ΚΟΣΜΟΣ
Η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ διεκδικεί αποζημιώσεις «μαμούθ» για το «Ever Given»
Η κρατική Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) πρόκειται να διεκδικήσει αποζημιώσεις που ανέρχονται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια
SHARE:
Η κρατική Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) πρόκειται να διεκδικήσει αποζημιώσεις που ανέρχονται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τις υπεύθυνες εταιρείες για το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Ever Given», το οποίο μπλόκαρε το κανάλι για περίπου μία εβδομάδα.
Πρόκειται για μια πρόχειρη εκτίμηση που αφορά, μεταξύ άλλων, ζημιές στο κανάλι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αποκόλλησης του πλοίου, καθώς και το κόστος εξοπλισμού και εργασιών, δήλωσε ο επικεφαλής εκτελεστικός διευθυντής της Αρχής του καναλιού του Σουέζ.
Δεν διευκρίνισε, πάντως, από ποιον θα ζητήσει αποζημίωση η Αρχή της Διώρυγας.
Δικαστικός γολγοθάς
Σημειώνεται πως οι δικαστικές διαμάχες για το ποιος θα πληρώσει την αποκόλληση του γιγαντιαίου πλοίου αναμένεται να διαρκέσουν αρκετά χρόνια, καθώς πέρα από τις όποιες ευθύνες αναζητηθούν για το κλείσιμο του καναλιού, υπάρχει ζήτημα για το ποιος πληρώνει τον λογαριασμό της αποκόλλησης του σκάφους.
Όπως δηλώνουν νομικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται ο Guardian, το «Ever Given» αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο πολύχρονης δικαστικής διαμάχης με τη συμμετοχή εταιρειών εμπορικής ναυτιλίας και ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και του αιγυπτιακού κράτους και της αρχής λειτουργίας της Διώρυγας.
Εκτιμάται μάλιστα ότι η υπόθεση που αφορά στο πλοίο ίσως αλλάξει τα δεδομένα στον ναυτιλιακό κλάδο και το πώς ασφαλίζονται και αποζημιώνονται τα πλοία και τα φορτία τους.
Αρχικά, η προσάραξη αποδόθηκε στους ισχυρούς ανέμους, όμως αργότερα αναφέρθηκε και μηχανικό πρόβλημα, με τον επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας να κάνει λόγο για «τεχνικά ή ανθρώπινα σφάλματα».
Πίσω από τις αντικρουόμενες αναφορές στα αίτια της προσάραξης του πλοίου, ίσως βρίσκονται οι διαφορετικές κατευθύνσεις στην απόδοση ευθύνης για το περιστατικό, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Σαλ Μεργκολιάνο του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ.
Ο ίδιος εξηγεί ότι τυχόν απόδοση του περιστατικού σε μηχανική βλάβη ή ανθρώπινο λάθος σημαίνει ότι υπεύθυνη θεωρείται η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Ever Given». Αν όμως η εταιρεία αποδείξει ότι το πρόβλημα οφειλόταν σε ατύχημα, περιλαμβανομένων και των καιρικών συνθηκών, τότε απαλλάσσεται της ευθύνης, μερικώς ή ολικώς.
Πριν λίγες μέρες, πάντως, ο ναύαρχος Μοχάμπ Μαμές, βοηθός του αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δήλωσε ότι θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του γιγαντιαίου πλοίου εμπορευματοκιβωτίων Ever Given.
«Θα απαιτήσουμε αποζημιώσεις από την πλοιοκτήτρια εταιρεία για όλες τις συνέπειες από την ακινητοποίηση του πλοίου, για την χρήση όλων των ρυμουλκών, θα απαιτήσουμε το πλήρες κόστος» τόνισε ο βοηθός του αιγύπτιου προέδρου σε θέματα ανάπτυξης λιμένων και της Διώρυγας του Σουέζ. Παράλληλα, επέρριψε την ευθύνη του περιστατικού στον καπετάνιο του πλοίου.
«Αυτό που συνέβη ήταν ευθύνη του καπετάνιου, το κανάλι μας είναι ασφαλές» σημείωσε.
Δείτε επίσης:
Σουέζ: O αντίκτυπος στην αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί να διαρκέσει μήνες
Στην "ουρά" των πλοίων στη Διώρυγα του Σουέζ ένας Κρητικός καπετάνιος
Ορατό από το διάστημα το… μποτιλιάρισμα στη Διώρυγα του Σουέζ