ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν: Βλέπει «θετικά σημάδια» από τη Σαουδική Αραβία μετά το φιάσκο του πετρελαίου

«Είναι θετικά μέτρα. Δεν αντισταθμίζουν την απόφαση για την παραγωγή που έλαβε ο ΟΠΕΚ+. Αλλά το σημειώνουμε αυτό», είπε ακόμη.

Μπλίνκεν: Βλέπει «θετικά σημάδια» από τη Σαουδική Αραβία μετά το φιάσκο του πετρελαίου

Για ορισμένα «θετικά» σημάδια από τη Σαουδική Αραβία έκανε λόγο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, σε συνέχεια της απόφασης των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών να μειώσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής, κάτι που προκάλεσε την οργή των ΗΠΑ.


Στις 5 Οκτωβρίου, ο ΟΠΕΚ+ -τα 13 μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και οι 10 εταίροι τους με επικεφαλής τη Ρωσία- αποφάσισε να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής του, προκειμένου να υποστηρίξει τις τιμές του αργού που ήταν έτοιμες να πέσουν.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή του Αμερικανού πρόεδρου Τζο Μπάιντεν λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές για τη συνέχιση της θητείας του, και η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε το Ριάντ ότι παίζει το παιχνίδι της Ρωσίας που θέλει να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Στην ομιλία του στο πρακτορείο Bloomberg News σήμερα, ο Μπλίνκεν παραδέχθηκε ωστόσο ότι η Σαουδική Αραβία έκτοτε ψήφισε υπέρ της απόφασης του ΟΗΕ που καταδικάζει την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία και ανακοίνωσε ανθρωπιστική βοήθεια 400 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

«Είναι θετικά μέτρα. Δεν αντισταθμίζουν την απόφαση για την παραγωγή που έλαβε ο ΟΠΕΚ+. Αλλά το σημειώνουμε αυτό», είπε ακόμη.

Επανέλαβε ότι για την Ουάσινγκτον, το Ριάντ είχε λάβει μια “άσχημη απόφαση” και απέρριψε τα επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία η απόφαση οφειλόταν στην αγορά.

«Δεν υπήρχε τίποτε στην ανάλυσή μας που μοιραστήκαμε με τους Σαουδάραβες, που επέτρεπε να υποδηλωθεί ότι αντιμετωπίζαμε μια πτώση των τιμών που θα τους δημιουργούσε πρόβλημα», δήλωσε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπενθύμισε επίσης, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να επανεκτιμήσει τη σχέση της με τη Σαουδική Αραβία “με πολύ συνειδητό τρόπο, και με διαβούλευση με τα μέλη του Κογκρέσου, για να διασφαλίσει ότι η σχέση αυτή αντικατοπτρίζει όσο δυνατόν καλύτερα τα συμφέροντά μας”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση