ΚΟΣΜΟΣ
Ισπανία: Το Λαϊκό Κόμμα ζητά παρέμβαση της Ε.Ε. για την αμνηστία Καταλανών
To κόμμα του Πουτζντεμόν εξασφάλισε νόμο που αμνηστεύει τους αυτονομιστές, οι οποίοι διώκονται από τη δικαιοσύνη κυρίως για τα γεγονότα του 2017 σε αντάλλαγμα για την στήριξη στην κυβέρνηση Σάντσεθ
Tο Λαϊκό Κόμμα (P.P) της Ισπανίας ζήτησε από την Ε.Ε. να εξετάσει τον νόμο περί αμνηστίας των Καταλανών αυτονομιστών που κατέθεσαν οι σοσιαλιστές, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται ανάλογη δράση όπως στις περιπτώσεις με την αμφισβήτηση του κράτους δικαίου στην Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.
Οι σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ έχουν πλέον εξασφαλίσει ότι την ερχόμενη εβδομάδα ότι το κοινοβούλιο θα τον επαναφέρει στην εξουσία, χάρη στη στήριξη των επτά βουλευτών του σχηματισμού του Καταλανού αυτονομιστή Κάρλες Πουτζντεμόν, που ηγήθηκε της απόπειρας απόσχισης του 2017 και διέφυγε στο Βέλγιο για να διαφύγει από τις δικαστικές διώξεις.
Σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή του, το κόμμα του Πουτζντεμόν «Μαζί για την Καταλονία» (Junts per Catalunya) εξασφάλισε έναν νόμο που αμνηστεύει τους αυτονομιστές καθώς και την έναρξη διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων, και για το ζήτημα της «αναγνώρισης της Καταλονίας ως έθνους».
Η ισπανική Δεξιά, ένα μέρος του δικαστικού σώματος, αλλά και ορισμένοι μετριοπαθείς ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Σάντσεθ, θεωρούν πως αυτό το μέτρο αμνήστευσης αντιβαίνει στις αρχές της εδαφικής ισότητας και ενότητας και του διαχωρισμού των εξουσιών.
Ο Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς, ευρωβουλευτής του P.P, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος του κόμματος, παραλλήλισε την κατάσταση με την Ρουμανία πριν από τέσσερα χρόνια.
«Παρόμοια περίπτωση ήταν στη Ρουμανία το 2019, όταν μια σοσιαλιστική κυβέρνηση προσπάθησε να φέρει έναν νόμο που θα χορηγούσε αμνηστία σε σοσιαλιστές πολιτικούς που είχαν καταδικαστεί για διαφθορά», είπε. «Οταν συνέβη αυτό, [ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής] Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επισκέφθηκε το Βουκουρέστι και προειδοποίησε ότι η επιμονή θα μπορούσε να επηρεάσει τη θέση της χώρας στην Ε.Ε. Ετσι η Ρουμανία συμφώνησε σε δημοψήφισμα για το θέμα, το οποίο έχασε με ποσοστό 80% των ψήφων», σημείωσε ο Γκονζάλες Πονς.
Ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, έχει ήδη αποστείλει επιστολή στην ισπανική κυβέρνηση ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον προτεινόμενο νόμο, λέγοντας ότι το θέμα έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες. Σε απάντηση την περασμένη εβδομάδα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση επεσήμανε ότι το ισπανικό σύνταγμα δεν επιτρέπει στις υπηρεσιακές κυβερνήσεις να υποβάλλουν νομοθεσία στο κοινοβούλιο. Προσφέρθηκε, ωστόσο, να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες στην επιτροπή μόλις κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αμνηστία.