ΚΟΣΜΟΣ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι προωθούνται στην Σολεντάρ
«Εξαιρετικά δύσκολη» η κατάσταση στην μικρή πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην πόλη Σολεντάρ, σύμφωνα με τα όσα είπε στο καθημερινό νυχτερινό του διάγγελμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Κατά το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, οι δυνάμεις της Ρωσίας και της Wagner ελέγχουν πιθανόν το μεγαλύτερο μέρος της Σολεντάρ έπειτα από τακτικές προωθήσεις τους τις τέσσερις τελευταίες ημέρες. Αξιωματούχοι στο Κίεβο έχουν δηλώσει πως η Μόσχα ενίσχυσε την επίθεσή της στη Σολεντάρ, υποχρεώνοντας τα ουκρανικά στρατεύματα να απωθήσουν κύματα επιθέσεων από τη μισθοφορική πολιτοφυλακή της Wagner γύρω από την πόλη αυτή και τα γειτονικά μέτωπα.
Η Σολεντάρ απέχει λίγα μίλια από τη Μπαχμούτ, όπου στρατεύματα και των δύο πλευρών έχουν υποστεί βαριές απώλειες σε μάχες χαρακωμάτων, οι οποίες ήταν από τις πιο σφοδρές που έχουν σημειωθεί αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν 11 μήνες. «Ο ρωσικός άξονας στη Σολεντάρ είναι πιθανότατα μια προσπάθεια να αποκλειστεί η Μπαχμούτ από βορρά και να κοπούν οι ουκρανικές γραμμές επικοινωνίας», προσθέτει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Στο καθιερωμένο νυχερινό του διάγγελμα, ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στους στρατιώτες που αντιστέκονται στις ρωσικές επιθέσεις στην Σολεντάρ, ευχαριστώντας τους για τον πολύτιμο χρόνο που έχουν κερδίσει. Περιέγραψε την κατάσταση στην πόλη ως «εξαιρετικά δύσκολη», εξέφρασε ωστόσο την εμπιστοσύνη του ότι η Ουκρανία θα κυριαρχήσει και θα απελευθερώσει ολόκληρο το Ντονμπάς.
«Και τι ήθελε η Ρωσία να κερδίσει εκεί; Τα πάντα είναι ισοπεδωμένα, δεν έχει μείνει ίχνος ζωής. Χιλιάδες κάτοικοι χάθηκαν: Όλος ο τόπος κοντά στην Σολεντάρ είναι καλυμμένος με τα πτώματα των κατακτητών και τις λακούβες από τις επιθέσεις. Αυτό είναι το πρόσωπο της παραφροσύνης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, στο χωριό Μοσπανόβε, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, οι ζημιές στα σπίτια είναι εκτεταμένες. Η σιγή επικρατούσε τις πρώτες ημέρες της εισβολής, όμως ο Κοστιαντίν Νεμίκιν άρχισε τις επισκευές και τον Μάρτιο οι κάτοικοι κρύφτηκαν στο καταφύγιο που είχε φτιάξει στο υπόγειο ενός εγκαταλειμένου σπιτιού. Τον Μάιο έφυγε με την οικογένειά του και επέστρεψε, φέρνοντας κι άλλους κατοίκους. Τώρα επισκευάζει σπίτια ηλικιωμένων, μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, διορθώνει την υδροδότηση και έχει φέρει και μια γεννήτρια για τη φόρτιση των κινητών. Η οικογένειά του δεν έχει επιστρέψει ακόμα.
Πίεση για αποστολή αρμάτων κύριας μάχης
Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε τη Δευτέρα πως παραμένει πεπεισμένος ότι είναι ανάγκη να συντονίζονται οι παραδόσεις όπλων στον ουκρανικό στρατό με τους συμμάχους της χώρας του, καθώς εντείνεται η πίεση στο Βερολίνο να στείλει στο Κίεβο άρματα κύριας μάχης Leopard 2.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα στείλει περίπου σαράντα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Marder στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα στείλουν περίπου 50 Bradley, παρόμοια οχήματα. Μια ημέρα νωρίτερα, η Γαλλία ανακοίνωνε πως θα προμηθεύσει την Ουκρανία με περίπου 30 ελαφριά τεθωρακισμένα αναγνώρισης AMX-10 RC, εφοδιασμένα με ισχυρά πυροβόλα.
Ο Σολτς, που έχει τονίσει επανειλημμένα πως θεωρεί σημαντικό η Δύση να μην κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να μη δώσει λόγους στη Ρωσία να τη θεωρήσει μέρος της σύρραξης, επεσήμανε πως οι σύμμαχοι «προετοίμαζαν, συζητούσαν και οργάνωναν καιρό» τις παραδόσεις των οπλικών συστημάτων αυτών.
Το Κίεβο αξιώνει να σταλούν πιο βαριά άρματα, ιδίως Leopard, που θα αποτελούσαν άλλης τάξης στρατιωτική βοήθεια. Όμως η Γερμανία «δεν θα ενεργήσει μόνη της», επέμεινε ο καγκελάριος Σολτς σε εκδήλωση των Σοσιαλδημοκρατών. «Η Γερμανία θα είναι πάντα ενωμένη με τους φίλους και τους συμμάχους της (...) οτιδήποτε άλλο θα ήταν ανεύθυνο σε αυτή την τόσο επικίνδυνη κατάσταση».
Η κυβέρνηση της Γερμανίας υπογραμμίζει πως είναι από τους βασικούς προμηθευτές όπλων της Ουκρανίας μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού, απορρίπτοντας τις επικρίσεις για υπερβολικό δισταγμό, αφού πέρυσι έσπασε αρκετά ταμπού που είχαν ρίζες στην αιματηρή ιστορία της τον 20ό αιώνα και, μεταξύ άλλων, αποφάσισε να στείλει όπλα σε εμπόλεμη ζώνη.
Παρ' όλα αυτά, το Κίεβο και άλλοι επικρίνουν ειδικά το SPD, διότι κατά την άποψή τους ενεργεί με μεγάλη βραδύτητα και μοιάζει να περιμένει άλλοι σύμμαχοι να αναλάβουν πρωτοβουλία πρώτοι. Τα δυο ήσσονα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (Πράσινοι, Ελεύθεροι Δημοκράτες) τάσσονται πολύ πιο μεγαλόφωνα υπέρ της αλλαγής κλίμακας της στρατιωτικής υποστήριξης στο Κίεβο. Ενδεικτικό είναι ότι το σαββατοκύριακο ο προερχόμενος από τους Πράσινους υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε στο ARD ότι η Γερμανία δεν αποκλείει την παράδοση Leopard στην Ουκρανία στο μέλλον.
Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στην Ουκρανία περίπου δέκα άρματα κύριας μάχης Challenger 2, όπως μετέδωσε τη Δευτέρα το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, χωρίς να κατονομάσει τις πηγές του.
Το Κίεβο θέλει να του παραδοθούν περίπου 300 άρματα κύριας μάχης.