ΚΟΣΜΟΣ
Κρίση στις φυλακές του Ισημερινού: Τουλάχιστον 13 νεκροί στα επεισόδια στη Γουαγιακίλ
Στη φυλακή Γουάγιας 1 στη Γουαγιακίλ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και το κυριότερο λιμάνι της χώρας, έχει επιβεβαιωθεί πως σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 23
Οι συγκρούσεις στη μεγάλη φυλακή της Γουαγιακίλ, στον νοτιοδυτικό Ισημερινό, είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 23, δύο ημέρες έπειτα από σφαγή σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας της Λατινικής Αμερικής με 16 νεκρούς και πάνω από 40 τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη από τις αρχές.
Στη φυλακή Γουάγιας 1 στη Γουαγιακίλ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και το κυριότερο λιμάνι της χώρας, έχει επιβεβαιωθεί πως σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 23 στις συγκρούσεις που ξέσπασαν προχθές Τετάρτη μεταξύ τροφίμων, ανακοίνωσε η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων (SNAI).
Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για πέντε νεκρούς. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι πέντε αστυνομικοί. Υπέστησαν επίθεση «με πυροβόλα όπλα καθώς επενέβαιναν για να αποκαταστήσουν την τάξη», ανέφερε η αστυνομία, που έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο βλέπει κανείς τραυματισμένο αστυνομικό να απομακρύνεται από συναδέλφους του στα χέρια.
Οι δυνάμεις ασφαλείας «συνεχίζουν το έργο τους στο κέντρο (κράτησης)», ανέφερε η SNAI. Δύναμη 900 ανδρών της αστυνομίας και του στρατού κινητοποιήθηκε για την καταστολή της εξέγερσης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, «έχει ανακτηθεί ο έλεγχος» στη φυλακή της Γουαγιακίλ, όπου πάντως παραμένουν οι δυνάμεις ασφαλείας.
Η SNAI εξήγησε ότι ορισμένοι κρατούμενοι τραυματίστηκαν από «εκρηκτικά» που είχαν τοποθετηθεί μέσα στους χώρους του κέντρου προσθέτοντας πως προκλήθηκαν υλικές ζημιές.
Στα επεισόδια ενεπλάκησαν κρατούμενοι σε τρεις από τις δώδεκα πτέρυγες της Γουάγιας 1, όπου είναι έγκλειστοι περίπου 6.900 άνθρωποι.
Το νέο μακελειό ακολούθησε αυτό στις αρχές της εβδομάδας σε άλλη φυλακή, στην περιφέρεια της πόλης Λατακούνγκα, κάπου 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Κίτο.
Η υπηρεσία του συνηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξάρτητη αρχή, εξέφρασε χθες «ανησυχία» για τη νέα έξαρση των βίαιων επεισοδίων στις φυλακές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των φρουρών.
Τη Δευτέρα και την Τρίτη, σκοτώθηκαν στη φυλακή στη Λατακούνγκα 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους φερόμενος ως βαρόνος των ναρκωτικών, και τραυματίστηκαν άλλοι 43.Τα περισσότερα θύματα βρέθηκαν διαμελισμένα, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Στις σφαγές στο σωφρονιστικό σύστημα του Ισημερινού από τον Φεβρουάριο του 2021 έχουν σκοτωθεί συνολικά σχεδόν 400 φυλακισμένοι.
Ο πλεονάζων πληθυσμός κρατουμένων στον Ισημερινό είχε φθάσει να ξεπερνά κατά 30% την ονομαστική χωρητικότητα των φυλακών, αλλά μειώθηκε (στο 11,3%) έπειτα από προεδρικές χάρες και την εφαρμογή του κανόνα της προσφοράς αδειών σε όσους επιδεικνύουν καλή συμπεριφορά. Σήμερα οι φυλακισμένοι είναι 32.400 ενώ η ονομαστική χωρητικότητα των κέντρων κράτησης είναι 30.200 θέσεις, σύμφωνα με τους αριθμούς που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η SNAI.
Μέσα από τα κελιά τους, μέλη συμμοριών ελέγχουν τη διακίνηση ναρκωτικών κι έχουν αποδυθεί σε ανελέητη σύγκρουση για τον έλεγχό της, εντός κι εκτός των τειχών των φυλακών.
Τον Σεπτέμβριο του 2021, έχασαν τη ζωή τους 122 τρόφιμοι στο κέντρο κράτησης της Γουαγιακίλ. Επρόκειτο για μια από τις χειρότερες σφαγές μέσα σε φυλακή στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής.
Ο Ισημερινός των σχεδόν 18 εκατομμυρίων κατοίκων, ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τα δύο κράτη όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στην υφήλιο, μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια σε κόμβο της διακίνησης της λευκής σκόνης προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και σε πεδίο μάχης συμμοριών. Το 2021, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κατασχέθηκαν 210 τόνοι ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, ποσότητα ρεκόρ. Την ίδια χρονιά, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών έφθασε τις 14 ανά 100.000 κατοίκους, με άλλα λόγια σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2020.