ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη αντίδραση Ερντογάν στο "θερμό επεισόδιο" Δένδια - Τσαβούσογλου

"Ο Τσαβούσογλου έβαλε στη θέση του τον Δένδια" σχολίασε σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος

No profile pic

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με δήλωσή του, σχολίασε την κόντρα μεταξύ του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Νίκου Δένδια, χθες στην Άγκυρα. "Ο υπουργός Εξωτερικών μας έβαλε τον Δένδια στη θέση του, αντιδρώντας στη στάση και την συμπεριφορά του". Σύμφωνα με την Daily Sabah ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι "δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι ο Τσαβούσογλου θα έμενε σιωπηλός".

"Η Ελλάδα εξακολουθεί να διορίζει μουφτή των "Τούρκων της Δυτικής Θράκης" σαν να είναι δημόσιος αξιωματούχος, ενώ το Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο επιλέγει τους δικούς του διαχειριστές μέσω της Ιεράς Συνόδου", συνέχισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής.

Η πρωτοφανής κόντρα μεταξύ του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Νίκου Δένδια, ξεκίνησε έπειτα από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού, ο οποίος επέπληξε την τουρκική κυβέρνηση για την παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο, αλλά και για τα fake news σχετικά με το μεταναστευτικό. "Δεν έκανα καμία δήλωση προκλητική ή αρνητική για την Ελλάδα, όμως στην ομιλία του ο ομόλογός μου έχει κάνει δηλώσεις οι οποίες είναι αρνητικές. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Είναι ένα θέμα που το συζητούμε μεταξύ μας και εφόσον το θέσατε δημοσίως στον Τύπο το θέμα, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω", είπε αρχικά ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: "Εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς ορθοδόξους τους μειονοτικούς της Πόλης, αλλά εσείς δεν μπορείτε να αποδέχεστε όσους λένε ότι είναι Τούρκοι. Αυτό είναι μια καταπίεση και καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν οι άνθρωποι δηλώνουν τουρκικής καταγωγής, δηλώνουν αυτό που αισθάνονται" για να σπεύσει να κατηγορήσει τη χώρα μας για push back 80.000 προσφύγων και μεταναστών.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Νίκος Δένδιας είπε: "Σε ευχαριστώ αγαπητέ Μεβλούτ που μου επιτρέπεις να απαντήσω. Οι συνεργάτες σου φαντάζομαι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Η Τουρκία έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Μεβλούτ, δεν υπάρχει καμία διάταξη που να επιτρέπει πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της ΕΕ θα αποδεχθεί και την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (...) Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα μετά τα γεγονότα του Μαρτίου".

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι "η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει σιγα-σιγά σε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει την εγκατάλειψη του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η ΕΕ δεν είναι τρίτος αλλά είναι η οικογένειά μας. Είναι το πιο υπερήφανο παράδειγμα συνύπαρξης κρατών στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους. Θα πρότεινα να μην οδηγηθούμε σε έναν ατέρμονο διάλογο επί αυτών που γνωρίζουμε ότι διαφωνούμε".

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε για τρίτη φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι ελεύθερη χώρα και όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους και ότι η Τουρκία εμμένει στην αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού.

"Αναφέρεστε σ' αυτά που σας βολεύουν αλλά δεν αναφέρεστε σε όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Έχουμε συμφωνήσει να συζητήσουμε τα προβλήματα μέσω των διερευνητικών επαφών. Στη διαδικασία στην οποία διερχόμαστε θα πρέπει να έχουμε πάντα συνείδηση σε τι αποβλέπει κάθε μέλος. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον καβγά με τον τρόπο αυτό ή αν θα συνεχίσουμε τον διάλογο", είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως "αν συνεχίσουμε έτσι θα χάσουμε το δείπνο".

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, ο Νίκος Δένδιας είπε πως "ο στρατός κοστίζει. Δεν θέλουμε να σπαταλούμε λεφτά για το τίποτα. Γιατί υπάρχει Μεβλούτ στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάποιον. Μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει απειλή ή ότι δεν υπάρχει αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά;", επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Καταλήγοντας ο κ. Δένδιας είπε απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόγολό του: "Ελπίζω η διαφωνία μας να μην σε οδηγήσει να ακυρώσεις την πρόσκληση για δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά..." με τον Τσαβούσογλου να απαντά: "Η αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπορώ να μπω και στα παπούτσια του άλλου. Εμείς όμως δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο αν προχωρήσουμε έτσι".

Πηγή:enikos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση