ΚΟΣΜΟΣ

Νόμπελ Ειρήνης: Ναβάλνι, Τούνμπεργκ και Τιχανόφσκαγια στα φαβορί

Φέτος το Νόμπελ Ειρήνης διεκδικούν συνολικά 329 υποψήφιοι

No profile pic

Αντίστροφη μέτρηση για την απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης μαζί με το χρηματικό βραβείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων που το συνοδεύει.

Πέρυσι, το βραβείο απονεμήθηκε στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την εντατικοποίηση των προσπαθειών του να καταπολεμήσει την πείνα στον πλανήτη, ειδικά σε περιοχές συρράξεων.

Φέτος, όμως, το Νόμπελ Ειρήνης διεκδικούν συνολικά 329 υποψήφιοι, ο τρίτος υψηλότερος αριθμός υποψηφιοτήτων στην ιστορία του θεσμού. Από τους 329 υποψηφίους, οι 234 είναι πρόσωπα και οι υπόλοιποι 95 οργανισμοί και κινήματα.

Αν και η λίστα θα παραμείνει απόρρητη για τουλάχιστον 50 χρόνια, ωστόσο, πολύ συχνά εκείνοι που εισηγούνται τις υποψηφιότητες, ανακοινώνουν δημοσίως τις προτάσεις τους.

Τα στοιχήματα για τον φετινό νικητή δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ώρες με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος διαχειρίζεται το πρόγραμμα κοινής χρήσης εμβολίων COVAX, να είναι ένα από τα φαβορί για το βραβείο που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή (8 Οκτωβρίου) στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ στο Όσλο.

Άλλοι πιθανοί νικητές σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων είναι το «κόκκινο πανί» για τον Ρώσο πρόεδρο , Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι -ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης παραμένει στη φυλακή- η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και η πιο διάσημη ακτιβίστρια για το κλίμα, η Σουηδή Γκρέτα Τούμνμπεργκ.

Για πολλούς, πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν θεωρείται φαβορί καθώς «παραμένει αμφιλεγόμενος».

Ο Νταν Σμιθ, διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης, δήλωσε στο CNN ότι θα «πέσει από τα σύννεφα» αν o οργανισμός , τον οποίο ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσει ότι διάκειται φιλικά στην Κίνα με αφορμή την πανδημία της νόσου Covid - επιλεγεί «καθώς ο ρόλος του παραμένει αμφιλεγόμενος».

Για τον ίδιο, ο φετινός νικητής θα έχει βάλει το λιθαράκι του σε ένα από τα τρία βασικά ζητήματα: τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την κλιματική αλλαγή.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη στο Όσλο (PRIO), Χένρικ Ούρνταλ πιστεύει ότι οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF), με έδρα τη Γαλλία έχουν πολύ καλές πιθανότητες.

Ωστόσο, δεν αποκλείει ότι η φετινή νικήτρια μπορεί να είναι η Λευκορωσίδα ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Η ίδια διέφυγε με τα δύο παιδιά της στη Λιθουανία, απ’ όπου συντονίζει τις προσπάθειες για να τερματιστεί μετά από 26 χρόνια το καθεστώς Λουκασένκο και να απελευθερωθεί ο σύζυγός της.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση