Καμπανάκι ΠΟΥ για τον κίνδυνο πνιγμού ηλικιωμένων και παιδιών στη θάλασσα

Newsroom
Newsroom

Στην Ελλάδα καταγράφονται τουλάχιστον 350 πνιγμοί κατά τη διάρκεια του χρόνου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Safe Water Sports με την πλειονότητα των περιστατικών να συμβαίνει το καλοκαίρι.

Σχεδόν 240.000 ανθρώπινες ζωές χάνονται κάθε χρόνο στη θάλασσα, σε λίμνες και ποτάμια, με τον πνιγμό να αποτελεί πρώτη αιτία απώλειας ζωής για τους νέους ηλικίας έως 24 ετών και τρίτη αιτία θανάτου που σχετίζεται με ατύχημα γενικά, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Στην Ελλάδα καταγράφονται τουλάχιστον 350 πνιγμοί κατά τη διάρκεια του χρόνου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Safe Water Sports με την πλειονότητα των περιστατικών να συμβαίνει το καλοκαίρι.

Πρόκειται για ένα θλιβερό ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στην απώλεια μίας ανθρώπινης ζωής την ημέρα, με τους ναυαγοσώστες που εργάζονται στην Ανατολική Ακτή της Αττικής να επισημαίνουν ότι φέτος έχουν αυξηθεί τα περιστατικά πνιγμού στους ηλικιωμένους καθώς μέσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο έχουν ήδη καταγραφεί περισσότεροι από 5 πνιγμοί σε Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Μαραθώνα, αριθμός που ξεπερνά το σύνολο των πνιγμών για όλη τη χρονιά στη συγκεκριμένη περιοχή, με βάσει τα ετήσια στατιστικά στοιχεία. Οι ειδικοί θεωρούν πως μετά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, οι ηλικιωμένοι υπερεκτιμούν πιο συχνά τις δυνάμεις τους στο νερό με συνέπεια να παρασύρονται από ρεύματα, να κουράζονται και να πνίγονται.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται και τα ποσοστά πνιγμών που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα- κάτι το οποίο ανησυχεί τους επιστήμονες και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής από τέτοιου είδους φαινόμενα τα οποία δυστυχώς όχι μόνο δεν αναμένεται να εκλείψουν αλλά θα αυξηθούν πολύ στο μέλλον εξαιτίας της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής. Στην πατρίδα μας εκτός από τις καταιγίδες, τις πλημμύρες και τον κίνδυνο από τους κεραυνούς, οι πολίτες θα πρέπει να προσέχουν και τα μπουρίνια, τα δυνατά μελτέμια, και τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα όπως συνέβη στην Χαλκιδική πρόσφατα που κινδύνεψαν 3 νέοι τουρίστες, και μετά την περιπετειώδη διάσωση των δύο, ο ένας δυστυχώς εξακολουθεί να αγνοείται, με ελάχιστες ελπίδες πλέον να βρεθεί ζωντανός.

Περισσότερο από το 90% των περιστατικών πνιγμών στον κόσμο καταγράφονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, με τους επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να υπογραμμίζουν πως τα βρέφη και τα νήπια έως και πέντε ετών αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Σε αρκετές χώρες χαμηλού εισοδήματος μάλιστα ο θανάτους από πνιγμό δεν σχετίζεται με κολύμβηση στη θάλασσα αλλά σχετίζεται με παιχνίδι σε αυλές κοντά σε πηγάδια ή βαρέλια με νερό, κατά τη μεταφορά με πλοία όπου ένα παιδί μπορεί να πέσει στο νερό και σε καθημερινές δραστηριότητες όπως είναι το ψάρεμα, το πλύσιμο ρούχων σε ποτάμια και τη μεταφορά νερού για οικιακή χρήση από κάποιο ποτάμι η λίμνη προς το σπίτι.

Ο ΠΟΥ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την πρόληψη των πνιγμών καλεί όλους τους πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας σε ατομικό, κοινωνικό και κρατικό επίπεδο να κάνουν ένα πράγμα για να μειωθούν τα περιστατικά πνιγμού διεθνώς. Σε επίπεδο οικογένειας και φίλων οι υπεύθυνοι πολίτες οφείλουν να εξηγούν τους κανόνες ασφαλούς κολύμβησης, ενώ οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και η επίσημη Πολιτεία πρέπει να διεξάγουν καμπάνιες ενημέρωσης για την σωστή συμπεριφορά στη θάλασσα, σε ποτάμια τις λίμνες και στα θαλάσσια σπορ και σε κρατικό επίπεδο να επιβληθούν αυστηρότερες νομοθεσίες για οτιδήποτε σχετίζεται με δραστηριότητες στο νερό, να υπάρχουν έλεγχοι και να γίνονται καμπάνιες ενημέρωσης για στοχευμένους πληθυσμούς όπως είναι για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι. Συγκεκριμένα όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι μπορεί να πάσχουν και από υποκείμενα νοσήματα που είναι πολύ συχνά στην ηλικιακή αυτή η κατηγορία θα πρέπει να μην κολυμπούν μέχρι εξαντλήσεως, να κολυμπούν πάντα παράλληλα με την ακτή και όχι κάθετα για να κρατούν δυνάμεις και για την επιστροφή και να μην κολυμπούν μόνοι τους στη θάλασσα να έχουν πάντα έναν τουλάχιστο άλλον άνθρωπο για παρέα μαζί τους ώστε αν συμβεί κάποιο αναπάντεχο γεγονός, ο δεύτερος κολυμβητής να φέρει βοήθεια.

 

 

 

Φωτογραφία από Engin Akyurt από το Pixabay

Πηγή: enikos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ