ΚΟΣΜΟΣ

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός ζητάει ο ουκρανός ΥΠΕΞ για την αποκατάσταση του Τσερνόμπιλ

Εχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός ζητάει ο ουκρανός ΥΠΕΞ για την αποκατάσταση του Τσερνόμπιλ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να κηρύξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανόν να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας αν συνεχισθεί η διακοπή.

«Οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ έχουν 48ωρη ικανότητα παροχής ενέργειας στον σταθμό του Τσερνόμπιλ. Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της δεξαμενής αποθήκευσης χρησιμοποποιημένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν να λειτουργούν και οι διαρροές ραδιενέργειας θα είναι επικείμενες», έγραψε στο Twitter.

Η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί «πλήρως» εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών, ανακοίνωσε προηγουμένως η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom. Καθώς η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, «δεν υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης των γραμμών».

Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ βρίσκεται σε ζώνη αποκλεισμού και περιλαμβάνει ανενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και εγκαταστάσεις ραδιενεργών αποβλήτων.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δεν έχει αντιδράσει στις προειδοποιήσεις.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η IAEA είχε ανακοινώσει ότι η μετάδοση εξ αποστάσεως των δεδομένων από τα συστήματα ελέγχου έχει διακοπεί.

Η IAEA αναφερόταν στις κάμερες και άλλα όργανα που έχουν τοποθετηθεί από τον διεθνή οργανισμό στο πλαίσιο της αποστολής ελέγχου του ειρηνικού χαρακτήρα των πυρηνικών προγραμμάτων στον κόσμο.

Περισσότεροι από 200 τεχνικοί και φύλακες έχουν εγκλωβιστεί στις εγκαταστάσεις, εργαζόμενοι συνεχώς επί 13 ημέρες υπό ρωσική παρακολούθηση.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζήτησε από την Ρωσία να τους επιτρέψει εναλλασσόμενες βάρδιες, ρεπό και καθορισμένο ωράριο, που είναι βασικά στοιχεία για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για την δυσχερή και αγχώδη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και για τους πιθανούς κινδύνους που αυτή η κατάσταση σημαίνει για την πυρηνική ασφάλεια», προειδοποίησε ο επικεφαλής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι.

 Συνεχίζεται κανονικά η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και η θέρμανση στο Κίεβο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας

Συνεχίζεται κανονικά η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και η θέρμανση, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσεις λειτουργούν κανονικά, στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ο αντιδήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας Μίκολα Ποβορόζνικ σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Οι αρχές ελπίζουν να απομακρύνουν πολύ περισσότερους ανθρώπους από τις κοινότητες που βομβαρδίζονται της Ιρπίν, Μπούτσα και Χοστόμελ στην περιφέρεια του Κιέβου.

"Έχουμε μέρη για να στεγάσουμε (πρόσφυγες), έχουμε τρένα για να στείλουμε κόσμο στα δυτικά", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορέσουν να βοηθήσουν οι αρχές να φύγουν.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι καλεί τους Δυτικούς να αποφασίσουν "το ταχύτερο δυνατό" για τα MiG-29 που πρότεινε η Πολωνία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τους δυτικούς "να αποφασίσουν το ταχύτερο δυνατό" για το θέμα της αποστολής αεροσκαφών MiG-29 που πρότεινε η Πολωνία για να βοηθηθεί η Ουκρανία να αντιμετωπίσει την ρωσική εισβολή.

"Πάρτε μια απόφαση το ταχύτερο δυνατό, στείλτε μας αεροπλάνα!", δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος σε βίντεο που ανήρτησε στο Telegram, στο οποίο ζητεί από τους δυτικούς να "ασχοληθούν αμέσως" με την πολωνική πρόταση.

Η Βαρσοβία, η οποία δεν θέλει να εμφανιστεί ως εμπλεκόμενο μέρος στην ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, ζήτησε να μπορέσει να μεταφέρει τα μαχητικά της αεροσκάφη στην Ουάσινγκτον, για να τα στείλει στη συνέχεια στο Κίεβο, αλλά οι ΗΠΑ έκριναν γρήγορα την πρόταση αυτή "μη βιώσιμη".

"Η προοπτική μαχητικών αεροσκαφών 'στη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ' που θα αναχωρήσουν από βάση ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στη Γερμανία για να πετάξουν σε έναν διαφιλονικούμενο με τη Ρωσία εναέριο χώρο πάνω από την Ουκρανία προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για το σύνολο του NATO", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, σύμφωνα με τον οποίο η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις διαβουλεύσεις της με τη Βαρσοβία πάνω στο ζήτημα αυτό.

Η Ρωσία εξέφρασε από την πλευρά της σήμερα ανησυχία για ένα "πολύ ανεπιθύμητο και δυνητικά επικίνδυνο σενάριο".

Χθες, Τρίτη, προς "έκπληξη" των ΗΠΑ, η Πολωνία δήλωσε ότι είναι "έτοιμη να μεταφέρει άνευ καθυστέρησης και δωρεάν όλα τα αεροσκάφη της Mig-29 στη βάση του Ράμσταϊν (στη Γερμανία) και να τα θέσει στη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ".

"Ευχαριστούμε την Πολωνία", δήλωσε από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκφράζοντας τη λύπη του που "δεν έχει (ακόμη) ληφθεί" "καμία απόφαση" κατά την 14η ημέρα της ρωσικής εισβολής.

"Οι πολωνικές προτάσεις δεν υποστηρίζονται", εξέφρασε τη λύπη του. "Πότε θα υπάρξει μια απόφαση;", συνέχισε.

Μόνον κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας, διαθέτουν επισήμως στον στόλο τους σοβιετικά MiG-29, οι αντιαεροπορικές δυνατότητες των οποίων είναι αυτές που ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες των Ουκρανών για να πολεμήσουν τη ρωσική εισβολή.

Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, είναι διατεθειμένα να παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε επίσης σήμερα ότι η διεθνής κοινότητα θα φέρει ευθύνη για μια μαζική "ανθρωπιστική καταστροφή", αν δεν συμφωνήσει για μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων για να προστατευθεί η χώρα του.

Στο καθημερινό τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Ζελένσκι σημείωσε ότι το επίπεδο απειλής στην Ουκρανία είναι μέγιστο σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αλλά ότι οι Ουκρανοί έδειξαν ότι δεν θα υποχωρήσουν ποτέ.

"Η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραύλους, αεροσκάφη και ελικόπτερα εναντίον μας, εναντίον αμάχων, εναντίον των πόλεών μας, εναντίον της υποδομής μας. Είναι το ανθρωπιστικό καθήκον του κόσμου να ανταποκριθεί", υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δείτε επίσης

Πλήρης διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ

Ουκρανία: Δεν μεταδίδουν δεδομένα τα συστήματα ελέγχου πυρηνικών υλικών στο Τσερνόμπιλ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση