ΚΟΣΜΟΣ
Σκληρή στάση της Δύσης στις πολεμικές απειλές της Μόσχας
Τα σενάρια για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
SHARE:
Με την κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας να συνεχίζει να βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και την απειλή ρωσικής εισβολής να μην έχει αποσοβηθεί, ο Αμερικανός πρόεδρος ρίχνει λάδι στη φωτιά. Εκτίμησε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα εισβάλει τελικά στην Ουκρανία, προκαλώντας κύματα ανησυχίας και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.
Σε μία ξεκάθαρη επίδειξη δύναμης, η Ρωσία έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει από τις 13 Ιανουαρίου στην περιοχή της πρωτεύουσας. Με υποβρύχια, άρματα μάχης, χιλιάδες στρατιώτες και πραγματικά πυρά, η Μόσχα επιδεικνύει τη στρατιωτική της ετοιμότητα, την ώρα που δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων σε τέσσερα σημεία των συνόρων με την Ουκρανία.
O Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε κινητικότητα ρωσικών στρατευμάτων μέσα στα σύνορα της Ουκρανίας θα εκληφθεί ως εισβολή και θα ενεργοποιήσει σοβαρότατες συντονισμένες οικονομικές κυρώσεις τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν περιγράψει μια προς μια στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν υπάρχει δηλαδή μικρή ή μεγάλη εισβολή, όπως διευκρίνισε και ο Λευκός Οίκος.
Αν ο Πούτιν επιλέξει να εισβάλει, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, η Ρωσία θα πληρώσει βαρύτατο τίμημα και δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Σημείωσε, επίσης, πως και άλλου τύπου επιθέσεις, όπως για παράδειγμα προβοκάτσιες, κυβερνοεπιθέσεις ή επιδρομές στην περιοχή του Ντονμπάς θα αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερις Ουκρανούς αξιωματούχους, δυο εκ των οποίων βουλευτές, για σχέσεις με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι «αυτό που θα δείτε θα είναι ότι η Ρωσία θα θεωρηθεί υπεύθυνη αν εισβάλει και θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνει. Άλλο να κάνεις μία μικρή επίθεση».
Ο διαχωρισμός που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μεταξύ μίας μικρής επίθεσης και ενδεχόμενης εισβολής έστειλε κύματα ανησυχίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Δεν υπάρχουν μικρές επιθέσεις ούτε μικρές χώρες, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ωστόσο επιχείρησε να καθησυχάσει τους συμπολίτες του, που μετά την ομιλία Μπάιντεν θεώρησαν βέβαιο ότι ο πόλεμος είναι προ των πυλών.
«Γνωρίζουμε την πιθανή απειλή του πολέμου, είμαστε έτοιμοι, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη χρειαστεί να δοκιμαστεί η ετοιμότητά μας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρεθεί διπλωματική λύση. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρχει ειρήνη στην Ουκρανία. Μην πανικοβάλεστε» είπε ο Β. Ζελένσκι.
Σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον μιλά για κυρώσεις που δεν έχουν επιβληθεί ποτέ ξανά. Κυρώσεις που θα έχουν μεν αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία αλλά θα είναι ολοκληρωτικά καταστροφικές για την Ρωσία. Το πακέτο των οικονομικών, τεχνολογικών και στρατιωτικών κυρώσεων έχει οριστικοποιηθεί και θα ενεργοποιηθεί λίγες ώρες μετά την εισβολή, αν υπάρξει εισβολή. Οι δυο σοβαρότερες εξ αυτών θα είναι η αποσύνδεση των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Μόσχας από το σύστημα διεθνών συναλλαγών και το εμπάργκο σε τεχνολογία αμερικανικής προέλευσης ή παρασκευής απαραίτητης για την άμυνα της Ρωσίας αλλά και για καθημερινά καταναλωτικά προϊόντα.
Από το Βερολίνο όπου συναντήθηκε με τη Γερμανίδα ομόλογό του, ο Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τη Μόσχα να μην επιστρέψει την ανθρωπότητα στον Ψυχρό Πόλεμο, επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες για χαλαρή αντίδραση της Ουάσιγκτον, ενώ σκληρή στάση κράτησε και η Κομισιόν.
«Δεν αποδεχόμαστε τις προσπάθειες της Ρωσίας να χωρίσει την Ευρώπη σε σφαίρες επιρροής», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προειδοποίησε ότι «εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, εάν υπάρξουν περαιτέρω επιθέσεις στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, θα απαντήσουμε με τεράστιες οικονομικές κυρώσεις».
Η Μόσχα συνεχίζει να διαψεύδει το ενδεχόμενο σύρραξης και ρίχνει το μπαλάκι στη Δύση.
«Πιστεύουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλουν στην εκτόνωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί τώρα στην Ευρώπη και, επιπλέον, μπορούν να συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Το Κρεμλίνο σε όλους τόνους επαναλαμβάνει πως δεν υπάρχει θέμα εισβολής στην Ουκρανία, ωστόσο επιμένει πως η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και η ανάπτυξη στρατευμάτων και όπλων στο έδαφός της αποτελούν κόκκινες γραμμές, καθώς σε αντίθεση με το 2014 όπου και η Ρωσία αποκαλούσε Ρωσόφωνους τους κατοίκους του Ντονμπάς , πλέον, όπως υποστηρίζει, η πλειονότητά τους έχει ρωσικά διαβατήρια, αποτελούν Ρώσους πολίτες, κάτι που συνεπάγεται και ευθύνη της Μόσχας απέναντι στην ακεραιότητά τους.
Η Ρωσία έστειλε για πρώτη φορά πολεμικά ελικόπτερα σε βάση κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι η Ουάσιγκτον έδωσε άδεια στις Βαλτικές χώρες για μεταφορά αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία.
Δύο μόλις 24ωρα μετά την ανακοίνωση της κοινής ναυτικής άσκησης Ρωσίας-Κίνας-Ιράν, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως από την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου έως και τον Φεβρουάριο τα πλοία και των πέντε στόλων του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, θα βρίσκονται κυριολεκτικά παντού.
Παράλληλα με την έξοδο από τους ναυστάθμους των ρωσικών πολεμικών πλοίων, μόνο τυχαίες δεν μπρούν να θεωρηθούν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και με τον προέδρο της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, καθώς – ως απάντηση στην μεταφορά βαρύ οπλισμού από χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία – η Μόσχα έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πράξει το ίδιο στη Λατινική Αμερική.
Τα σενάρια για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
«Η εκτίμηση την οποία θεωρεί πιο πιθανή η Ουάσιγκτον είναι πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι προετοιμασμένες να κάνουν μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία» ενώ η αμερικανική στρατηγική επικεντρώνεται στην αποτροπή αυτού του σεναρίου με την απειλή πολύ σοβαρών κυρώσεων» δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής.
Υπάρχει, όπως είπε, και ένα «λιγότερο κακό σενάριο» που λέει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεν θέλει την πολεμική αναμέτρηση αλλά «έναν συμβιβασμό που θα επιτρέψει στη Μόσχα να ξαναοικοδομήσει τη σφαίρα επιρροής που θεωρεί ότι δικαιούται στην περιοχή».
Ο Κώστας Υφαντής ανέφερε ότι υπάρχει μία στρατηγική αξιολόγηση πως ο χειμώνας, όταν είναι παγωμένες οι περιοχές που ενδιαφέρουν τη Μόσχα, «είναι ο καταλληλότερος για μια χερσαία, γρήγορη στρατιωτική επιχείρηση».
Εάν η Μόσχα έχει αποφασίσει μια στρατιωτική επιχείρηση, «πολύ σύντομα θα δούμε τις κινήσεις της», σημείωσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.
Όσον αφορά στην κλίμακα της στρατιωτικής επιχείρησης, ο κ. Υφαντής ανέφερε ότι υπάρχει η «επιλογή του σαλαμιού», δηλαδή σιγά σιγά, με στρατιωτική επιχείρηση σε περιοχές που ήδη ελέγχει η Ρωσία (Κριμαία) ή μία μεγαλύτερη επιχείρηση για να συνδέσει περιοχές που ελέγχει, σε ένα μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Ουκρανίας. Εάν πάμε στο εφιαλτικό σενάριο, θα είναι συνδυασμός και των δύο, τόνισε ο καθηγητής.