Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη η σημερινή ημέρα;

Newsroom
Newsroom

Η δεισιδαιμονία στις αγλλόφωνες χώρες και οι εξηγήσεις

Η δεισιδαιμονία γύρω από το… Παρασκευή και 13 αποτελεί μια πεποίθηση που συναντάται κυρίως στις αγγλόφωνες χώρες, όπου η φοβία αυτή έχει το επιστημονικό όνομα Paraskavedekatriaphobia. Η ονομασία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «Παρασκευή», «δεκατρία» και «φοβία». Αντίθετα, στην Ελλάδα και στις ισπανόφωνες χώρες, η αντίστοιχη δυσοίωνη ημέρα είναι η Τρίτη και 13.

Η εν λόγω πρόληψη άρχισε να διαδίδεται στις αγγλόφωνες κοινωνίες τον 19ο αιώνα, ενώ κέρδισε ακόμα μεγαλύτερη προβολή παγκοσμίως μέσα από την κινηματογραφική ταινία τρόμου «Παρασκευή και 13» του 1980.

Οι εξηγήσεις για την προέλευση αυτής της πεποίθησης ποικίλουν, με τις πιο γνωστές να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα ιστορικά και μυθολογικά γεγονότα:

  • Στις 13 Οκτωβρίου 1307, Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε η μαζική δίωξη και εκτέλεση των Ναϊτών ιπποτών με εντολή του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.
  • Την ημέρα της Παρασκευής, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, γεγονός που οδήγησε στην εκδίωξή τους από τον Παράδεισο.
  • Κατά τη Βίβλο, η Μεγάλη Πλημμύρα συνέβη ημέρα Παρασκευή.
  • Επίσης, Παρασκευή ήταν η ημέρα που σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός.

Ο αριθμός 13 θεωρείται εδώ και αιώνες σύμβολο κακοτυχίας, καθώς “σπάει” την ισορροπία του αριθμού 12. Στη μυθολογία και τη θρησκεία, ο αριθμός 12 έχει έντονο συμβολισμό: 12 ήταν οι Θεοί του Ολύμπου, 12 οι άθλοι του Ηρακλή, 12 οι φυλές του Ισραήλ, 12 οι μαθητές του Ιησού και 12 οι Ιμάμηδες στο Ισλάμ. Η προσθήκη του αριθμού 13 προκαλεί μια αλλαγή στην αρμονία, η οποία γεννά την ανησυχία για το άγνωστο και τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα που αυτό μπορεί να επιφέρει.

Στον τομέα της πληροφορικής, υπάρχει ακόμη ένας ιός με την ονομασία «Παρασκευή και 13», που δημιουργήθηκε το 1988 στο Ισραήλ. Ο συγκεκριμένος ιός ενεργοποιείται κάθε φορά που το ημερολόγιο του υπολογιστή δείχνει Παρασκευή και 13, προκαλώντας καθυστερήσεις και προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφία από minorthreadsco από το Pixabay

Πηγή: enikos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ