Η γερουσιάστρια Τζανίνε Άνιες αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βολιβίας

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες στηλιτεύει τη στάση των ΗΠΑ και του ΟΑΚ

Η Τζανίνε Άνιες, κεντροδεξιά πολιτικός και δικηγόρος, ως χθες Τρίτη δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά την έλλειψη απαρτίας στην εθνοσυνέλευση, επιχειρηματολογώντας ότι είναι ανάγκη «να αποκατασταθεί ένα κλίμα κοινωνικής ειρήνης» καθώς η χώρα παραμένει βυθισμένη σε πολιτική κρίση.

«Θέλουμε να προκηρύξουμε εκλογές το συντομότερο», πρόσθεσε η γερουσιάστρια της αντιπολίτευσης, που ανήγγειλε ότι θα αναλάμβανε την προεδρία μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή Έβο Μοράλες και όλων όσοι μπορούσαν να τον διαδεχθούν βάσει του Συντάγματος, δηλαδή του αντιπροέδρου του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, της προέδρου και του αντιπροέδρου της Γερουσίας, καθώς και του προέδρου της Βουλής.

Ο Μοράλες έφθασε χθες Τρίτη στο Μεξικό — που του προσέφερε πολιτικό άσυλο — με μεγάλη καθυστέρηση, έπειτα από ένα ταξίδι που έγινε πιο περίπλοκο εξαιτίας της άρνησης του Περού να επιτρέψει στο μεξικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που τον μετέφερε να προσγειωθεί για ανεφοδιασμό. Μετά την άφιξή του, διαβεβαίωσε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται», δύο ημέρες μετά τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση έπειτα από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων και ταραχών με τρεις νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, αφού η αντιπολίτευση απέρριψε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου καταγγέλλοντας ότι αποτελούσε προϊόν νοθείας.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες επέκρινε χθες τη στάση των ΗΠΑ στην πολιτική κρίση στη Βολιβία, δύο ημέρες μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος έφθασε χθες Τρίτη στο Μεξικό, που του προσέφερε πολιτικό άσυλο.

Ο Φερνάντες, κεντροαριστερός περονιστής, επέκρινε εξάλλου τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), που αποφάνθηκε έπειτα από έλεγχο της διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου στη Βολιβία ότι το αποτέλεσμα έπρεπε να ακυρωθεί λόγω «παρατυπιών».

«Κατά την άποψή μου, οι ΗΠΑ έχουν πάει πίσω δεκαετίες. Έχουν επιστρέψει στην άσχημη εποχή της δεκαετίας του 1970», έκρινε ο Φερνάντες κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό δίκτυο της Αργεντινής, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον διαδραματίζει ρόλο εγγυητή σε «στρατιωτικές επεμβάσεις» εναντίον «δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων».

Προχθές Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ικανοποίηση για την παραίτηση του Μοράλες, που χαρακτήρισε καλή εξέλιξη για «τη δημοκρατία» αλλά και «μήνυμα» προς τα «παράνομα καθεστώτα» στη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα. Αντίθετα, αριστεροί ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής χαρακτήρισαν πραξικόπημα τον εξαναγκασμό του Μοράλες σε παραίτηση.

Ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος της Βολιβίας επέμεινε να διεκδικήσει τέταρτη θητεία στην προεδρία της χώρας αψηφώντας το όριο θητειών όπως και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, όταν η πλειοψηφία των Βολιβιανών είχε ταχθεί εναντίον του να του επιτραπεί να είναι ξανά υποψήφιος. Μπόρεσε να συμμετάσχει στις εκλογές του περασμένου μήνα χάρη σε μια δικαστική απόφαση.

Ανακοίνωσε την παραίτησή του την Κυριακή, έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων και ταραχών με τρεις νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, αφού το προκαταρκτικό πόρισμα του ΟΑΚ τον ώθησε αρχικά να ανακοινώσει πως θα προκηρύσσονταν νέες εκλογές. Ο στρατός τον προέτρεψε να εγκαταλείψει την εξουσία για να αποκατασταθεί η ηρεμία στη χώρα.

Ο Φερνάντες χαρακτήρισε τον έλεγχο που διενήργησε ο ΟΑΚ «ανεπαρκή» και το πόρισμά του πολιτικά κατευθυνόμενο στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio 10.

Ο Αλμπέρτο Φερνάντες θα αναλάβει την εξουσία στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής τη 10η Δεκεμβρίου, διαδεχόμενος τον συντηρητικό πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι, που επιδίωξε να αποκτήσει πολύ πιο στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον Τραμπ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί την αποχώρηση από τη Βολιβία του Έβο Μοράλες, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την προεδρία της χώρας του την Κυριακή, «θετικό βήμα», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ χθες Τρίτη.

«Η αποχώρηση του Μοράλες είναι πράγματι θετικό βήμα για να αρχίσει να ηρεμεί η κατάσταση επί του πεδίου στη Βολιβία», ανέφερε ο αξιωματούχος.

«Το Μεξικό ειδοποίησε τις ΗΠΑ για την πρόθεσή του να προσφέρει άσυλο στον Μοράλες και του προτείναμε να προσφέρουμε υλικοτεχνική υποστήριξη εάν χρειαζόταν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς, προτρέποντάς τους να αποφεύγουν τις επισκέψεις στη Βολιβία λόγω της «πολιτικής αστάθειας» στη χώρα, ενώ περιόρισε την παρουσία των διπλωματών του στη χώρα.

«Μην ταξιδεύετε στη Βολιβία λόγω των πολιτικών ταραχών», τονίζει το αμερικανικό ΥΠΕΞ στην οδηγία του. Εξάλλου, η αμερικανική διπλωματία «διέταξε την αποχώρηση των μελών των οικογενειών» του προσωπικού του αμερικανικού κράτους που εργάζεται στη βολιβιανή επικράτεια και «του μη απολύτως απαραίτητου διπλωματικού προσωπικού εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας» στη Βολιβία.

Τα μέλη των οικογενειών υπαλλήλων της κυβέρνησης των ΗΠΑ που υπηρετούν στην επικράτεια της Βολιβίας δόθηκε εντολή να επαναπατριστούν εξαιτίας της αναταραχής στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ταυτόχρονα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε οδηγία προς τους Αμερικανούς, προειδοποιώντας τους εναντίον των ταξιδιών στη Βολιβία και τονίζοντας πως έχει περιορισμένες δυνατότητες να τους προσφέρει προξενική συνδρομή ή άλλη βοήθεια εάν τη χρειαστούν, καθώς η πολιτική κρίση στο κράτος των Άνδεων που οδήγησε τον Έβο Μοράλες να παραιτηθεί από την προεδρία και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στο Μεξικό συνεχίζεται.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ