ΚΟΣΜΟΣ

Η χώρα που κατέχει το ρεκόρ φυλάκισης δημοσιογράφων

Η χώρα κατακτά μόλις την τρίτη θέση από το τέλος στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερία του Τύπου, μόλις δυο θέσεις επάνω από τη Βόρεια Κορέα

No profile pic

Νέα έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) διαπίστωσε ότι η Κίνα είναι η χώρα που φυλακίζει τους περισσότερους δημοσιογράφους στον κόσμο, ενώ αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 127 ρεπόρτερ βρίσκονται στη φυλακή.

Η οργάνωση αναφέρει ότι η Κίνα πραγματοποιεί μια «εκστρατεία καταστολής που δεν έχει προηγούμενο» σε όλο τον κόσμο, ενάντια στην ελεύθερη δημοσιογραφία.

Η Κίνα δικαιολογεί τις συλλήψεις δημοσιογράφων και πολιτών δημοσιογράφων με την κατηγορία της πρόκλησης ταραχών.

Πανδημία φυλακίσεων

Το RSF σημειώνει επίσης ότι οι περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου επιδεινώθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.

Τουλάχιστον 10 δημοσιογράφοι και σχολιαστές στο διαδίκτυο έχουν φυλακιστεί επειδή έγραψαν για την κρίση του κοροναϊού στην Ουχάν.

Ένας εξ αυτών, η πρώην δικηγόρος Ζανγκ Ζαν, αρχικά είχε ταξιδέψει στην Ουχάν τον Φεβρουάριο του 2020 αφού διάβασε μια ανάρτηση στο διαδίκτυο, στην οποία ένας κάτοικος της πόλης περιέγραφε τη ζωή στην περιοχή στη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας.

Από τη στιγμή που έφτασε στην πόλη, άρχισε να καταγράφει τα όσα έβλεπε στους δρόμους και τα νοσοκομεία σε άρθρα, αλλά και σε βίντεο που αναμετέδιδε ζωντανά, παρά τις απειλές των αρχών. Τα ρεπορτάζ της είχαν κοινοποιηθεί πολλές φορές στα κινεζικά κοινωνικά δίκτυα.

Αργότερα, κρίθηκε ένοχη για «πρόκληση καβγάδων και ταραχών», μια κατηγορία που συνήθως απαγγέλλεται σε ακτιβιστές και πληροφοριοδότες που θεωρείται ότι υπονομεύουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ελέγξει τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στη χώρα.

Στο στόχαστρο οι Ουιγούροι

Η έκθεση της οργάνωσης, περιγράφει επίσης στις 42 σελίδες της τον τρόπο με τον οποίο οι κινεζικές αρχές χρησιμοποίησαν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας ως πρόφαση για να φυλακίσουν ουιγούρους δημοσιογράφους που έγραφαν για τα καθέκαστα στην επαρχία Σιντζιάνγκ. Αυτή τη στιγμή, αναφέρει το RSF, 71 δημοσιογράφοι από την κοινότητα των Ουιγούρων βρίσκονται υπό κράτηση.

Η Κίνα έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εις βάρος των Ουιγούρων, τους οποίους αντιμετωπίζει ως ισλαμιστές και αυτονομιστές, και οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων της συγκεκριμένης επαρχίας της Κίνας.

Αμέτρητα εργαλεία καταστολής του Τύπου

Η έκθεση καταγράφει και άλλες μεθόδους που φέρεται να χρησιμοποιεί η Κίνα για την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου και οι οποίες περιλαμβάνουν: τη χρήση διεθνών αποστολών για να εξαπολύει επιθέσεις εις βάρος δημοσιογράφων, τον αποκλεισμό ΜΜΕ, τη λογοκρισία συγκεκριμένων θεμάτων, τον εξαναγκασμό δημοσιογράφων της χώρας στη μελέτη της ιδεολογίας του Κομμουνιστικού Κόμματος και στην εγκατάσταση προπαγανδιστικής εφαρμογής στα κινητά τους τηλέφωνα, η οποία συλλέγει τα δεδομένα τους και την εκδίωξη ή τον εκφοβισμό δημοσιογράφων.

Μια σειρά από σοκαριστικά παραδείγματα

Ένα παράδειγμα αυτών των πρακτικών της Κίνας είναι και η περίπτωση του δημοσιογράφου του BBC, Τζον Σούντγουορθ, ο οποίος εγκατέλειψε το Πεκίνο τον Απρίλιο για να μεταβεί στην Ταϊπέι, εξαιτίας των πιέσεων και των απειλών που δεχόταν από τις κινεζικές αρχές για τα ρεπορτάζ του, στα οποία αναδείκνυε τη μεταχείριση που επιφυλάσσει η Κίνα στους Ουιγούρους.

Στη διάρκεια του 2020, η Κίνα υποχρέωσε 18 ανταποκριτές να εγκαταλείψουν την επικράτειά της, ενώ τρεις ξένοι δημοσιογράφοι κινεζικής καταγωγής, οι Γκουί Μινχάι, Γιανγκ Χενγκτζούν και Τσενγκ Λέι είναι προφυλακισμένοι με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Στο Χονγκ Κονγκ, η ψήφιση του «εσκεμμένα ασαφούς», όπως αναφέρει το RSF, νόμου Εθνικής Ασφάλειας, έχει λειτουργήσει ως πρόσχημα για τη σύλληψη τουλάχιστον 12 δημοσιογράφων και υπερασπιστών της ελευθερίας του Τύπου, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της Apple Daily, Τζίμι Λάι. Όλοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που μπορούν να επιφέρουν ακόμη και ισόβια κάθειρξη.

Μέλος του γραφείου του Bloomberg στο Πεκίνο, Η Χάζε Φαν, κρατείται σε κινεζικές φυλακές από τα τέλη του 2020, με τις αρχές να μην έχουν ανακοινώσει κανένα νέο στοιχείο για την υπόθεσή της.

Την τελευταία φορά που κάποιος την είδε, αστυνομικοί με πολιτικά τη συνόδευαν έξω από την πολυκατοικία όπου διέμενε, ενώ οι κινεζικές αρχές την κατηγορούν ως ύποπτη για παραβίαση της νομοθεσίας περί εθνικής ασφάλειας.

Στον «πάτο» της ελευθερία του Τύπου

Το RSF τοποθετεί την Κίνα στη θέση 177 του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, ο οποίος συνολικά περιλαμβάνει 180 χώρες.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 70ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μοναδική χώρα της ΕΕ που βαθμολογείται χαμηλότερα, είναι η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπάν.

Με πληροφορίες από BBC, RSF

Πηγή:in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση