ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Το Ανώτατο Δικαστήριο καθαίρεσε τον πρόεδρο της Βουλής

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι «έβαλε τέλος στη θητεία» του προέδρου Αλ Χαλμπούσι αλλά καθαίρεσε από το αξίωμά του και τον βουλευτή που τον είχε μηνύσει, τον Λαΐθ αλ Ντουλέιμι.

Ιράκ: Το Ανώτατο Δικαστήριο καθαίρεσε τον πρόεδρο της Βουλής

Το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ καθαίρεσε σήμερα (14/11) τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Μοχάμεντ Αλ Χαλμπούσι, έναν ισχυρό σουνίτη πολιτικό, αποδεχόμενο την καταγγελία ενός βουλευτή που τον κατηγορούσε για «πλαστογραφία» εγγράφου.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι «έβαλε τέλος στη θητεία» του προέδρου Αλ Χαλμπούσι αλλά καθαίρεσε από το αξίωμά του και τον βουλευτή που τον είχε μηνύσει, τον Λαΐθ αλ Ντουλέιμι.

Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μετέδωσε το γραφείο του, ο Αλ Χαλμπούσι χαρακτήρισε «παράξενη» τη δικαστική απόφαση, τονίζοντας ότι θα ζητήσει διευκρινίσεις. Ο Αλ Χαλμπούσι ήταν πρόεδρος της Βουλής από το 2018.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέταζε αυτήν την υπόθεση από τον περασμένο Φεβρουάριο, αφού ο Ντουλέιμι κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής ότι τον Ιανουάριο τον εκδίωξε «πλαστογραφώντας» ένα έγγραφο. Ο βουλευτής ισχυριζόταν ότι ο Αλ Χαλμπούσι ανέσυρε μια παλαιά επιστολή παραίτησης που είχε σκεφτεί κάποτε να υποβάλει και πλαστογράφησε την ημερομηνία, για να τον διώξει από τη Βουλή.

Ο Ντουλέιμι είναι επίσης σουνίτης και είχε εκλεγεί με το κόμμα Τακαντόμ του Χαλμπούσι.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου προκαλεί για πολλοστή φορά πολιτική αναταραχή στο Ιράκ, όπου οι συμμαχίες των κομμάτων και των υψηλά ιστάμενων προσώπων συχνά καθορίζονται από προσωπικές έριδες και αντιπαλότητες. Οι εκλογές και οι διορισμοί αξιωματούχων στις υψηλότερες θέσεις συνήθως είναι διαδικασίες που κρατούν μήνες, σε κλίμα έντασης και περιπλέκονται από τις ατελείωτες συνομιλίες και περίπλοκες συμφωνίες.

Στη Βουλή των 329 εδρών κυριαρχεί σήμερα ένας συνασπισμών σιιτικών, φιλοϊρανικών κομμάτων. Ακόμη όμως και στους κόλπους αυτού του συνασπισμού υπάρχουν πολλές διαφωνίες.

Το Τακαντόμ του Χαλμπούσι εξέλεξε 37 βουλευτές στις εκλογές του 2021 και εκείνος ανέλαβε επικεφαλής ενός σημαντικού σουνιτικού συνασπισμού εντός του κοινοβουλίου, παρά τις αναταράξεις μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

Μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν, το 2003, πρόεδρος της Βουλής αναλαμβάνει πάντα, με βάση έναν άγραφο κανόνα, ένας πολιτικός προερχόμενος από τη σουνιτική μειονότητα του Ιράκ.

Ο Αλ Χαλμπούσι, ο πρώην κυβερνήτης της σουνιτικής επαρχίας Αλ Άνμπαρ, εξελέγη πρόεδρος το 2018, με τη στήριξη των φιλοϊρανικών κομμάτων και εξελίχθηκε σε σημαντικό παράγοντα της πολιτικής σκηνής και συνομιλητή πολλών δυτικών και αραβικών χωρών.

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι τελεσίδικη και μη εφέσιμη. Πρόεδρος της Βουλής αναλαμβάνει προσωρινά ο σιίτης αντιπρόεδρος του σώματος Μόχσεν αλ Μανταλάουι, μέχρι την εκλογή νέου.

Φωτογραφία  Iraqi Parliament Speaker Mohamed al-Halbussi (Photo by AHMAD AL-RUBAYE / AFP)

 

Πηγή: ΕΡΤ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση