ΚΟΣΜΟΣ
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι υπόσχεται δίκαιη μεταχείριση στους ρώσους λιποτάκτες
«Καλύτερα να παραδοθείτε παρά να σκοτωθείτε» είπε στο διάγγελμά του
Η Ρωσία στέλνει τους πολίτες της σε βέβαιο θάνατο, δήλωσε σε διάγγελμά του ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος υποσχέθηκε πως όσοι λιποτακτήσουν από τον ρωσικό στρατό θα τύχουν «πολιτισμένης μεταχείρισης» από τη χώρα του.
Μιλώντας στα ρωσικά, την πρώτη γλώσσα του, ο Ζελένσκι προέτρεψε τους στρατιώτες του εχθρού να παραδοθούν με το που φτάσουν στην Ουκρανία, αντί να δικαστούν ως εγκληματίες πολέμου μετά το τέλος της σύγκρουσης.
Η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει τους λιποτάκτες όπως προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες και δεν θα παραδώσει στις ρωσικές αρχές κανένα ρώσο στρατιώτη που κινδυνεύει να δικαστεί, είπε.
«Καλύτερα να παραδοθείτε στην Ουκρανία παρά να σκοτωθείτε από τις επιθέσεις μας» είπε ο Ζελένσκι.
Οι δηλώσεις του ήρθαν αφότου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διπλασίασε στα 10 χρόνια την ποινή για τους Ρώσους που λιποτακτούν, αρνούνται να πολεμήσουν ή δεν εκτελούν διαταγές.
Η ανακοίνωση ότι η Ρωσία επιστρατεύει 300.000 εφέδρους προκάλεσε πανικό σε πολλούς Ρώσους, οι οποίοι έσπευσαν στα σύνορα αναζητώντας διέξοδο σε γειτονικές χώρες.
Περίπου 1.700 άτομα έχουν συλληφθεί επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης, σύμφωνα με τη ρωσική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα OVD-Info.
Στο μεταξύ, παράνομα δημοψηφίσματα που οργάνωσε η Ρωσία συνεχίζονται σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας –Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια- με το ερώτημα αν πρέπει να προσαρτηθούν από τη Ρωσία.
Ενδεχόμενη προσάρτηση δεν θα αναγνωριζόταν από τη διεθνή κοινότητα, θα μπορούσε όμως να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για να υποστηρίξει ότι τα εδάφη της δέχονται επίθεση με όπλα που παραδίδει η Δύση στην Ουκρανία, κάτι που θα μπορούσε να φέρει μεγαλύτερη κλιμάκωση της κρίσης.
Το τελευταίο διάστημα η Ρωσία έχει χάσει ένα μέρος των εδαφών που κατέλαβε στην Ουκρανία και πλέον το Κρεμλίνο έχει να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια της ρωσικής κοινής γνώμης.
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία έκλεισαν τα σύνορά τους για τους περισσότερους ρώσους, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι έτοιμες να χορηγήσουν αυτόματα άσυλο σε όσους αποφεύγουν την επιστράτευση.
Ο εσθονός υπουργός Εσωτερικός Λάουρι Λάανεμετς δήλωσε στο Baltic News Service ότι η εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί «συλλογική ευθύνη των ρώσων πολιτών» και ότι η άρνηση εισόδου σε ρώσους λιποτάκτες θα «εντείνει τη δυσαρέσκεια» στο εσωτερικό της Ρωσίας.