Η Κίνα στέλνει αμπέλια στο... διάστημα σε αναζήτηση του τέλειου κρασιού

Στην προσπάθειά της να παράγει το τέλειο κρασί η Κίνα ταξίδεψε μέχρι τους καταπράσινους πρόποδες του οροπεδίου του Θιβέτ, την έρημο Γκόμπι και τις βραχώδεις πλαγιές της επαρχίας Ningxia. Τώρα, η κινεζική παραγωγή κρασιού έχει έναν προορισμό στο στόχαστρό της: το διάστημα.

Όταν ο νεότερος διαστημικός σταθμός της Κίνας, ο  Tiangong-2, εκτοξεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, στο φορτίο του περιλαμβανόταν και μια επιλογή από αμπέλια Cabernet Sauvignon, Merlot και Pinot noir. «Οι Κινέζοι επιστήμονες ελπίζουν πως η καλλιέργεια κρασιού στο διάστημα θα προκαλέσει μεταλλάξεις στα αμπέλια που μπορεί να τα κάνουν πιο κατάλληλα για το σκληρό κλίμα σε ορισμένες από τις αναδυόμενες περιοχές για αμπελώνες στην Κίνα» αναφέρει το DecanterChina.com, ένα δίγλωσσο σάιτ για την τοπική βιομηχανία οίνου. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και το δυσμενές έδαφος είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί οίνου σε μέρη όπως το Ningxia, μια φτωχή περιοχή στην καρδιά της εκκολαπτόμενης βιομηχανίας οίκου της Κίνας με τη θερμοκρασία να φτάνει τους -25 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα.

Η ιστοσελίδα αναφέρει πως οι ερευνητές ελπίζουν πως η έκθεση σε «διαστημική ακτινοβολία» μπορεί να προκαλέσει γενετικές αλλαγές στα αμπέλια που θα βοηθήσουν ώστε να «εξελιχθούν και να αντέχουν στην ψυχρότητα, την ξηρασία και τους ιούς». Αναφέρει επίσης πως τα αμπέλια προήλθαν από ένα φυτώριο κοντά στο όρος Helan στην περιοχή Ningxia. Μετά την επιστροφή τους στη Γη τα αμπέλια, θα υποβληθούν σε δοκιμές και θα συγκριθούν με άλλα αμπέλια για να βρεθεί η πιο «κατάλληλη μετάλλαξη».
 

Πηγή: Guardian

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ