Μήπως είσαι εργασιομανής; Πώς να εντοπίσετε τα σημάδια

Newsroom
Newsroom

Με κατάλληλη θεραπεία μπορεί να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής

Η εργασιομανία είναι μια κατάσταση εξάρτησης κατά την οποία το άτομο αφιερώνει υπερβολικό χρόνο, ενέργεια και σκέψη στη δουλειά του. Με λίγα λόγια ένας εργασιομανής βάζει τη δουλειά του πάνω από κάθε άλλη πτυχή της ζωής του, όπως η οικογένεια, οι φίλοι και τα χόμπι.

Αυτή η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε στρες και διάφορα προβλήματα υγείας, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να καταστρέψει σημαντικές προσωπικές σχέσεις και προτεραιότητες.

7 Σημάδια Εργασιομανίας

Έλλειψη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Αν δεν καταφέρνετε ποτέ να ισορροπήσετε τη δουλειά με την προσωπική σας ζωή, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη εργασιομανίας. Η δουλειά θα πρέπει, με τον καιρό, να ξαναπάρει τη σωστή της θέση και να αφήσει χώρο για προσωπικές στιγμές.

Δεν κάνετε ποτέ διάλειμμα

Η συνεχής εργασία χωρίς διαλείμματα είναι ακόμη ένα καμπανάκι κινδύνου. Τα διαλείμματα, είτε πρόκειται για μια σύντομη βόλτα είτε για μια εβδομάδα διακοπών, είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής σας υγείας.

Είστε πάντα διαθέσιμοι

Αν απαντάτε σε κάθε email ή μήνυμα εργασίας, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αυτό δείχνει ότι δεν έχετε θέσει όρια. Η διαρκής διαθεσιμότητα μπορεί να σας κάνει ευάλωτους σε υπερβολικό φόρτο εργασίας.

Δεν λέτε ποτέ «όχι» σε επιπλέον δουλειά

Ένας εργασιομανής σπάνια αρνείται επιπλέον δουλειά. Αντί να προστατεύει τον εαυτό του από υπερβολικό φόρτο εργασίας, αποδέχεται πάντα νέες ευθύνες χωρίς δεύτερη σκέψη.

Προσπαθείτε συνεχώς να αποδείξετε την αξία σας

Αν αισθάνεστε ότι πρέπει συνεχώς να αποδεικνύετε την αξία σας στο χώρο εργασίας και φοβάστε ότι θα χάσετε τη δουλειά σας αν δεν το κάνετε, τότε ίσως έχετε μπει στο μονοπάτι της εργασιομανίας.

Δεν έχετε άλλα ενδιαφέροντα

Όταν η δουλειά γίνεται το μόνο σας ενδιαφέρον, και όλες οι άλλες δραστηριότητες μοιάζουν αδιάφορες, είναι ένδειξη ότι η εργασιομανία έχει επηρεάσει την ισορροπία σας.

Νιώθετε συνεχώς στρες

Αν το στρες που νιώθετε από τη δουλειά σας δεν περιορίζεται μόνο στις ώρες εργασίας αλλά συνεχίζεται και στον ελεύθερο χρόνο σας, τότε θα πρέπει να επανεξετάσετε τον τρόπο που διαχειρίζεστε τη δουλειά σας.
Περισσότερα συμπτώματα εργασιομανίας

Τα παρακάτω είναι μερικά ακόμη ενδεικτικά σημάδια ότι μπορεί να είστε εργασιομανής:

    Παραμένετε στο γραφείο περισσότερες ώρες από ό,τι χρειάζεται.
    Χάνετε ύπνο για να ολοκληρώσετε εργασίες.
    Έχετε έντονο φόβο αποτυχίας.
    Οι σχέσεις σας με την οικογένεια και τους φίλους σας χειροτερεύουν λόγω της δουλειάς.

Πώς να αντιμετωπίσετε την εργασιομανία

Εάν υποψιάζεστε ότι είστε εργασιομανής, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν. Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της εργασιομανίας είναι η αναγνώριση του προβλήματος και η αναζήτηση βοήθειας από έναν επαγγελματία της ψυχικής υγείας. Όπως και με τις υπόλοιπες εξαρτήσεις, η ψυχοθεραπεία είναι η σημαντικότερη μέθοδος αντιμετώπισης.

Θα πρέπει επίσης να θυμάστε πως η εργασιομανία, όπως κάθε εθισμός, επιδεινώνεται με τον καιρό, αν δεν αντιμετωπιστεί. Τα άτομα που εργάζονται συνεχώς χωρίς διάλειμμα μπορεί να οδηγηθούν σε «burnout» (σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης), μια κατάσταση που μπορεί να καταστρέψει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία.

Ωστόσο, με την κατάλληλη θεραπεία και υποστήριξη, είναι εφικτό να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί μια υγιής σχέση με τη δουλειά και να αποφευχθεί η υπερβολική εξάρτηση από αυτήν. Τα υγιή όρια είναι το κλειδί για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Φωτογραφία από Daria Nepriakhina 🇺🇦 από το Pixabayws

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ