ΚΟΣΜΟΣ
«Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή μετά το μακελειό σε Ιράν και τη δολοφονία αλ-Αρούρι - Απειλές κατά Ισραήλ
Το Ισραήλ μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για κανένα από τα δύο χτυπήματα, με τις ΗΠΑ να δηλώνουν πως μια κλιμάκωση στην περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός
Κάτι παραπάνω από τεταμένη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά τον θάνατο του υπαρχηγού της Χαμάς, Σάλεχ αλ-Αρούρι στη Βηρυτό και το χθεσινό μακελειό στο Ιράν, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 100 πολίτες του.
Υπενθυμίζεται πως ο αλ-Αρούρι σκοτώθηκε από πυραυλική επίθεση, το βράδυ της Τρίτης, σε προπύργιο της Χεζμπολάχ.
Η Βηρυτός αποδίδει το χτύπημα στο Ισραήλ, αν και ο ισραηλινός στρατός δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής καμία ευθύνη, ωστόσο ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για «κάθε σενάριο».
Λιβανέζος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, δήλωσε πως ο αλ-Αρούρι δεν σκοτώθηκε από drone αλλά «από τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος». Εξήγησε ότι αφενός το πλήγμα ήταν εξαιρετικής «ακριβείας» και αφετέρου οι πύραυλοι ζύγιζαν περίπου «100 κιλά» ο καθένας.
Η δολοφονία είναι «συμβολική»
Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος και ειδικός σε θέματα που αφορούν τη Χαμάς, Μοχάμεντ Νταραγκχμέχ, εκτιμά πως η επίθεση αποτελεί πρωτίστως μία προσπάθεια του Ισραήλ να πετύχει τους στόχους του στη μάχη με τη Χαμάς. Μέχρι τώρα ο ισραηλινός στρατός δεν είχε καταφέρει να εξοντώσει τα ανώτατα στελέχη της Χαμάς στη Γάζα. «Επιπλέον, το Ισραήλ δεν κατάφερε ούτε να απελευθερώσει τους ομήρους», προσθέτει ο ειδικός. «Όμως η δολοφονία του αλ-Αρούρι δεν θα αλλάξει την εξέλιξη του πολέμου στη Γάζα». Αντιθέτως, είναι περισσότερο «συμβολική». Εξάλλου η οργάνωση θα αντικαταστήσει εκ των έσω τον αλ-Αρούρι άμεσα.
Ταυτοχρόνως, η δολοφονία δυσχεραίνει σαφώς τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων. Σε μία φάση που οι συνομιλίες είχαν βαλτώσει, τώρα αναμένεται να παγώσουν εντελώς – η Χαμάς θα δεχθεί να καθίσει και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μονάχα έπειτα από μία πλήρη κατάπαυση πυρός.
Την ίδια ώρα, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία, η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση, Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως η πράξη «δεν θα μείνει ατιμώρητη». Επιπλέον, οι ΗΠΑ δείχνουν ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας το Ισραήλ.
«Πρόκειται για ισραηλινό πλήγμα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
«Τρομοκρατική επίθεση» στο Ιράν
Τουλάχιστον 103 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν εχθές Τετάρτη, από δύο εκρήξεις που προκλήθηκαν από «τρομοκρατικές επιθέσεις» στη διάρκεια τελετής στο Ιράν για την τέταρτη επέτειο της δολοφονίας, το 2020, του κορυφαίου Ιρανού στρατιωτικού διοικητή, Κασέμ Σουλεϊμανί, σε επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) των ΗΠΑ, όπως υποστηρίζουν ιρανοί αξιωματούχοι.
Kerman terrorist blasts: 103 killed, 211 injured#Kerman #terrorist #blasts #iran #killed pic.twitter.com/zkUmh4WCR7
— iran press (@iranpressnews1) January 4, 2024
Μία κλιμάκωση δεν είναι «προς το συμφέρον μας»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμπλέκονται, με κανέναν τρόπο, στις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο Ιράν και δεν έχουν λόγο να πιστεύουν ότι εμπλέκεται το Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, τονίζοντας ότι μια κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή «δεν είναι προς το συμφέρον» καμίας χώρας.
«Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται με κανέναν τρόπο. Κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι παράλογος… και δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι το Ισραήλ εμπλέκεται σε αυτή την επίθεση» δήλωσε ο Μίλερ.
Αναφερόμενος στο θάνατο του αλ-Αρούρι, ο Μίλερ είπε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου σε άλλα μέτωπα.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια εικασία για το ποιος ευθύνεται για την επίθεση εναντίον του αλ-Αρούρι, τον οποίο αποκάλεσε «βάναυσο τρομοκράτη, που έχει αίμα πολιτών στα χέρια του».
Ο Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ξεκινά σήμερα νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή, για να προσπαθήσει να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, με φόντο το αεροπορικό πλήγμα στον Λίβανο που σκότωσε τον υπαρχηγό της Χαμάς και τις πολύνεκρες εκρήξεις στο Ιράν.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναχωρεί απόψε από την Ουάσιγκτον για το δύσκολο διπλωματικό εγχείρημα, την τέταρτη περιοδεία του στην περιοχή από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς προβλέπεται να κάνει σταθμό στο ισραηλινό έδαφος, δήλωσε χθες Τετάρτη το βράδυ αμερικανός αξιωματούχος.
«Μέγιστος» βαθμός «προετοιμασίας»
Στο Ισραήλ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Χερτσί Χαλεβί δήλωσε πως οι δυνάμεις του βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού στα σύνορα με τον Λίβανο (βόρεια), θέατρο από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας πρακτικά καθημερινών ανταλλαγών πυρών.
«Βρισκόμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο προετοιμασίας στον βορρά (…) Πιστεύω ότι η προετοιμασία μας βρίσκεται στο μέγιστο επίπεδο», είπε ο στρατηγός Χαλεβί, προσθέτοντας πως υπάρχουν «ευκαιρίες» για να υπάρξει «σημαντική αλλαγή» στην περιοχή.
Στο βόρειο Ισραήλ, ο πληθυσμός φοβάται περαιτέρω επιδείνωση των εντάσεων με τη Χεζμπολάχ.
«Φυσικά ανησυχούμε, οι φτωχοί γονείς μου, ο αδελφός μου και η γυναίκα του (σ.σ. ο γιος τους είναι στρατιώτης) δεν κοιμούνται τη νύχτα. Η μητέρα μου είναι με χάπια», λέει η Λι Ζορβίβ, που έχει κατάστημα με ρούχα στη Ναχαρίγια (βόρεια).