ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Η διαδρομή των υπόπτων για το μακελειό – Το ταξίδι μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας

Ποια τα επόμενα βήματα του Πούτιν.

 Μόσχα: Η διαδρομή των υπόπτων για το μακελειό – Το ταξίδι μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας

Δύο από τους υπόπτους που συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους στην πολύνεκρη επίθεση την Παρασκευή στη Μόσχα είχαν ταξιδέψει ελεύθερα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, από την οποία αναχώρησαν μαζί με αεροπλάνο στις 2 Μαρτίου για να επιστρέψουν στη Ρωσία, όπως είπε στο AFP πηγή των τουρκικών αρχών ασφαλείας.

Τέσσερις άνδρες από το Τατζικιστάν έχουν τεθεί υπό κράτηση κατηγορούμενοι για τρομοκρατία ως ύποπτοι για την επίθεση. Τρεις ακόμη, επίσης από το Τατζικιστάν, έχουν τεθεί υπό κράτηση ως ύποπτοι για συνέργεια.

«Τα δύο άτομα ήταν ελεύθερα να ταξιδέψουν ανεμπόδιστα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, ελλείψει εντάλματος σύλληψης εις βάρος τους», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η εθνικότητα των δύο ατόμων δεν διευκρινίστηκε.

Η διαδρομή

Οι αρχές διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για τον Σαμσιντίν Φαριντούνι, ο οποίος εισήλθε στην Τουρκία στις 20 Φεβρουαρίου και έφυγε για τη Ρωσία στις 2 Μαρτίου από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έπειτα από διαμονή σε ξενοδοχείο της μεγαλούπολης, στην περιοχή Φατίχ, σημείωσε η ίδια πηγή.

Η πηγή αυτή διευκρινίζει ότι ο άνδρας έφυγε από το ξενοδοχείο του στις 27 Φεβρουαρίου και ότι δημοσίευσε ένα μήνυμα «οκτώ φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 23 Φεβρουαρίου από την συνοικία Ακσαράι», που βρίσκεται στην Φατίχ.

Ο άλλος ύποπτος, σύμφωνα με αυτόν τον αξιωματούχο, είναι ο Σαϊντακράμ Ρατζαμπαλιζόντα: φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Ιανουαρίου, κατέλυσε αμέσως σε ένα ξενοδοχείο στην Φατίχ από το οποίο έφυγε στις 21 Ιανουαρίου.

«Στη συνέχεια αναχώρησε για τη Μόσχα στις 2 Μαρτίου με την ίδια πτήση με τον Φαριντούνι», είπε η πηγή ασφαλείας.

«Εκτιμούμε ότι αυτά τα δύο άτομα ριζοσπαστικοποιήθηκαν στη Ρωσία λόγω της σύντομης παραμονής τους στην Τουρκία», τόνισε αυτός ο αξιωματούχος.

Ρώσοι ερευνητές ανακρίνουν τις οικογένειες των υπόπτων στο Τατζικιστάν

Στο μεταξύ, Ρώσοι ερευνητές βρίσκονται σήμερα (26/3) στο Τατζικιστάν για να ανακρίνουν τις οικογένειες των τεσσάρων ανδρών που κατηγορούνται για την φονική επίθεση σε συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters  που μίλησε με τρεις πηγές ασφαλείας του Τατζικιστάν.

Οι πηγές, που δεν έχουν εξουσιοδότηση να μιλούν δημοσίως, είπαν ότι οι αξιωματούχοι ασφαλείας του Τατζικιστάν, έφεραν τις οικογένειες στην πρωτεύουσα Ντουσαμπέ από τις πόλεις Βακχντάτ και Γκισάρ και από την περιφέρεια Ρουντάκι.

Ο Τατζίκος πρόεδρος Εμομαλί Ραχμόν επιβλέπει προσωπικώς την έρευνα που διεξάγεται στη χώρα του, σύμφωνα με τις πηγές.

Τη Δευτέρα (25/3), στην πρώτη του δημόσια δήλωση μετά την επίθεση, ο Ραχμόν χαρακτήρισε την επίθεση «επαίσχυντο και φρικτό συμβάν» και κάλεσε τους Τατζίκους να προστατεύουν τα παιδιά τους από κακές επιρροές.

Τέσσερις άνδρες από το Τατζικιστάν έχουν τεθεί υπό κράτηση κατηγορούμενοι για τρομοκρατία ως ύποπτοι για την επίθεση.

Τρεις ακόμη, επίσης από το Τατζικιστάν, έχουν τεθεί υπό κράτηση ως ύποπτοι για συνέργεια.

Το βίντεο από την επίθεση που δημοσιοποίησε ο ISIS

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα και οπτικό υλικό που όπως υποστηρίζει απεικονίζει όσα διαδραματίστηκαν.

Το βίντεο περιλαμβάνει πολύ σκληρές εικόνες, τόσο με πυροβολισμούς από το αυτόματο, όσο και με επίθεση με μαχαίρι εναντίον ενός πολίτη που ήταν ακόμα εν ζωή.

Στο βίντεο, διάρκειας 1 λεπτού και 28 δευτερολέπτων το οποίο ήρθε στην κατοχή του in, καταγράφονται σοκαριστικές εικόνες από τη στιγμή που οι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως στο Crocus City Hall του Κρασνογκόρσκ με στόχο τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες.

Πέρα από τους πυροβολισμούς αδιακρίτως και κατά πάντων, καθώς έχουμε δει το βίντεο στην μη λογοκριμένη μορφή του, ένας εκ των τρομοκρατών παρουσιάζεται να κόβει τον λαιμό ενός από τα θύματα της επίθεσης.

Το βίντεο θεωρείται αυθεντικό, καθότι πέρα από τον χώρο στον οποίο έλαβε χώρα το μακελειό, παρουσιάζει ένα από τα οπλοπολυβόλα μάρκας Καλάσνικοφ, με λαβή στο πάνω μέρος του, που έχει χαρακτηριστικό φωσοφοριζέ χρώμα και υπάρχει στα ντοκουμέντα.

 

 

Σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό, η επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Crocus στα περίχωρα της Μόσχας, άφησε πίσω της 139 νεκρούς και 182 τραυματίες.

Τα επόμενα βήματα του Πούτιν

«Όλα συγκλίνουν πως η επίθεση ήταν του ISIS», τόνισε μιλώντας στο MEGA, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

«Ο Πούτιν θέλει να κάνει δύο πράγματα. Το ένα είναι πως το βρίσκει καλή ευκαιρία καθώς ετοιμάζει μία επίθεση στην Ουκρανία. Ακούγεται στην Μόσχα πως θα έχουμε μία δεύτερη επιστράτευση.

Το δεύτερο είναι πως δεν θέλει να ανοίξει να δεύτερο μέτωπο. Δεν νομίζω πως θα ήθελε να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο και θα το αποφύγει.

Ο ISIS έχει χτυπήσει αρκετές φορές τη Ρωσία γιατί είχε εμπλακεί στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους», είπε, ενώ αναφερόμενος στους φόβους για νέο χτύπημα, σημείωσε:

«Εκτιμώ πως η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα. Στην Ευρώπη είναι λογικό να ανησυχούν γιατί είχαν  και στο παρελθόν χτυπήματα. Αυτό που τους αγχώνει είναι οι μοναχικοί λύκοι και όχι τόσο ο ISIS, γιατί αυτοί δρουν εκτός του ISIS, αυτόνομα, μα αποτέλεσμα να μην μπορούν να εντοπιστούν από τις Μυστικές Υπηρεσίες. Τα μέτρα ασφάλειας στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι αυξημένα».

Συλλήψεις στην Τουρκία

Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε 147 συλλήψεις υπόπτων για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος σε ολόκληρη την τουρκική επικράτεια, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.

Σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο υπουργός έγραψε ότι η αστυνομία συνέλαβε τους υπόπτους σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις που διεξήχθησαν σε 30 επαρχίες.

Οι ύποπτοι προέκυψε ότι ήταν ενεργά μέλη του Ισλαμικού Κράτους, ότι είχαν συμμετάσχει σε ένοπλες επιχειρήσεις της οργάνωσης και ότι είχαν βοηθήσει στη χρηματοδότησή της, σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργού.

 
Πηγή:in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση