ΚΟΣΜΟΣ
Κινέζος πρόεδρος: Επισκέφθηκε την περιοχή που πολεμά την τρομοκρατία
Η περιοχή Σιντζιάνγκ τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί εκστρατεία για την εξομάλυνση της κοινωνικής σταθερότητας
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε σήμερα τη Σιντζιάνγκ, εξαίροντας την "κοινωνική σταθερότητα που κερδήθηκε με σκληρή προσπάθεια" σε αυτή την περιοχή, η οποία εδώ και καιρό ταλανίζεται από επιθέσεις και όπου το Πεκίνο έχει διεξάγει τα τελευταία χρόνια εκστρατεία καταστολής στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Είναι το δεύτερο ταξίδι του Κινέζου προέδρου από τον Ιούλιο του 2022 στη βορειοδυτική αυτή περιφέρεια της χώρας, η οποία είναι η περιοχή της μειονότητας των Ουιγούρων. Οι Ουιγούροι είναι στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι και αποτέλεσαν στόχο της εκστρατείας καταστολής και θύμα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως άλλες μουσουλμανικές μειονότητες, σύμφωνα με δυτικές μελέτες.
Η επίσκεψη του Σι το 2022 ήταν η πρώτη από το 2014.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση CCTV, ο Σι Τζινπίνγκ "τόνισε ότι προτεραιότητα είναι πρωτίστως η διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας" όπως και "να χρησιμοποιηθεί αυτή η σταθερότητα για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη αυτής της αυτόνομης περιοχής, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Ουρούμτσι, την περιφερειακή πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ.
Ο Κινέζος πρόεδρος επέμεινε στην "ανάγκη να συνδυαστεί η ενίσχυση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του αυτονομισμού με την εξομάλυνση της κοινωνικής σταθερότητας και του σεβασμού του νόμου".
Κάλεσε τέλος τους τοπικούς αξιωματούχους να "προωθήσουν βαθύτερα τη σινικοποίηση του Ισλάμ και να ελέγξουν αποτελεσματικά τις παράνομες θρησκευτικές δραστηριότητες".
Σύμφωνα με δυτικούς ειδικούς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εκστρατεία κατά της "ισλαμιστικής τρομοκρατίας" που άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του 2010 οδήγησε σε μαζικές συλλήψεις Ουιγούρων και μελών άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων, στην κράτησή τους σε "στρατόπεδα αναμόρφωσης", σε καταναγκαστική εργασία και στειρώσεις ειδικότερα.
Η Κίνα απορρίπτει όλες αυτές τις κατηγορίες. Αρνείται κυρίως την ύπαρξη στρατοπέδων και κάνει λόγο για "κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης" που έχουν στόχο την εξάλειψη του εξτρεμισμού.
Οι ΗΠΑ την κατηγορούν για "γενοκτονία", όπως και τα κοινοβούλια αρκετών δυτικών χωρών. Έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πέρυσι επεσήμανε την πιθανότητα εγκλημάτων "κατά της ανθρωπότητας" και έκανε λόγο για "αξιόπιστα στοιχεία" για περιπτώσεις βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας.
Οι Ουιγούροι, που αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία κατά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας το 1949, σήμερα αντιπροσωπεύουν μόλις το 45% του πληθυσμού της περιοχής, ενώ οι Χαν, η μεγαλύτερη κινεζική εθνότητα, αυξήθηκαν από 200.000 σε περίπου 10 εκατομμύρια, κατά 41%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ