Οι «ψεύτικες ειδήσεις» σε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο

Mε πρωτοβουλία της ομάδας της Αριστεράς

Το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων και οι επιπτώσεις του, ιδιαίτερα στη Δημοκρατία και η ανάγκη αντιμετώπισής του, με έμφαση στην εκπαίδευση, βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης στο Ευρωκοινοβούλιο από την ευρωομάδα της Αριστεράς, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, σκιαγράφησε τις βασικές παραμέτρους του φαινομένου, έδωσε σχετικά πρόσφατα παραδείγματα από τη χρήση των «ψεύτικων ειδήσεων» και πρότεινε μέτρα αντιμετώπισής του.

Παραθέτοντας στοιχεία από πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού δικτύου Buzz Feed, έδειξε ότι κατά τους τρεις τελευταίους μήνες της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, από τις 20 μεγαλύτερες σε διάδοση ειδήσεις που δημοσιεύθηκαν στο Facebook, οι ψεύτικες κυριάρχησαν επί των πραγματικών. Σύμφωνα με την έρευνα, 8,7 εκατ. άνθρωποι είδαν τις ψεύτικες και μόνο 7,5 εκατ. τις αληθινές και ταυτόχρονα το 85% των ψεύτικων ειδήσεων ήταν υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ ή κατά της Χίλαρι Κλίντον. Ωστόσο, το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην Ευρώπη, επισήμανε αναφερόμενος στην εν εξελίξει προεκλογική περίοδο της Ολλανδίας.

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής της Ευρωαριστεράς Κούρσιο Μαλτέζε εξέφρασε την ανησυχία του από τις ψεύτικες ειδήσεις για τη Δημοκρατία, τις ευρύτερες επιπτώσεις για την κοινωνία και τις προοπτικές του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Υπό το πρίσμα αυτό, επέρριψε ευθύνες στο Ευρωκοινοβούλιο που δεν έχει αναλάβει κανενός είδους πρωτοβουλία για την προστασία του επαγγέλματος του δημοσιογράφου και είπε πως «αυτό είναι άξιο απορίας» και «δεν είναι τυχαίο». Η έλλειψη κανόνων έδωσε την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να ασκούν μεγάλη επιρροή στην ενημέρωση, συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο καθηγητής στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ανδρέας Βέγλης ο οποίος οριοθέτησε εννοιολογικά το πλαίσιο των «ψευδών ειδήσεων», περιέγραψε τα βασικά τους στοιχεία και τους λόγους διάδοσής τους, δίνοντας έμφαση στη «Φούσκα Φίλτρου» (Filter Bubble), αλγόριθμους που βασίζονται στις προτιμήσεις μας.

Ο Γάλλος αναλυτής κριτικής Σκέψης Κριστόφ Μισέλ έθεσε ως πρωταρχικής σημασίας την εκπαίδευση των πολιτών, με έμφαση όχι το ρυθμιστικό πλαίσιο αλλά την ουσιαστική κατανόηση της διάκρισης μεταξύ ψευδούς και αληθινής είδησης, και ανέλυσε τη λειτουργία του πιλοτικού προγράμματος στα δημοτικά σχολεία της Γαλλίας.

Τέλος, η Ισπανίδα δημοσιογράφος Κλάρα Χιμένεθ αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που συμμετέχει για τη διάψευση των ψευδών ειδήσεων που δημοσιοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναλύοντας τους λόγους ύπαρξης των ψευδών ειδήσεων, επικεντρώθηκε στους οικονομικούς και ιδεολογικούς και υπογράμμισε την ανάγκη ελέγχου της είδησης στα κοινωνικά δίκτυα με τη μετάβαση στην ιστοσελίδα δημοσίευσής της.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ