ΚΟΣΜΟΣ
Χειροθεσία Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου στο Σύδνεϋ
Την Κυριακή του Παραλύτου, 23 Μαΐου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου τον π. Παναγιώτη Μαυρομμάτη, ενώ στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Μάχης της Κρήτης.
SHARE:
Την Κυριακή του Παραλύτου, 23 Μαΐου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ, κατόπιν αδείας και ευλογίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου τον π. Παναγιώτη Μαυρομμάτη.
Ο Σεβασμιώτατος, με βαθιά συγκίνηση, ανέγνωσε το Πατριαρχικό Ευεργετήριο Γράμμα και ακολούθως συνεχάρη θερμά τον τιμώμενο κληρικό, προτρέποντάς τον να συνεχίσει τη θεοφιλή και ευδόκιμο ιερατική διακονία του, με την ίδια αφοσίωση προς την άρχουσα και πάσχουσα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. "Το οφφίκιο αυτό είναι ασφαλώς μία τιμή, όμως παράλληλα είναι και μία ευθύνη", υπογράμμισε απευθυνόμενος στον π. Παναγιώτη, και επισήμανε: "Διότι από σήμερα και για όσο καιρό σου χαρίσει ο Θεός, θα πρέπει να είσαι κι εσύ, όπως είμαι κι εγώ και όπως πρέπει όλοι να είμαστε, ένας πρέσβης του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, το οποίο βλέπουμε καθημερινά να βάλλεται, να περνά δυσκολίες, να σηκώνει τον Σταυρό του. Να είσαι εντονότερα, από σήμερα και στο εξής, πρέσβης της Αγίας του Χριστού Μεγάλης αρχούσης και πασχούσης Εκκλησίας. Να υποστηρίζεις τα δίκαια του Πατριαρχείου μας και να ομολογείς την αφοσίωσή σου και την υπακοή σου στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη. Αυτό, να ξέρεις ότι θα είναι η μεγαλύτερή μου ικανοποίηση και το μεγαλύτερο δώρο το οποίο θα μπορέσεις να προσφέρεις τόσο σε εμένα, όσο και στην Αρχιεπισκοπή μας". Κλείνοντας, ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε στον νέο Πρωτοπρεσβύτερο να έχει πολλά χρόνια για να χαρεί αυτό το ευλογημένο υψηλό οφφίκιο, που συνιστά τη μεγίστη τιμητική διάκριση που μπορεί να λάβει ένας έγγαμος κληρικός.
Στην προσφώνησή του, ο π. Παναγιώτης Μαυρομμάτης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Μακάριο, όσο και προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, υποσχόμενος να συνεχίσει να υπερασπίζεται την ορθή τάξη και τα κανονικά δικαιώματα της Μητρός Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και του Γένους.
Σημειώνεται ότι στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Μάχης της Κρήτης. Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στο εκκλησίασμα για το ηρωικό και θυσιαστικό φρόνημα με το οποίο αγωνίστηκαν οι Κρήτες την Άνοιξη του 1941, υπενθυμίζοντας ότι διέψευσαν την πεποίθηση των Γερμανών πως η κατάληψη της Μεγαλονήσου θα ήταν μία εύκολη υπόθεση. Επιπλέον, μνημόνευσε τη συμβολή των συμμαχικών δυνάμεων στην υπεράσπιση του νησιού, όσο και τη συμμετοχή των Αυστραλών πολεμιστών. Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στον συγκινητικό διάλογο που είχε την προηγούμενη ημέρα, στο περιθώριο της εκδήλωσης μνήμης που έλαβε χώρα στο Martin Place του Σύδνεϋ, με τον βετεράνο πολεμιστή των ANZACs, κ. Alf Carpenter. Ο κ. Carpenter μοιράστηκε με τον Σεβασμιώτατο τις αναμνήσεις που είχε από τη γνωριμία του με κληρικούς και μοναχούς στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο, όπου είχε πολεμήσει το 1941, καθώς και από τη γνωριμία του με τον τότε Μητροπολίτη Ηρακλείου και με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, οι οποίοι αμφότεροι τον είχαν επισκεφθεί στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύτηκε μετά από τραυματισμό του. Στο τέλος, μάλιστα, όπως με συγκίνηση μετέφερε ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος, ο παλαίμαχος Αυστραλός πολεμιστής που διάγει το 104ο έτος της ηλικίας του, του εξέφρασε την επιθυμία να τελέσει ο ίδιος την κηδεία του, όταν φύγει από την παρούσα ζωή.
Με αφορμή και αυτήν την εμπειρία, ο Σεβασμιώτατος εστίασε τον λόγο του στους ισχυρούς δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Αυστραλίας στις συνθήκες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, απευθύνοντας παρότρυνση για διατήρηση αυτών των δεσμών και στις σημερινές συνθήκες της ειρήνης. "Η Μάχη της Κρήτης έχει ιδιαίτερη σημασία για την Αυστραλία", σημείωσε, "γιατί έφυγαν από εδώ παιδιά και πήγαν και πολέμησαν για να ελευθερώσουν τον δικό μας τόπο". "Και ήμασταν ενωμένοι στον πόλεμο", συνέχισε, "όπως πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και στην ειρήνη. Να μην ξεχνάμε τους ιστορικούς μας δεσμούς και να έχουμε ευγνωμοσύνη ο ένας στον άλλο".
Τέλος, σύντομη ομιλία για τη Μάχη της Κρήτης εκφώνησε και ο ομογενής πολιτειακός γερουσιαστής, κ. Peter Poulos, ο οποίος εκπροσώπησε τον Υπουργό Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, κ. Geoff Lee.