ΚΟΣΜΟΣ
ΟΗΕ: 18 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν σοβαρή πείνα στο Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής
Η επισιτιστική κρίση μπορεί να πιέσει αυξημένο αριθμό ανθρώπων να μεταναστεύσουν από τις πληγείσες περιοχές
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι 18 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο πείνας τους επόμενους τρεις μήνες, επικαλούμενοι τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, την πανδημία του κορωνοϊού, τους κλιμακωτικούς κραδασμούς και το αυξανόμενο κόστος.
Η επισιτιστική κρίση μπορεί να πιέσει αυξημένο αριθμό ανθρώπων να μεταναστεύσουν από τις πληγείσες περιοχές, δήλωσε την Παρασκευή το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).
Ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων κινδυνεύει από σοβαρή πείνα σε όλη την περιοχή από το 2014 και τέσσερις χώρες -η Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, το Μάλι και ο Νίγηρας- αντιμετωπίζουν «ανησυχητικά επίπεδα», με σχεδόν 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν επίπεδα έκτακτης ανάγκης επισιτιστικής ανασφάλειας εκεί, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.
Τμήματα της περιοχής Σαχέλ, μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται στα νότια της ερήμου Σαχάρα, αντιμετώπισαν τη χειρότερη γεωργική τους παραγωγή εδώ και πάνω από μια δεκαετία και οι ελλείψεις τροφίμων θα μπορούσαν να επιδεινωθούν καθώς η άπαχη περίοδος φτάνει στα τέλη του καλοκαιριού, δήλωσε ο Τόμσον Πίρι, εκπρόσωπος του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ.
«Η κατάσταση σίγουρα θα επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί», είπε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη. «Μπορεί να δούμε περισσότερους ανθρώπους να προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα μεταναστεύοντας, αυτή η πιθανότητα είναι πολύ μεγάλη», συμπλήρωσε.
Πολλοί άνθρωποι από την περιοχή είναι μεταξύ των μεταναστών που επιδιώκουν να ταξιδέψουν βόρεια στην Ευρώπη με την ελπίδα οικονομικών ευκαιριών, περισσότερης σταθερότητας και ασφάλειας.
«Ένας συνδυασμός βίας, ανασφάλειας, βαθιάς φτώχειας και υψηλών τιμών των τροφίμων επιδεινώνει τον υποσιτισμό και οδηγεί εκατομμύρια στο περιθώριο της επιβίωσης», δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής του OCHA.
«Η πρόσφατη άνοδος των τιμών των τροφίμων λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας απειλεί να μετατρέψει μια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας σε ανθρωπιστική καταστροφή», είπε. Αυτές οι δύο χώρες είναι βασικοί παραγωγοί σιταριού, κριθαριού και άλλων γεωργικών προϊόντων, και η σύγκρουση έχει σχεδόν σταματήσει πλήρως τις εξαγωγές μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Το γραφείο του Γκρίφιθς απελευθερώνει 30 εκατομμύρια δολάρια από το ταμείο έκτακτης βοήθειας για τις τέσσερις αφρικανικές χώρες.
Ανθρωπιστικές ομάδες νωρίτερα φέτος ξεκίνησαν εκκλήσεις ζητώντας βοήθεια 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την περιοχή το 2022, αλλά εξακολουθούν να χρηματοδοτούνται μόνο κατά 12%, ανέφερε ο OCHA.