«Η καρδιά της Ευρώπης»: Ο νησιωτικός παράδεισος του Ντουμπάι

Ένας παράδεισος λίγα χιλιόμετρα από την ακτή του Ντουμπάι

Τέσσερα χιλιόμετρα από την ακτή του Ντουμπάι θα συναντήσετε κάτι ξεχωριστό. Το World Dubai είναι τεχνητό νησιωτικό σύμπλεγμα που σχηματίζει ένα χάρτη του πλανήτη μας. Και είναι ορατό από το διάστημα. Μετά από μια σύντομη διαδρομή 20 λεπτών φτάνουμε στην «Καρδιά της Ευρώπης». Θα εξερευνήσουμε αυτή την νησιωτική όαση. Εκτείνεται σε έξι νησιά. Είναι ο απόλυτος προορισμός διακοπών πολυτελείας. Περιλαμβάνει και μερικές ξεχωριστές εξοχικές κατοικίες. Ο Γιόζεφ Κλάιντινστ είναι ο άνθρωπος πίσω από αυτό το μοναδικό συγκρότημα:

«Όλα αυτά τα χρόνια, το Ντουμπάι έγινε το μέρος όπου συμβαίνουν όλα τα απίστευτα. Έχουμε καινοτομίες, που ελκύουν τα ταλέντα να έρθουν και να δουλέψουν εδώ. Φτιάξαμε αυτό το πρότζεκτ των τεχνητών νησιών. Είμαστε κατασκευαστές. Ξέρουμε πώς να φτιάχνουμε κτίρια. Οι προκλήσεις είναι πολλές στην περιοχή. Αλλά το πιο δύσκολο για μένα προσωπικά ήταν να πείσω τη γυναίκα μου να υποστηρίξει αυτό το πρότζεκτ».

«Η Καρδιά της Ευρώπης» δημιουργεί νέα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα. Εδώ βρίσκεται το πρώτο θέρετρο με ρυθμιζόμενο κλίμα. Έχει όλο το χρόνο χιόνι, χάρις σε γερμανική καινοτόμα τεχνολογία. Και η βιωσιμότητα είναι στο επίκεντρο αυτού του πρότζεκτ που έχει κατασκευαστεί στον ωκεανό. Όλη η ενέργεια στα νησιά προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές:

«Πρέπει να μπορέσουμε να ζήσουμε σ' αυτόν τον πλανήτη, χωρίς να τον καταστρέφουμε. Πρέπει να δείξουμε σεβασμό στη φύση και σε ότι κάνουμε αυτή την στιγμή. Γιατί τώρα χτίζουμε στον ωκεανό. Σας δίνω αυτό το απλό παράδειγμα. Αν ρίξουμε πετρέλαιο στη γη, το έδαφος μπορεί να το απορροφήσει ως έναν βαθμό. Και έχουμε χρόνο να το μαζέψουμε. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί στη θάλασσα» συμπληρώνει ο Γιόζεφ Κλάιντινστ.

Στα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας, υπάρχουν σπίτια που επιπλέουν και ονομάζονται Ιππόκαμποι. Κάθε σπίτι έχει τρία επίπεδα και έχει έκταση 371 τετραγωνικά μέτρα. Μια έκπληξη περιμένει τους επισκέπτες όταν βρεθούν στο υποθαλάσσιο μέρος της κατοικίας.

Το 2017, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν ένα πολύ θερμό καλοκαίρι. Περίπου το 70% των κοραλλιών έχασαν το χρώμα τους. Το πρόγραμμα προστασίας της θαλάσσιας ζωής σκοπεύει να επαναφέρει τη ζωή σ' αυτά τα νερά. Οι βιολόγοι αναπτύσσουν έναν νέο κοραλλιογενή ύφαλο, που θα γίνει κατοικία για θαλάσσια είδη που είναι της περιοχής. Τα νησιά φιλοξενούν τον μεγαλύτερο κοραλλιογενή πληθυσμό στον κόσμο. Εδώ ζουν πάνω από 100.000 νέα κοράλλια:

«Δεν υπήρχε τίποτε κάποια στιγμή μέσα σε αυτά τα νερά. Φέρνουμε ξανά πίσω τη ζωή σ' αυτή την περιοχή. Φτιάξαμε αυτόν τον τεχνητό ύφαλο και μετά τον κατοικήσαμε. Προσθέσαμε κοράλλια και αυτά δημιούργησαν όλη τη βιοποικιλότητα που τα συνοδεύει. Είναι συναρπαστικό. Και αυτό δεν αφορά μόνο στα ψάρια. Έχουμε ιππόκαμπους, ψάρια και κοράλλια σ' αυτό τον τεχνητό ύφαλο».

Από ένα κοράλλι, δημιουργούνται πολλά περισσότερα. Αλλά η ιδέα αυτής της ειδικής διαδικασίας πολλαπλασιασμού είναι ότι ενισχύεις την ανάπτυξή τους. Τα κοράλλια μεγαλώνουν ένα εκατοστό το χρόνο. Αλλά μετά τη διαίρεση, μπορούν να μεγαλώσουν με 20πλάσια ταχύτητα» επισημαίνει ο Χουάν Ντιέγκο Σουάρεζ, θαλάσσιος βιολόγος.

Υπάρχει επίσης ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα-έκπληξη για παιδιά που επισκέπτονται αυτό το μέρος: «Τους διδάσκουμε τι είναι ένα κοράλλι. Τι υπάρχει στο βυθό. Τους διδάσκουμε καταδύσεις. Και μετά τους δίνουμε ένα τετραγωνικό μέτρο. Κάθε παιδί έχει το δικό του υποβρύχιο μέρος. Εκεί φυτεύουν το δικό τους κοράλλι. Τους δείχνουμε πώς να το κάνουν. Και έχουν μια ακριβή τοποθεσία του κοραλλιού τους. Αντί λοιπόν να φυτέψουν ένα δέντρο, θα φυτέψουν ένα κοράλλι» συμπληρώνει ο Χουάν Ντιέγκο Σουάρεζ.

Στην στεριά μπορείτε να δείτε την πλούσια χλωρίδα και την πανίδα. Υπάρχουν ελιές από την Ανδαλουσία, ηλικίας 1500 ετών. Έχουν μετατρέψει αυτό το μέρος σε έναν αληθινό παράδεισο. Η βιωσιμότητα είναι σημαντικός παράγοντας στο πώς έγινε και πώς λειτουργεί όλη αυτή η έκταση: «Έχουμε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Διασφαλίζουμε λοιπόν την καθαρότητα των νερών. Δεν χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα και χημικά ή εντομοκτόνα. Βάζουμε φυσικά λιπάσματα, που όλοι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Είναι ένα απόλυτα βιώσιμο μέρος» τονίζει ο Ρίτσαρντ Γουέστκοτ, αρχιτέκτονας τοπίου.

Η πολυτέλεια και η βιωσιμότητα συνδυάζονται τέλεια στην «Καρδιά της Ευρώπης», αυτό τον μαγικό προορισμό στο Ντουμπάι.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ