ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανός αξιωματούχος: Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο Αζοφστάλ

Τί ανέφερε σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας

Ουκρανός αξιωματούχος: Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο Αζοφστάλ

Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στον χώρο του αχανούς εργοστασίου χάλυβα Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, ανέφερε την Τετάρτη ένας σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μιλώντας στο Radio Free Europe/Radio Liberty.

Η Ουκρανία παραμένει σε επαφή με τις ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το Αζοφστάλ, πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο στο μεταξύ διέψευσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, της τελευταίας εγκατάστασης στην οποία παραμένουν ουκρανικές δυνάμεις.

«Η διαταγή δόθηκε δημοσίως (στις 21 Απριλίου) από τον ανώτατο διοικητή (Βλαντίμιρ Πούτιν) να ματαιωθεί κάθε επίθεση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι δυνάμεις της Μόσχας πολιορκούν την εγκατάσταση και δεν επεμβαίνουν παρά μόνο για να «εξαλείψουν πολύ γρήγορα τις απόπειρες» Ουκρανών μαχητών να φθάσουν σε «θέσεις βολής».

Φόβοι για τις οικογένειες που παραμένουν παγιδευμένες στο Αζόφσταλ

Έπειτα από δύο μήνες σε ένα καταφύγιο, η Τετιάνα Τρότσακ που έχει εγκαταλείψει τη Μαριούπολη νιώθει τον ήλιο στο πρόσωπό της και κοιτάζει τον λαμπερό γαλάζιο ουρανό την πρώτη μέρα της ελευθερίας της, σημειώνει ρεπορτάζ του Reuters.

Αλλά δεν μπορεί να ξεχάσει τους 42 ανθρώπους που πιστεύει ότι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στο καταφύγιο που μοιράζονταν κάτω από τις πολιορκημένες χαλυβουργίες της Μαριούπολης.

Η 25χρονη, ο σύζυγός της και οι γονείς της ήταν μεταξύ των δεκάδων αμάχων που έφτασαν στην Ζαπορίζια μετά την εκκένωση από το εργοστάσιο, όπου άλλοι άμαχοι και οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης παραμένουν υπό πολιορκία.

Κρατώντας στο στήθος της τη σκυλίτσα της Νταίζη, η Τρότσακ κοίταξε γύρω της τον ήσυχο δρόμο με απορία. «Νομίζω ότι όλοι έχουμε καεί άσχημα από τον ήλιο επειδή έχουμε τόσο λίγη βιταμίνη D», είπε μετά την πρώτη της μέρα πάνω από το έδαφος.

«Ανησυχώ τρομερά για τους πολίτες και τους τραυματίες στρατιώτες που είναι ακόμα εκεί», πρόσθεσε.

Από τα 56 άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, η Τρότσακ γνωρίζει μόνο 14 που μπόρεσαν να φύγουν μέχρι στιγμής.

Οι αρχές της πόλης λένε ότι περίπου 200 άμαχοι και περισσότερα από 30 παιδιά εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στο εργοστάσιο, του οποίου το τεράστιο δίκτυο υπόγειων αποθηκών έχει υποστεί επανειλημμένους βομβαρδισμούς από τα ρωσικά στρατεύματα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση