ΗΠΑ: Κυρώσεις σε 5 ακόμη Ρώσους από την απερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα

Ανάμεσά τους και οι ύποπτοι για τη δολοφονία του Λιτβινένκο

Έντεκα μέρες προτού ο Ομπάμα παραδώσει τα ηνία της εξουσίας, η κυβέρνησή του έβαλε στη μαύρη λίστα πέντε επιφανείς ρώσους, ανάμεσά τους και δύο άνδρες που καταζητούνται από τις βρετανικές αρχές για τη δολοφονία του ρώσουαντιφρονούντα Αλεξάντερ Λιτβινένκο.

Είναι η τελευταία κίνηση που κάνει η απερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα κατά της Ρωσίας, σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ.

Οι κυρώσεις επιβάλλονται σε μια χρονική στιγμή που οι διμερείς σχέσεις διέρχονται μεγάλη κρίση μετά τις καταγγελίες αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ με στόχο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι κυρώσεις αυτές δεν σχετίζονται με τις επιθέσεις των χάκερς, αλλά στο πλαίσιο ενός νόμου που ψηφίστηκε το 2012 για να τιμωρεί όσους παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο «νόμος Μαγκνίτσκι» πήρε το όνομά του απ’ τον ρώσο Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος αποκάλυψε εκτεταμένη φορολογική απάτη και πέθανε σε φυλακή της Μόσχας το 2009.

Όσοι περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα απαγορεύεται να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, ενώ παγώνουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Αμερική. 

Αρχικά είχε ως στόχο του αξιωματούχους που ενεπλάκησαν στο θ άνατο του Μαγκνίτσκι, αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκε για να καλύπτει κι άλλες περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων/

Στη μαύρη λίστα μπήκαν:

  • Ο Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, στενός συνεργάτης του Πούτιν και επικεφαλής της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας ερευνών, η οποία κατηγορείται ότι βάζει στο στόχαστρό της αντιφρονούντες και ξένες ΜΚΟ, που εργάζονται στη Ρωσία.
  • Ο Γκενάντι Πλάκσι, πρώην επικεφαλής της Universal Savings Bank και ο Στάνισλαβ Γκορντιέφκσι, πρώην αξιωματούχος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ερευνών. Αμφότεροι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στη συγκάλυψη του θανάτου του Μαγκνίτσκι.
  • Ο Αντρέϊ Λιουγκοβόι κι ο Ντμίτρι Κόβτουν, οι βασικοί ύποπτοι για τη δηλητηρίαση με ραδιενεργό Πολώνιο του πρώην πράκτορα της KGB και εξόριστου στο Λονδίνο Αλεξάντερ Λιτβινένκο το 2006.

Οι δύο άνδρες αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία του Λιτβινένκο κι οι ρωσικές αρχές αρνούνται να τους εκδώσουν στη Βρετανία.

Τον περασμένο μήνα η Ουάσιγκτον απέλασε 35 Ρώσους διπλωμάτες μετά τις καταγγελίες αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για «ρωσικό δάκτυλο» στις εκλογές μέσω κυβερνοεπιθέσεων. Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες και χθες έκανε λόγο για «κυνήγι μαγισσών», αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει στις απελάσεις των διπλωματών της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, απ’ την άλλη, λέγεται ότι αποδέχθηκε το πόρισμα της έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά αρνείται να καταδείξει τη Ρωσία ως πηγή των κυβερνοεπιθέσεων.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ