Νέα Ζηλανδία: Πρόγραμμα παράδοσης των παράνομων όπλων με αμφίβολα αποτελέσματα

Στοιχείο κλειδί της απαγόρευσης ήταν και η εφαρμογή αυτού του προγράμματος παράδοσης των όπλων στο πλαίσιο της οποίας οι ιδιοκτήτες τους χαίρουν αμνηστίας

Ολοκληρώνεται σήμερα το πρόγραμμα παράδοσης παράνομων όπλων που ξεκίνησε στη Νέα Ζηλανδία μετά την επίθεση εναντίον δύο τεμενών στο Κράιστσερτς τον Μάρτιο και η αστυνομία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 56.000 όπλα, έναν αρκετά σημαντικό αριθμό σε μια χώρα 4,8 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στο μακελειό της 15ης Μαρτίου σκοτώθηκαν 51 μουσουλμάνοι και είχε προκαλέσει σοκ στη χώρα. Αμέσως η κυβέρνηση αποφάσισε την απαγόρευση των ημιαυτόματων όπλων, όπως αυτό που χρησιμοποίησε ο δράστης του μακελειού.

Στοιχείο κλειδί της απαγόρευσης ήταν και η εφαρμογή αυτού του προγράμματος παράδοσης των όπλων στο πλαίσιο της οποίας οι ιδιοκτήτες τους χαίρουν αμνηστίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας, 56.350 όπλα έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής καθώς και 188.000 απαγορευμένα μέρη όπλων, με τις αρχές να αναμένουν πολλούς ιδιοκτήτες να σπεύδουν την τελευταία στιγμή, καθώς το πρόγραμμα λήγει στις 20:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας).

«Δεν θα υπάρξει παράταση: όποιος έχει πλέον στην κατοχή του παράνομο όπλο κινδυνεύει να χάσει την άδεια οπλοφορίας του και να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια», υπογράμμισε η αστυνομία.

«Δεν είναι ένας αριθμός για τον οποίο μπορούμε να είμαστε περήφανοι», απάντησε το Συμβούλιο των Κατόχων Όπλων (CPLFP), καθώς εκτιμά ότι πριν από την αμνηστία ο αριθμός των ημιαυτόματων όπλων που υπήρχαν στη Νέα Ζηλανδία έφτανε τις 170.000. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το ένα τρίτο των όπλων αυτών έχει παραδοθεί.

Η αστυνομία της χώρας δεν έχει σχολιάσει τους αριθμούς αυτούς.

Η κυβέρνηση εξάλλου σχεδιάζει επιπλέον μεταρρυθμίσεις, κυρίως τη σύσταση ενός αρχείου στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα όπλα, κάτι που θα επιτρέψει στις αρχές να γνωρίζουν ποιος τα έχει στην κατοχή του και να διασφαλίσει ότι δεν βρίσκονται στα χέρια ατόμων που έχουν καταδικαστεί για βίαια εγκλήματα, προωθούν τον εξτρεμισμό ή έχουν ψυχολογικά προβλήματα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ