ΚΟΣΜΟΣ
Ο Ρώσος δημοσιογράφος και επικριτής του Πούτιν, Αντρέι Μπαμπίτσκι πέθανε στο σπίτι του στο Ντονέτσκ
«Τα ρεπορτάζ του προκάλεσαν τις λυσσαλέες επικρίσεις των ρωσικών αρχών»
SHARE:
Ο Ρώσος πολεμικός ανταποκριτής Αντρέι Μπαμπίτσκι πέθανε σε ηλικία 57 ετών στο σπίτι του, στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, μετέδωσαν σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το Radio Free Europe.
Ο Μπαμπίτσκι, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, έγινε γνωστός όταν κάλυψε τους δύο πολέμους της Τσετσενίας για λογαριασμό του Radio Free Europe/Radio Liberty. Αιχμαλωτίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις και παραδόθηκε στους Τσετσένους αντάρτες, μια ανταλλαγή την οποία είχε καταδικάσει η διεθνής κοινότητα.
«Τα ρεπορτάζ του προκάλεσαν τις λυσσαλέες επικρίσεις των ρωσικών αρχών», ανέφερε ο σταθμός τη νεκρολογία του.
Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014, ο Μπαμπίτσκι υπερασπίστηκε σθεναρά τον αγώνα των ρωσόφωνων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, διέκοψε τις επαφές του με το Radio Free Europe και το 2015 εγκαταστάθηκε στο Ντονέτσκ, ένα από τα προπύργια των ανταρτών. Έγραψε πολλά άρθρα επικρίνοντας το Κίεβο και τις φιλελεύθερες θέσεις του.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Oplot («Προμαχώνας») της αυτονομιστικής περιοχής του Ντονέτσκ, όπου ο Μπαμπίνσκι παρουσίαζε μια εκπομπή, ο δημοσιογράφος «πέθανε την προηγούμενη νύχτα στο διαμέρισμά του». Άλλα μέσα ανέφεραν ότι έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια.
Το 1987 ξεκίνησε να εργάζεται για το Radio Free Europe και ξεχώρισε κυρίως για τα ρεπορτάζ που έκανε για το πραξικόπημα του 1991. Μεταξύ 1994-96, κάλυψε τον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας, καταγγέλλοντας τα δεινά που είχαν υποστεί οι άμαχοι και τις ενέργειες του ρωσικού στρατού, θέματα που αποσιωπούνταν από τη δημόσια τηλεόραση της Ρωσίας. Το 2000, στον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας, συνελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις που λίγο αργότερα τον αντάλλαξαν με δύο Ρώσους στρατιώτες τους οποίους είχαν αιχμαλωτίσει οι Τσετσένοι αντάρτες.
Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την ανταλλαγή, η οποία μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση, με το σκεπτικό ότι ο Μπαμπίτσκι δεν ήταν μαχητής. Ο ίδιος ο δημοσιογράφος όμως εξήγησε ότι την δέχτηκε γιατί έτσι «θα βοηθούσε να απελευθερωθούν αιχμάλωτοι στρατιώτες».