Η Μποτσουάνα εξετάζει την άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού ελεφάντων λόγω υπερπληθυσμού

Εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 130.000 ελέφαντες στη Μποτσουάνα

Η Μποτσουάνα εξετάζει την άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού ελεφάντων, η οποία έχει οδηγήσει με επιτυχία στην ανάκαμψη των πληθυσμών τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η αφρικανική χώρα είδε τον αριθμό των ελεφάντων να αυξάνεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και η κυβέρνηση πιστεύει ότι η σφαγή τους είναι απαραίτητη για την αποτροπή συγκρούσεων μεταξύ των θηλαστικών και των ανθρώπων.

Εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 130.000 ελέφαντες στη Μποτσουάνα, αριθμός που έχει αυξηθεί σταθερά από τότε που η χώρα ενέκρινε την απαγόρευση του κυνηγιού το 2014. Παρά το γεγονός ότι ο τουριστικός τομέας της Μποτσουάνα ωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση του πληθυσμού, ο πρόεδρος Μοκγκουίτσι Μασίσι συμβούλευσε τους υπουργούς του να επανεξετάσουν την απαγόρευση.

Οι αξιωματούχοι της Μποτσουάνα συσκέφθηκαν επί μήνες και ζήτησαν τη γνώμη των κατοίκων και των εταιρειών σχετικά με την απαγόρευση του κυνηγιού, προτού δημοσιεύσουν οποιαδήποτε δεδομένα. Η έρευνα έδειξε ότι η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της άρσης της απαγόρευσης του κυνηγιού και του ελέγχου των πληθυσμών των ελεφάντων. «Μπορώ να σας υποσχεθώ ότι θα το επανεξετάσουμε στη Βουλή και θα ακολουθήσει μία διαβούλευση με τη συμμετοχή του κοινού», δήλωσε ο Μασίσι.

Οι υποστηρικτές της άρσης της απαγόρευσης ισχυρίζονται ότι η αύξηση των πληθυσμών των ελεφάντων στη Μποτσουάνα έχει οδηγήσει σε άνοδο των συγκρούσεων μεταξύ των μεγάλων θηλαστικών και των ανθρώπων. Οι αγρότες επίσης διαμαρτύρονται ότι οι ελέφαντες καταστρέφουν τις καλλιέργειες.

Οι περιβαλλοντολόγοι, από την άλλη πλευρά, απορρίπτουν την άρση της απαγόρευσης και υποστηρίζουν ότι απαιτούνται καλύτερες προσπάθειες για την προστασία αυτών των ζώων. Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι ο τουριστικός τομέας της Μποτσουάνα θα δεχτεί ένα μεγάλο χτύπημα εάν η χώρα αρχίσει εκ νέου να κυνηγάει ελέφαντες. Μετά την εξόρυξη διαμαντιών, ο τουρισμός είναι η επόμενη υψηλότερη πηγή εξωτερικού εισοδήματος της χώρας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ