», εξηγεί ο διοικητής του συντάγματος του Γκότλαντ, Συνταγματάρχης Ματίας Άρντιν.

Προς το παρόν, 300 στρατιώτες, άρματα μάχης, συστήματα αεροπορικής άμυνας και μαχητικά αεροπλάνα έχουν ήδη φτάσει στο νησί, ένα κομμάτι γης με έκταση 3.000 τετραγωνικά μέτρα που μέχρι σήμερα δεν είναι ευρέως γνωστό στους Ευρωπαίους, όμως εξελίσσεται γρήγορα σε ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι του σύγχρονου γεωπολιτικού παζλ.

«Αν έχεις τον έλεγχο από την στρατιωτική προοπτική του Γκότλαντ, έχεις επίσης πολύ μεγάλη επιρροή στην κατάσταση ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή. Και είναι σημαντικό για τις χώρες της Βαλτικής, είναι σημαντικό για τη Φινλανδία και είναι σημαντικό για τη σουηδική ηπειρωτική χώρα», τονίζει ο Πέτερ Χούλτκβιστ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση