ΚΟΣΜΟΣ
Ντόναλντ Τραμπ: "Οι αγορές και οι μετοχές θα ανέβουν, η χώρα θα ανθίσει!"
Παρ' όλα αυτά οι αγορές κλυδωνίζονται από τους δασμούς του Αμερικανού προέδρου που απειλούν να ρίξουν τις ΗΠΑ αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη σε ύφεση - Τριγμοί στην παγκόσμια κοινότητα

Δεν παίρνει…χαμπάρι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει προκαλέσει «σεισμό» στις διεθνείς αγορές μετά την επιβολή δασμών σχεδόν σε όλο τον πλανήτη την Τετάρτη (02/04/2025), καθώς κάνει λόγο για άνθηση της οικονομίας την ώρα που τα χρηματιστήρια κλονίζονται.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, μια ημέρα μετά τις ιστορικές ανακοινώσεις για επιβολή δασμών σε παγκόσμια κλίμακα υποστήριξε με νέες του δηλώσεις πως «οι αγορές και οι μετοχές θα ανέβουν, η χώρα θα ανθίσει. Και ο υπόλοιπος κόσμος θέλει να δει αν υπάρχει τρόπος να κάνουν μια συμφωνία. Μας εκμεταλλεύονται για πολλά, πολλά χρόνια. Για πολλά χρόνια ήμασταν στη λάθος πλευρά της ιστορίας και σας λέω κάτι, νομίζω ότι θα είναι απίστευτο».
Βέβαια η αντίδραση των αγορών δεν είναι ακριβώς… ανθηρή καθώς ταρακουνήθηκαν σοβαρά από την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς, η οποία απειλεί να ρίξει τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο πλανήτη σε ύφεση.
"Κατακρημνίστηκαν" οι αγορές
Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι αγορές διεθνώς κατακρημνίστηκαν με την ίδια τη Wall Street να καταγράφει δραματικές απώλειες και μαζικό sell-off σε όλους τους κλάδους. Μάλιστα, για τον S&P 500 ήταν οι μεγαλύτερες απώλειες από το 2020!
Συνολικά πάνω από 2 τρις δολάρια έγιναν… καπνός από την αξία των αμερικανικών μετοχών, ενώ η στροφή στις αγορές ομολόγων προμηνύει οικονομική επιβράδυνση αν όχι ύφεση και παρατετάμενη αστάθεια.
Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκλεισε με σημαντική πτώση 1.679 μονάδων ή 3,98% στις 40.545 μονάδες, ήτοι την μεγαλύτερη πτώση του από τον Σεπτέμβριο του 2022, ο S&P 500 διολίσθησε σε ποσοστό 4,84% φτάνοντας τις 5.396 μονάδες στη μεγαλύτερη κάμψη του από τον Ιούνιο του 2020 και ο Nasdaq έκανε βουτιά ύψους 5,97%, την μεγαλύτερη από το 2020, με αποτέλεσμα να προσγειωθεί στις 16.550 μονάδες.
Αξιοσημείωτη και η καθίζηση του Russell 2000, ο οποίος έγινε ο πρώτος αμερικανικός δείκτης που εισήλθε πλέον επίσημα σε bear market. Πρόκειται για μια δραματική αντιστροφή των προοπτικών του δείκτη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχε πρωταγωνιστήσει στο μετεκλογικό ράλι της αγοράς, καθώς οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης θεωρείτο πως θα ήταν οι μεγάλες κερδισμένες της αναπτυξιακής στρατηγικής που θα ακολουθούσε ο νέος πρόεδρος.
Τελικά τα πράγματα δεν κύλησαν όπως περίμεναν οι επενδυτές, με τον Russell 2000 να χάνει σήμερα πάνω από 5% ανεβάζοντας έτσι τις απώλειες του από το τελευταίο υψηλό του στο 21%, εισερχόμενος έτσι σε bear market.
Την ίδια ώρα τα ομόλογα επιδόθηκαν σε ράλι με την απόδοση του 10ετούς να πέφτει προσωρινά κάτω κι από το όριο του 4%, πριν σταθεροποιηθεί γύρω στο 4,04% και το 2ετές να χάνει σχεδόν είκοσι μονάδες πέφτοντας στο 3,7%.
Όσον αφορά τον δείκτης VIX, τον περίφημο δείκτη φόβου, αυτός παρέμεινε κοντά στις 28 μονάδες, ήτοι πολύ πάνω από το κρίσιμο όριο του 20, με ημερήσιο άλμα άνω του 32%!
Το «America First» trade, η επενδυτική στρατηγική που πόνταρε στην υπεραπόδοση των ΗΠΑ έναντι του υπόλοιπου κόσμου, αντιστρέφεται ραγδαία, καθώς οι δασμοί αποσταθεροποιούν την εφοδιαστική αλυσίδα και συρρικνώνουν τα περιθώρια κέρδους εταιρειών όπως η Apple, η Nike και η Walmart.
Την ίδια ώρα οίκοι και αναλυτές ξαναβγάζουν από το συρτάρι τα χειρότερα σενάρια όχι απλά επιβράδυνσης αλλά και ύφεσης της αμερικανικής αλλά και παγκόσμιας οικονομίας. Η Nomura προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ μόλις 0,6% για το 2025, με τον δομικό πληθωρισμό στο 4,7%, ενώ η Barclays αναμένει συρρίκνωση 0,1% του ΑΕΠ και πληθωρισμό στο 3,7%.
Οι αναλυτές φοβούνται ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα παγιδευτεί ανάμεσα σε επιβράδυνση και πληθωρισμό, περιορίζοντας τις δυνατότητες της Fed να δράσει με επιθετική μείωση επιτοκίων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στις αγορές χρήματος άλλαξαν άρδην τα πονταρίσματα για την πορεία της νομισματικής πολιτικής, με τους traders να τιμολογούν πιθανότητα 50% για τέσσερις(!) μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2025, μια προοπτική που ήταν κυριολεκτικά ασύλληπτη μέχρι χθες.
«Αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο για τους δασμούς, και οι αγορές δεν το είχαν προεξοφλήσει», προειδοποίησε η Μέρι Αν Μπάρτελς της Sanctuary Wealth προσθετοντας πως «ακόμη κι αν δεν οδηγηθούμε σε ύφεση, είναι ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί – τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως».
Πάντως, ο Ζιμ Ζέλτερ της Apollo Global Management, ανέβασε πλέον στο 50% την πιθανότητα ύφεσης της οικονομίας, σημειώνοντας ότι «οι δασμοί ενδέχεται να εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις και να δυσκολέψουν περαιτέρω τη Fed να δράσει προληπτικά».
Τεχνικοί αναλυτές της αμερικανικής αγοράς σχολίαζαν ότι το ψυχολογικό όριο των 5.500 μονάδων του S&P 500 κινδυνεύει να διασπαστεί και αν δεν συγκρατηθεί, θα επαναδοκιμαστούν τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της χρονιάς, ήτοι στις 5.504 μονάδες στις 13 Μαρτίου και στις 5.488 μονάδες στις 31 Μαρτίου.
Κατά τον Μπανού Μπαβεζά της UBS οι δασμοί ήρθαν σε λάθος χρονική συγκυρία και αυξάνουν τον κίνδυνο εισόδου σε bear market.
Εξάλλου, μαζί με την οικονομική επιβράδυνση θα δοκιμαστούν και οι επιδόσεις των επιχειρήσεων. «Έχουμε περάσει το πρώτο στάδιο της κρίσης: την κορύφωση της αβεβαιότητας. Το επόμενο είναι οι υποβαθμίσεις κερδών» τόνισε η Ιρένε Τάνκελ της BCA Research ανέφερε:
Πάντως, η Σολίτα Μαρκέλι της UBS Global Wealth Management εκτιμά ότι, αν και η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί, υπάρχει ελπίδα για ανακούφιση στο β’ εξάμηνο, αν οι διαπραγματεύσεις για μείωση των δασμών αποδώσουν. Ο Λευκός Οίκος δεν απέκλεισε την πιθανότητα διορθώσεων, μετά από διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως θα προχωρήσει όντως σε αλλαγές.
Τo sell-off ήταν γενικευμένο σε όλους τους κλάδους με τις μεγαλύτερες πιέσεις να καταγράφονται στις τεχνολογικές μετοχές, όπως την Nvidia και την Tesla και τις πολυτεθνικές, όπως η Nike και η Apple, που υπέστη και ιστορική καθίζηση στην συνολική της αξία
Δραματική πτώση και για τον τραπεζικό κλάδο με τον δείκτη να χάνει περίπου 8%, με μεγαλύτερες χαμένες την Citi και την Bank of America με διψήφια ποσοστά πτώσης.
Στις λίγες εξαιρέσεις ξεχώρισε η μετοχή της Coca-Cola, η οποία με αύξηση της τάξεως του 2,5% κατάφερε να «πιάσει» νέο υψηλό , καθώς θεωρείται ένα ισχυρό brand που δεν θα χάσει τους πελάτες της παγκοσμίως.
Οι ευρωπαϊκές αγορές κλονίστηκαν και αυτές
Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς STOXX 600 σημείωσε πτώση 2,57%, εξαλείφοντας τα κέρδη του δείκτη από τον Ιανουάριο.
Ο γερμανικός δείκτης DAX σημείωσε πτώση 3%.
Ο δείκτης αναφοράς της Γαλλίας υποχώρησε κατά 3,31%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε μία ημέρα από τον Ιούλιο του 2023.
Ο δείκτης αναφοράς της Ιταλίας υποχώρησε κατά 3,6%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε μία ημέρα από τον Μάρτιο του 2023.
«Η ανακοίνωση των δασμών είναι περισσότερο δρακόντεια από όσο αναμενόταν», δήλωσε ο Sam Stovall, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της CFRA Research, σε ηλεκτρονικό μήνυμα. «Οι μετοχές σε ελεύθερη πτώση λόγω του αναμενόμενου πληθωριστικού αντίκτυπου αυτών των δασμών».
«Έρχονται επτά τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων στη χώρα μας»
Όμως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται να… αγχώνεται με όλα αυτά και αναφέρθηκε στις νέες επενδυτικές ανακοινώσεις υπό την κυβέρνησή του ως ελπιδοφόρα νέα για την οικονομία.
«Αυτό για το οποίο ο κόσμος πρέπει να μιλάει, είναι ότι έχουμε σχεδόν επτά τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων που έρχονται στη χώρα μας και θα δείτε πώς θα εξελιχθεί», είπε.
«Νομίζω ότι η χώρα μας θα γνωρίσει άνθηση».
Τριγμοί στην παγκόσμια κοινότητα από τον εμπορικό πόλεμο
Η Κομισιόν δηλώνει προετοιμασμένη για τον εμπορικό πόλεμο, αλλά προτάσσει τη λύση μέσω του διαλόγου με τις ΗΠΑ.
«Από την αρχή, ήμασταν πάντα έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ, ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια που απομένουν στο διατλαντικό εμπόριο. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε. Και τώρα προετοιμαζόμαστε για περαιτέρω αντίμετρα, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και τις επιχειρήσεις μας» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ θα έχουν αντίκτυπο και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, διαμηνύουν οι Ευρωπαίοι, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη πραγματικότητα.
«Πρόκειται για μια επίθεση στην παγκόσμια εμπορική τάξη που βοήθησε στην ευημερία όλου του κόσμου. Η παγκόσμια οικονομία εξ’ ολοκλήρου θα υποφέρει από αυτές τις κακές αποφάσεις» τόνισε ο Όλαφ Σολτς.
«Οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν χθες βράδυ είναι βάρβαρες και αβάσιμες. Και ένα πράγμα είναι βέβαιο, με τις αποφάσεις αυτές η αμερικανική οικονομία, οι Αμερικανοί, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες θα είναι πιο αδύναμοι και φτωχότεροι από πριν» είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.
«Είναι μία ιστορική στροφή στον προστατευτισμό – μία απόκλιση από τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται την οικονομική και κοινωνική πρόοδο από την ίδρυσή της – πιστεύω ακράδαντα ότι αυτός ο εμπορικός πόλεμος, ο οποίος ξεκινά, τελικά δεν θα ωφελήσει κανένα. Θα βλάψει τους πάντες» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αυτή η απόφαση είναι καταστροφή για τον οικονομικό κόσμο, μια μεγάλη δυσκολία για την Ευρώπη και πιστεύω ότι είναι επίσης καταστροφή για τις Ην. Πολιτείες και τους Αμερικανούς πολίτες» τόνισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Μπαϊρού.
Υπέρ του διαλόγου και ο Βρετανός πρωθυπουργός, που με ανακούφιση είδε την χώρα του να μένει στην επιβολή του βασικού δασμού του 10%. «Οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία οικονομικής ευημερίας, που ενισχύει την υπάρχουσα εμπορική μας σχέση, συνεχίζονται και θα αγωνιστούμε για την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία» τόνισε ο Κιρ Στάρμερ.
Βλέποντας τον Αμερικανό πρόεδρο να απειλεί με κυρώσεις και τις ασιατικές χώρες που μέχρι τώρα η Κίνα χρησιμοποιούσε για να παρακάμπτει τον οικονομικό αντίκτυπο των προηγούμενων δασμών, το Πεκίνο εμφανίζεται ανοικτό στο διάλογο.
«Η Κίνα είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ σε σημαντικά θέματα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.
Για σημαντικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις κάνει λόγο η Ιαπωνία. Ενώ για την ώρα δεν επιβλήθηκαν επιπρόσθετοι δασμοί σε Μεξικό και Καναδά.
Με αντίμετρα απαντά ο Καναδάς, στην ανακοίνωση των δασμών. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ, ανακοίνωσε δασμούς ύψους 25%, σε όλα τα οχήματα που εισάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν πληρούν τους όρους της «Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής».
ΗΠΑ: Εκτιμήσεις ότι οι δασμοί αποσκοπούν σε αναδιαπραγμάτευση του πλαισίου
Ως προς το πώς αντιδρούν οι Αμερικανοί, όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις ΗΠΑ, οι πάντες προσπαθούν να υπολογίσουν τι θα σημάνει αυτή η νέα δασμολογική πολιτική για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, για τις θέσεις εργασίας, για τον πληθωρισμό, για το ενδεχόμενο ύφεσης, για τις αγορές.
Πέρα από το σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του Τραμπ που πανηγυρίζει για την πυγμή με την οποία συμπεριφέρεται στον υπόλοιπο πλανήτη- και θα πανηγύριζε ούτως η άλλως για οτιδήποτε- στους υπόλοιπους ψηφοφόρους επικρατεί πολύ μεγάλος προβληματισμός για την επερχόμενη ακρίβεια- ήδη οι τιμές τα τελευταία χρόνια είναι στα ύψη- είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως ο μέσος πολίτης θα τα βγάλει πέρα με νέες αυξήσεις στα πάντα.
Πάντως, δεν φαίνεται πως είναι πειστικό το επιχείρημα του προέδρου και νωρίτερα του αντιπροέδρου πως η «χρυσή εποχή» δεν έρχεται μέσα σε μια νύχτα.
Το βασικό ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι πόσο μόνιμο χαρακτήρα έχουν αυτά τα μέτρα. Αν δηλαδή επιβλήθηκαν για να μείνουν ή επιβλήθηκαν για να αναγκάσουν τους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής να προσέλθουν σε διαπραγμάτευση με σκοπό την ανατροπή του προηγουμένου δασμολογικού πλαισίου.
Το μήνυμα έστειλε ο αμερικανός Υπουργός Οικονομίας, ο οποίος παρότρυνε όλες τις χώρες να μην αντιδράσουν άμεσα με αντίμετρα, διότι αυτό θα οδηγήσει -όπως προειδοποίησε- σε νέα απάντηση από την Ουάσιγκτον, αλλά να πάρουν τον χρόνο τους και να σκεφτούν πως θέλουν να προχωρήσουν.
Προς ώρας δεν είναι γνωστό το σκεπτικό του Προέδρου των ΗΠΑ, όμως εκτιμάται ότι θα είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, που εκτιμάται ότι θα είναι σκληρές, με κάθε χώρα ξεχωριστά.
Πηγές: newsit.gr, ertnews.gr, protothema.gr