ΚΟΣΜΟΣ
Οχυρώνονται Κίεβο και Οδησσός υπό το φόβο ρωσικών επιθέσεων - Δραματικές στιγμές στη Μαριούπολη
Οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων αλλά και η ρητορική του Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνουν ότι η Μόσχα παραμένει αμετακίνητη στη σκληρή γραμμή
SHARE:
Το ρωσικό σφυροκόπημα στην Ουκρανία συνεχίζεται για 12ημέρα με τις ελπίδες για κατάπαυση του πυρός λόγω του επικείμενου τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών Μόσχας και Κιέβου να λιγοστεύουν.
Οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων αλλά και η ρητορική του Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνουν ότι η Μόσχα παραμένει αμετακίνητη στη σκληρή γραμμή. Δηλαδή θα επιτευχθούν οι στόχοι της είτε με πολεμικές επιχειρήσεις είτε με διάλογο.
Η αποστρατικοποίηση ωστόσο που ζητά επιτακτικά ο Πούτιν από το Κίεβο προκειμένου να σταματήσουν οι ρωσικές επιχειρήσεις δεν γίνεται αποδεκτή από την Ουκρανία.
Κίεβο και Οδησσός οχυρώνονται τις τελευταίες ώρες προκειμένου να προετοιμαστούν για μία πιθανή επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ στη Μαριούπολη, οι εικόνες που έρχονται στο φως είναι δραματικές.
Οι άμαχοι επιχείρησαν δύο φορές να εγκαταλείψουν την πόλη μετά από συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για κατάπαυση του πυρός, ωστόσο εν μέσω αλληλοκατηγοριών από τις δύο πλευρές, η εκεχειρία τινάχθηκε και τις δύο φορές στον αέρα.
Νέες απειλές από Πούτιν
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του αναφέρει ευθαρσώς ότι η Ρωσία θα πάρει αυτά που θέλει, είτε με τον πόλεμο, είτε με διάλογο , δηλώσεις που μόνο αισιοδοξία για την επόμενη μέρα στην Ουκρανία δεν μπορούν να φέρουν.
Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο. Κοντά στο αεροδρόμιο του Χοστόμελ, στα βόρεια, παραμένει η φάλαγγα των εκατοντάδων ρωσικών αρμάτων.
Συγκρούσεις αναφέρθηκαν στα περίχωρα του Χοστόμελ, όμως η φάλαγγα δεν έχει κινηθεί σχεδόν καθόλου τις τελευταίες ημέρες.
Στο Κίεβο Ουκρανοί στρατιώτες ενίσχυσαν την άμυνα γύρω από την πόλη χθες, σκάβοντας χαρακώματα, κλείνοντας δρόμους και επικοινωνώντας με μονάδες πολιτικής άμυνας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τις γύρω περιοχές και επιτέθηκαν σε κοντινές πόλεις και χωριά.
Ενώ οι ένοπλες δυνάμεις και οι πολίτες εθελοντές σκάβουν χαρακώματα, χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη των 3,4 εκατομμυρίων, καθώς οι φόβοι για πλήρη επίθεση εξαπλώνονται.
Το Κίεβο έχει γλιτώσει από τις χειρότερες μάχες μέχρι στιγμής, αλλά έντονες μάχες μαίνονται στις γύρω πόλεις και χωριά και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο σήμερα με στρατιωτικά του οχήματα να κινούνται κοντά στην πρωτεύουσα.
Ένας δρόμος αποκλείστηκε από μεταλλικά αντιαρματικά φράγματα αποκαλούμενος «σκαντζόχοιρος» και στήθηκαν θέσεις πολυβόλων. Βόμβες μολότοφ αναπτύχθηκαν στην άκρη του δρόμου, καθώς οι πολίτες ορκίστηκαν να συμμετάσχουν στη μάχη για την προστασία του Κιέβου.
«Είμαστε εξοπλισμένοι 100%,» είπε ένας στρατιώτης στο βίντεο. Οι θέσεις είναι προετοιμασμένες, τις έχουμε φτιάξει και απλά περιμένουμε να τους αντιμετωπίσουμε… Θα νικήσουμε».
🇺🇦 La place Maïdan de Kiev se barricade alors que les troupes russes se rapprochent pic.twitter.com/PgrHne08mi
— BFMTV (@BFMTV) March 6, 2022
Η Οδησσός, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, παραμένει ουκρανική και προς το παρόν δεν έχει μπει στο στόχαστρο των βομβαρδισμών. Αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται να την βομβαρδίσει. Ο στρατός και οι κάτοικοι παρά την ηρεμία που επικρατεί προς ώρας, προετοιμάζονται και υπάρχει διάχυτος ο φόβος ότι τα ρωστικά στρατεύματα θα προχωρήσουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Στα ανατολικά
Το Χάρκοβο, η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας (1,4 εκατ. κάτοικοι), που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με τους Δυτικούς παρατηρητές, παρά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.
A destroyed/abandoned Rosgvardia column in Kharkiv with OMON riot gear. https://t.co/hEYlFqpter pic.twitter.com/odCBz71eNW
— Rob Lee (@RALee85) March 5, 2022
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται επίσης από τα αυτονομιστικά, φιλορωσικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όμως είναι άγνωστο πόσο έχουν προωθηθεί.
Οι μάχες εντάθηκαν γύρω και μέσα στην πόλη Σούμι, όπου η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για σφυροκόπημα και για προσπάθειες να απομακρυνθούν οι ξένοι φοιτητές.
Στο Κίεβο και τον βορρά
Η Ουκρανία διατηρεί επίσης τον έλεγχο του Τσερνίχιφ, στα βόρεια του Κιέβου, το κέντρο του οποίου σφυροκοπήθηκε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άμαχοι.
Στο νότο
Οι Ρώσοι πολιορκούν τη Μαριούπολη, που αντιστέκεται ακόμα. Μια δεύτερη προσπάθεια εκκένωσης της πόλης, «διακόπηκε» χθες, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία να απομακρυνθούν οι άμαχοι.
Στα δυτικά
Η δυτική Ουκρανία μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από τις μάχες. Η μεγαλύτερη πόλη της, το Λβιβ, φιλοξενεί πλέον τις ξένες διπλωματικές αποστολές, τους δημοσιογράφους και τους Ουκρανούς που φεύγουν από τα ανατολικά και αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στη δύση ή σε μια γειτονική χώρα.
Ο Ζελένσκι είπε νωρίτερα από οι Ρώσοι κατέστρεψαν το αεροδρόμιο της πόλης Βινίτσια, που απέχει 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου.
Θύματα
Η Ρωσία ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι 498 στρατιώτες της σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Αυτός ήταν και ο τελευταίος απολογισμός που έχει δώσει η Μόσχα για τις απώλειές της.
Η Ουκρανία και οι Δυτικοί παρατηρητές ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες. Το Κίεβο κάνει λόγο για 11.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.
Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Δείτε επίσης:
Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό πολιορκία Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη
Ζελένσκι: To θράσος της Ρωσίας είναι ένα σαφές μήνυμα ότι οι κυρώσεις της Δύσης δεν είναι αρκετές
Κεντρική φωτογραφία by Sergei SUPINSKY AFP