Σφοδρές αντιδράσεις για την καταστροφή δάσους του δικτύου Natura 2000

Η καταστροφή ήρθε από την ουγγρική αρχή για τα ύδατα,

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στην Ουγγαρία η καταστροφή ενός δάσους, προστατευόμενου από το δίκτυο Natura 2000. Η καταστροφή ήρθε από την ουγγρική αρχή για τα ύδατα, στο πλαίσιο ενός έργου προστασίας από πλημμύρες, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ.

«Αποικίες προστατευμένων νυχτερίδων επιβίωναν στις κουφάλες των δένδρων. Εδώ βρέθηκε μια φωλιά του σπάνιου μαύρου πελαργού, ήταν περιοχή αναπαραγωγής ενός άκρως προστατευμένου είδους πουλιών, Πέραν αυτού ήταν ένας σπάνιος και πολύτιμος φυσικός βιότοπος», λέει η επικεφαλής της WWF, Καταλίν Σίπος.

Τα σπουδαιότερα αιωνόβια δάση των ουγγρικών πεδιάδων, βρίσκονται στη λεκάνη απορροής ποταμών. Οι ορνιθολόγοι εξηγούν γιατί αυτά τα δάση είναι απαραίτητα στη διατήρηση της τοπικής πανίδας.

«Ο δυνητικός χώρος διαβίωσης για αυτά τα σπάνια είδη μειώθηκε και πάλι. Ο μαύρος πελαργός έχει σαφείς προτιμήσεις. Χρειάζεται μια συγκεκριμένη δομή δέντρου, ψηλά γέρικα δέντρα γύρω από τη φωλιά του, με συγκεκριμένη θολωτή δομή. Και αυτό για να τον προστατεύει από τα μάτια των αρπακτικών», λέει ο ορνιθολόγος Γκάμπορ Όχνοντι.

Η αρχή διαχείρισης των υδάτων που προκάλεσε την καταστροφή επικαλείται εξουσιοδότηση του τοπικού δασαρχείου, όμως η WWF θεωρεί ότι οι περιορισμοί που επέβαλαν οι περιβαλλοντικές αρχές παραβιάστηκαν.

«Τα σχέδια έδιναν εντολή στην αρχή διαχείρισης υδάτων να αφήσει τα παλιά δέντρα τα οποία μπορεί να κόβονται μόνο από την 1η Αυγούστου έως τις 15 Οκτωβρίου», λέει η Σίπος.

Το θέμα έχει προκαλέσει έντονη πολεμική στην Ουγγαρία, καθώς το δάσος ήταν προστατευόμενη περιοχή, ενώ οι ειδικοί λένε ότι το έργο μπορούσε να γίνει χωρίς να επηρεάσει το φυσικό περιβάλλον.

«Το δάσος προστατευόμενο από την ΕΕ καταστράφηκε από την ουγγρική αρχή διαχείρισης των υδάτων για ένα έργο χρηματοδοτούμενο μερικώς από την ΕΕ. Σύμφωνα με αυτούς, το κόψιμο των δένδρων ήταν νόμιμη και αναγκαία πράξη για την προστασία από τις πλημμύρες. Οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι οι στόχοι θα μπορούσαν να επιτευχθούν χωρίς να καταστραφούν αυτοί οι πράσινοι διάδρομοι», μεταδίδει από την Ουγγαρία ο ανταποκριτής του euronews Γκάμπορ Τάνακς.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ