ΚΟΣΜΟΣ
Ιός Μάρμπουργκ: 11 νεκροί στη Ρουάντα - Αρνητικοί οι Γερμανοί ταξιδιώτες
Ο ιός είναι ένας αιμορραγικός πυρετός που κλινικά μοιάζει με τον Έμπολα
Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρουάντα, καθώς η αφρικανική χώρα συνεχίζει να καταπολεμά την επιδημία του ιού Μάρμπουργκ.
Η κυβέρνηση της Ρουάντα ανέφερε ότι υπάρχουν 36 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού στην τελευταία ενημέρωσή της, με 25 άτομα να βρίσκονται σε απομόνωση.
Δύο άνθρωποι απομονώθηκαν επίσης στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα για να εξεταστούν για τον ιό, αφού ταξίδεψαν από τη Ρουάντα. Το ένα άτομο ήταν φοιτητής ιατρικής που είχε εργαστεί σε νοσοκομείο και είχε έρθει σε επαφή με ασθενή του Μάρμπουργκ ενώ φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό.
Και οι δύο ταξιδιώτες βγήκαν έκτοτε αρνητικοί και θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται.
Η επιδημία στη Ρουάντα κηρύχθηκε για πρώτη φορά στις 27 Σεπτεμβρίου. Οι αρχές ανέφεραν τότε ότι τα πρώτα κρούσματα είχαν εντοπιστεί μεταξύ ασθενών σε εγκαταστάσεις υγείας και ότι διεξάγεται έρευνα "για να προσδιοριστεί η προέλευση της μόλυνσης".
Join our #OpenWHO courses to learn more about the #Marburg virus disease, screening, treatment centre design and infection prevention and control measures.
— World Health Organization (WHO) (@WHO) October 3, 2024
Start learning online today: https://t.co/DAdlMoz2uE pic.twitter.com/0nICtwfPu0
Η πηγή παραμένει αδιευκρίνιστη ημέρες αργότερα, αυξάνοντας τους φόβους για μετάδοση. Η απομόνωση των ασθενών και των επαφών τους είναι το κλειδί για να σταματήσει η εξάπλωση των ιογενών αιμορραγικών πυρετών όπως το Μάρμπουργκ.
Σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον 300 άτομα που ήρθαν σε επαφή με τα άτομα που επιβεβαιώθηκε ότι έπασχαν από Μάρμπουργκ.
Οι κάτοικοι της Ρουάντα καλούνται να αποφεύγουν τη σωματική επαφή για να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης. Οι περισσότεροι από τους πληγέντες είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε έξι από τις 30 περιφέρειες της χώρας.
Ο κίνδυνος μόλυνσης στην ΕΕ θεωρείται «χαμηλός»
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δήλωσε ότι, δεδομένου ότι η μετάδοση απαιτεί επαφή "με τα σωματικά υγρά ενός συμπτωματικού κρούσματος", η μόλυνση σε πολίτες της ΕΕ που ταξιδεύουν ή ζουν στη Ρουάντα "θεωρείται επί του παρόντος χαμηλή".
Το ECDC συνέστησε στους ταξιδιώτες στην ανατολικοαφρικανική χώρα να αποφεύγουν την επαφή με οποιονδήποτε εμφανίζει συμπτώματα Μάρμπουργκ, όπως πυρετό, εμετό, διάρροια ή αιμορραγία, ή με υλικά που έχουν μολυνθεί από σωματικά υγρά μολυσμένου ατόμου.
Συνέστησαν επίσης στους ταξιδιώτες να αποφεύγουν να επισκέπτονται εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον ιό Μάρμπουργκ και να αποφεύγουν ενδιαιτήματα με νυχτερίδες ή στενή επαφή με άγρια ζώα.
Τι είναι ο ιός Μάρμπουργκ;
Όπως και ο Έμπολα, ο ιός Μάρμπουργκ πιστεύεται ότι προέρχεται από νυχτερίδες φρούτων και μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω στενής επαφής με τα σωματικά υγρά μολυσμένων ατόμων ή με επιφάνειες, όπως μολυσμένα σεντόνια.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το μέσο ποσοστό θνησιμότητας των κρουσμάτων είναι περίπου 50%. Χωρίς θεραπεία, μπορεί να αποβεί θανατηφόρος σε ποσοστό έως και 88% των ανθρώπων που νοσούν από τη νόσο.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκούς πόνους, διάρροια, εμετό και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θάνατο λόγω υπερβολικής απώλειας αίματος.
Φωτογραφία από Mario Hagen via Pixabay