Ποσοστό δύο πέμπτων των Βρετανών δηλώνει ότι γυμνάζεται λιγότερο στη δεύτερη καραντίνα από ό,τι στην πρώτη, την άνοιξη του 2020, ενώ 20% των ερωτηθέντων αποκαλύπτει ότι βλέπει περισσότερο τηλεόραση, κινηματογραφικές ταινίες με τη μέθοδο του streaming και παίζει πιο πολλά παιχνίδια στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Παράλληλα, το ένα τρίτο των Βρετανών δηλώνει ότι εργάζεται περισσότερο. Οσο για τον χρόνο που αφιερώνεται στον εθελοντισμό και τα χόμπι, έχει μειωθεί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα δεδομένα δείχνουν ότι οι πολίτες δυσκολεύονται πιο πολύ στη δεύτερη καραντίνα και δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην ψυχική τους υγεία.
Η επικεφαλής της μελέτης, δρ Ντέιζι Χάρκουρ, από το UCL στο Λονδίνο, σημείωσε μιλώντας στο BBC: «Οι άνθρωποι αθλούνται έτσι κι αλλιώς λιγότερο τον χειμώνα.
Η τάση αυτή είναι, ωστόσο, ανησυχητική, καθώς η σωματική άσκηση βοηθά και στην ψυχική υγεία.
Η αύξηση των ωρών εργασίας δείχνει ότι ο νεωτερισμός της τηλεργασίας άρχισε να ξεφτίζει για τους περισσότερους, με μεγάλο ποσοστό να στρέφεται στην τηλεόραση και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια για να γεμίσει τον χρόνο του».
Τη μελέτη πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου σε δείγμα 70.000 Βρετανών, τις συνήθειες των οποίων παρακολούθησε για χρονικό διάστημα 40 εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν πώς πέρασαν τον χρόνο τους την τελευταία εβδομάδα και τους ζητήθηκε να τον συγκρίνουν με το πρώτο lockdown, της άνοιξης.
Ποσοστό 40% ανέφερε ότι γυμνάστηκε λιγότερο, ενώ μόλις 13% δήλωσε ότι αύξησε τον χρόνο γυμναστικής του. Την ενασχόληση με τις τέχνες, τη χειροτεχνία ή την κηπουρική μείωσε το 36%, ενώ 11% ανέφερε ότι αύξησε τον χρόνο που αφιερώνει στα χόμπι του. Πιο πολύ τηλεόραση και ταινίες παρακολούθησε το 19% των Βρετανών, έναντι 13% που είπε ότι μείωσε τον χρόνο του μπροστά στη μικρή οθόνη.
Απειλή για ψυχική υγεία
Τα δεδομένα αυτά κάνουν τους ερευνητές να εκτιμούν ότι τα επίπεδα ικανοποίησης του κόσμου από την καθημερινή ζωή μειώθηκαν σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Η ομάδα των ερευνητών υπογράμμισε ότι η ψυχική υγεία ορισμένων κοινωνικών ομάδων, όπως οι γυναίκες, όσοι ανήκουν σε μειονότητες και οι χαμηλόμισθοι, απειλείται περισσότερο από τον εγκλεισμό. «Η συνέχιση της καραντίνας κατά το προσεχές μέλλον καθιστά επιτακτική τη διασφάλιση της πρόσβασης ευπαθών ατόμων σε υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης», σημειώνει η Σέριλ Λόιντ, μέλος του Ιδρύματος Nuffield, που χρηματοδότησε την έρευνα.