ΚΟΣΜΟΣ

Ναυάγιο στην Μαυριτανία: Τουλάχιστον 40 νεκροί

Όλα τα θύματα ήταν μετανάστες

No profile pic

Περίπου σαράντα μετανάστες πνίγηκαν και μόλις ένας επέζησε μετά από ναυάγιο ανοικτά της Μαυριτανίας.

Την είδηση έκανε γνωστή η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και πηγή προσκείμενη στις μαυριτανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

«Νέο ναυάγιο στα ανοικτά της Νουαντίμπου» πλεούμενου «με κατά προσέγγιση 40 επιβαίνοντες, υπάρχει ένας επιζών (από τη Γουινέα)», ανέφερε μέσω Twitter ο Βενσάν Κοσετέλ, στέλεχος της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ.

Η UNHCR και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και εταίρους τους «προσπαθούν να ενισχύσουν τις προσπάθειες για να αποφεύγονται τέτοιες τραγωδίες, αλλά οι διακινητές συνεχίζουν να λένε ψέματα στους πελάτες τους», πρόσθεσε ο Κοσετέλ, επιτετραμμένος της Ύπατης Αρμοστείας αρμόδιος κυρίως για την κεντρική Μεσόγειο.

Το ναυάγιο επιβεβαίωσε πηγή προσκείμενη στις μαυριτανικές υπηρεσίες ασφαλείας, η οποία διευκρίνισε ότι έγινε σε διεθνή ύδατα, «αρκετά μακριά» από τις ακτές της χώρας της δυτικής Αφρικής που βρίσκεται μεταξύ της Σενεγάλης και της Δυτικής Σαχάρας.

«Βρήκαμε κατά τύχη τον μοναδικό επιζώντα» σε παραλία της Νουαντίμπου (βορειοδυτικά), έναν «υπήκοο Γουινέας, με βάση όσα μας είπε», πρόσθεσε η ίδια πηγή, η οποία μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ηθελαν να φτάσουν στα Κανάρια Νησιά

Ο επιζών εξήγησε πως οι μετανάστες είχαν αναχωρήσει από το Μαρόκο και ήλπιζαν να φθάσουν στα Κανάρια νησιά, ισπανικό αρχιπέλαγος στα ανοικτά του βασιλείου.

Η μηχανή της βάρκας, υπέστη βλάβη, δεν έμοιαζε να υπάρχει καμία περίπτωση διάσωσης και οι απελπισμένοι μετανάστες αποφάσισαν «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» κι έπεσαν στη θάλασσα, αφηγήθηκε ο άνδρας από το νοσοκομείο όπου διακομίστηκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Είναι όλοι νεκροί, νομίζω. Είμαι ο μόνος επιζών», πρόσθεσε.

Η επικίνδυνη θαλάσσια οδός από τη Δυτική Αφρική προς τα Κανάρια νησιά, περίπου εκατό χιλιόμετρα από τις μαροκινές ακτές, ήταν άλλοτε μια από αυτές που προτιμούσαν πολλοί μετανάστες που ήλπιζαν να εξασφαλίσουν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, ως τα μέσα του 2000, όταν η Ισπανία έλαβε μέτρα για να μειώσει τις ροές.

Παράλληλα, οι μετανάστες άρχισαν να επιλέγουν άλλες οδούς προς την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Ωστόσο, η δυτική οδός γνωρίζει πλέον νέα αύξηση των ροών εδώ και δύο χρόνια, μετά τα μέτρα ανάσχεσης της μετανάστευσης από τη Λιβύη, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Πολλοί μετανάστες εγκαταλείπουν τη Δυτική Αφρική όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και εξαιτίας του ότι συχνά δεν θεωρούν πως έχουν μέλλον στις χώρες τους ή εξαιτίας οικογενειακών πιέσεων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση