ΚΡΗΤΗ

Φαράγγι Σαμαριάς: Τα νέα μέτρα για να «θωρακιστεί» απέναντι στον κίνδυνο κατολισθήσεων

Όλα όσα εξετάζονται για να μην επαναληφθεί παρόμοια τραγωδία με αυτή της 35χρονης τουρίστριας.

Φαράγγι Σαμαριάς: Τα νέα μέτρα για να «θωρακιστεί» απέναντι στον κίνδυνο κατολισθήσεων

Νέα μέτρα ασφαλείας επεξεργάζονται οι αρμόδιοι φορείς προκειμένου να «θωρακίσουν» το φαράγγι της Σαμαριάς απέναντι στον κίνδυνο κατολισθήσεων, μετά τον θάνατο της 35χρονης τουρίστριας από τη Γερμανία, στις 18 Σεπτεμβρίου, έπειτα από αποκόλληση βράχου.

Μετά τις αυτοψίες ειδικών κλιμακίων, αποφασίστηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που είναι ο αρμόδιος φορέας λειτουργίας του φαραγγιού και του ΕΚΠΑ η οποία αφορά στην «μείωση του κινδύνου κατολισθήσεων στο φαράγγι της Σαμαριάς».

Όπως ανέφερε στο enikos.gr ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος έχει οριστεί και ως επικεφαλής της εν λόγω μελέτης, «η έρευνα θα πραγματοποιηθεί για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, έτσι ώστε να ελέγξουμε την τρωτότητα του Φαραγγιού, αλλά και την έκθεση των επισκεπτών σε κινδύνους. Συγκριμένα, αναφορικά με το πρώτο σκέλος, δεν μπορούμε να επέμβουμε και στα 32χλμ (16+16), καθώς υπάρχουν τεράστια πρανή, αλλά και τα πλέγματα είναι πολύ ακριβά. Άλλωστε, δεν θέλουμε να αλλοιώσουμε και την φυσιογνωμία του φαραγγιού». 

Σχετικά με την έκθεση, υπογράμμισε ο κ. Λέκκας,  «θα εξεταστεί το ενδεχόμενο οι τουρίστες να φορούν κράνη, να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση και πληροφόρηση και να ελέγχεται η είσοδος τους με γνώμονα την κατάσταση της υγείας τους. Ωστόσο, θα μελετήσουμε και τη χάραξη νέων και πιο ασφαλών διαδρομών».

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, θα υπάρξει προκήρυξη για την ανάδειξη αναδόχου, ο οποίος θα αναλάβει να υλοποιήσει μια σειρά μέτρων που θα αποφασιστούν, από τον Μάιο του 2025.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Λέκκας ανέφερε στο enikos.gr ότι χρειάζονται «χειρουργικές παρεμβάσεις» στα σημεία που και θα κριθούν πιο επικίνδυνα. Εκεί, σύμφωνα με τον ίδιο, η κύρια μέριμνα θα είναι η τοποθέτηση πλέγματος και αγκυρίων στήριξης καθώς και φραχτών συγκράτησης των βράχων. «Στόχος μας είναι να επέμβουμε αλλά να μην αλλοιώσουμε τη φυσιογνωμία του Φαραγγιού. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τον κίνδυνο, παρά μόνο να τον περιορίσουμε. Πρέπει ο κάθε επισκέπτης να αποδέχεται την επικινδυνότητα και να εισέρχεται έχοντας αυτό στο μυαλό του. Δεν μπορούμε να αποστερήσουμε στους πολίτες την πρόσβαση σε αυτό, ούτε να καταστρέψουμε όσους εξαρτώνται οικονομικά από αυτό».

Παράλληλα, ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα προμηθευτεί και περίπου 3 χιλιάδες κράνη, έτσι ώστε να τα δίνει στους περιπατητές, οι οποίοι δεν θα ξεπερνούν τους χίλιους. Στις εισόδους, ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό θα ενημερώνει τους επισκέπτες για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ενώ θα παρέχει και κάποιες πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια εκκένωσης. Μένει να χαρτογραφηθούν και νέα μονοπάτια που θα οδηγούν τους επισκέπτες από πιο ασφαλή σημεία.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση