ΚΟΣΜΟΣ
ΝΑΤΟ: Ποιος θα διαδεχθεί τον Στόλτενμπεργκ
Ντράγκι, Γουάλας και οι γυναίκες της Ευρώπης στους διεκδικητές
Η συζήτηση για τον διάδοχο του Γενς Στόλτενμπεργκ στη θέση της ηγεσίας του ΝΑΤΟ, έχει αρχίσει και παίζουν ηχηρά ονόματα.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ θα παραμείνει γγ της ισχυρότερης στρατιωτικής συμμαχίας μέχρι το καλοκαίρι το Φθινόπωρο, η συζήτηση όμως γα την κρίσιμη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ έχει ήδη ξεκινήσει, προς αναζήτηση του προσώπου που θα κάνει τη διαφορά και θα κρατήσει τις ισορροπίες σε μια κρίσιμη φάση.
Τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να διαδεχτούν τον Στόλτενμπεργκ θα κληθούν να συνεχίσουν ένα δύσκολο εγχείρημα για τη συμμαχία.
Ο ρωσικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας υπενθύμισε τη σημασία του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Και εφόσον ο κίνδυνος της κλιμάκωσης, υπό το φόβο ακόμα και χρήσης πυρηνικών, είναι υπαρκτός, η συμμαχία διανύει μία από τις κρισιμότερες περιόδους της 73χρονης ιστορίας της.
Αλλά κρίσιμη και για την Ελλάδα θα αποδειχτεί η επιλογή του επόμενου επικεφαλής της συμμαχίας εν μέσω της άνευ προηγουμένου, τουλάχιστον εδώ και αρκετά χρόνια προκλητικότητας της Τουρκίας, έναν παράγοντα τόσο αστάθειας όσο και στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ.
Μια Ουκρανοκαναδή που θα άρεσε στην Ουάσινγκτον
Σύμφωνα, λοιπόν με δημοσίευμα των New York Times αν και οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι είναι νωρίς ακόμα και ότι πολύ συχνά τα ονόματα που εμφανίζονται πρώτα δεν επιβιώνουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των 30 μελών του ΝΑΤΟ, αναφέρει ότι ένας πρώτος υποψήφιος έχει εμφανιστεί στην Ουάσινγκτον: Η Κρίστια Φρίλαντ, 54 ετών, η Ουκρανοκαναδή αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Καναδά.
Η Φρίλαντ είναι ένα όνομα που παίζει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού καθώς όπως είθισται δεν μπαίνει Αμερικανός επικεφαλής στη Συμμαχία αφού είναι Αμερικανός ο στρατηγός που τίθεται επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Η Καναδή είναι μια βολική επιλογή για την Ουάσινγκτον και η στήριξη του Καναδά στην Ουκρανία ενισχύει τη θέση της.
Ήρθε η ώρα των γυναικών της Ευρώπης;
Η Ευρωπαϊκή επιλογή είναι πιο ελκυστική παρ’ όλα αυτά και όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Κάγια Καλας 45 ετών, πρωθυπουργός της Εσθονίας- η Ζουζάνα Καπούτοβα, 49 ετών, πρόεδρος της Σλοβακίας και η Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, 54 ετών, η οποία ήταν πρόεδρος της Κροατίας από το 2015-20, ήταν πρέσβειρα της Κροατίας στην Ουάσινγκτον και έχει εργαστεί στο ΝΑΤΟ ως βοηθός γενικού γραμματέα για τη δημόσια διπλωματία, είναι τα πιο ηχηρά ονόματα αυτή τη στιγμή.
Η Κάλας που είναι και η πιο γνωστή, ενώ έχει σημαντικό πλεονέκτημα την αδιάλλακτη στάση της όσον αφορά στην Ουκρανία καθώς και την πίστη της στη Συμμαχία, το πολύ σκληρό αντιρωσικό προφίλ της μπορεί να δυσκολέψει την ενδεχόμενη υποψηφιότητά της σε μια φάση που θα πρέπει να υπάρχει διάλογος μεταξύ Ρωσίας-ΝΑΤΟ.
Το σενάριο ότι από το 2024 θα έχουμε την πρώτη γυναίκα γγ της Συμμαχίας είναι ψηλά στις πιθανές εξελίξεις.
Ο Μπεν Γουάλας- Βρετανική προοπτική
Στους πιθανούς διεκδικητές που βλέπουν οι New York Times είναι και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας. Πρόκειται για έναν υπουργό που έχει αποκτήσει σημαντικό κύρος στη χώρα του, ενώ η παραμονή του στη θέση του υπουργού Άμυνας έχει συνδεθεί με την φιλοδοξία του να διεκδικήσει παραπάνω ,ακόμα και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.
Έχει συνδέσει το υπουργείο του με την αμέριστη στήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία και θα μπορούσε παίξει αυτό το χαρτί ως υποψήφιος.
Ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι που θα ήθελε η ΕΕ
Ο Μάριο Ντράγκι είναι η πιο ευρωπαϊκή επιλογή καθώς χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις Βρυξέλλες ενώ έχει συνδέσει το όνομά του με την αντιμετώπιση κρίσεων, από την περίοδο που ήταν πρόεδρος της ΕΚΤ.
Μάλιστα, πολλοί πιστεύουν ότι το υψηλό θεσμικό προφίλ του πρώην τραπεζίτη είναι μια σημαντική πηγή για οποιαδήποτε διεθνή αποστολή. Η θέση του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, η οποία θα «ανοίξει» τον Ιούνιο, είναι μία από τις επιλογές που προβάλλονται στο περιβάλλον του Μακρόν, σύμφωνα με την ιταλική La Repubblica.