Μητσοτάκης: Μία “λύση” δύο κρατών στην Κύπρο δεν θα γίνει αποδεκτή

Newsroom
Newsroom

Τι ανέφερε από το βήμα στο συνέδριο του ΟΗΕ σχετικά με το Κυπριακό και τις εντάσεις στην Μέση Ανατολή

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Ν. Υόρκη. Την Πέμπτη απηύθυνε ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 12.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδος). 

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην εκλογή της χώρας μας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το 2025- 2026. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας και πρόσθεσε με νόημα: “Αυτό κάνουμε πράξη στην άμεση γειτονιά μας”.

«Να οπισθοχωρήσουν από τον κύκλο βίας ένας πόλεμος, πρέπει να αποφευχθεί», κάλεσε στην ομιλία του στον ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υποστηρίζουμε την πρόταση 21 ημερών, υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην Αυτοάμυνα. Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα δεν μπορεί να συνεχιστείΙσραηλινοί και Παλαιστίνιοι πρέπει να ζήσουν δίπλα - δίπλα δεν υπάρχει άλλη λύση από την δημιουργία δύο κρατών», υπογράμμισε.

"Η Ελλάδα ζητάει από όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν, να κάνουν πίσω, να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα στηρίζει την επιστροφή όλων των ομήρων" ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ υπογράμμισε πως "η ασφαλής πρόσβαση σε φαγητό, νερό, ρούχα και φάρμακα σε όλη την περιοχή πρέπει να διασφαλιστεί, ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνουν σεβαστά".

«Πιστεύω έχουμε παράθυρο να αδράξουμε την ευκαιρία με συνεκτική προσέγγιση της συμπεριφοράς μας», είπε αναφερόμενος στην Τουρκία.

«Καμμία πρόοδος στις τουρκικές θέσεις, είναι μια παραβίαση του διεθνούς χάρτη. Μια λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», είπε αναφορικά με το κυπριακό

Ο κ.Μητσοτάκης έστειλε επίσης μηνύματα προς Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. «Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο» σημείωσε ο πρωθυπουργός, φέρνοντας ως παράδειγμα της συμφωνία των Πρεσπών.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι πρόκειται για μια βίαιη πρόκληση προς την διεθνή σταθερότητα και τη διεθνή τάξη, ενώ εξέφρασε και την συνεχή στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, ενώ έκανε αναφορά στα προβλήματα που έχουν προκληθεί παγκοσμίως από την είσοδο της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ