ΚΟΣΜΟΣ
Guardian: Απροστάτευτοι οι πρόσφυγες στην Ελλάδα
«Σε ένα νέο χτύπημα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που βιώνουν άσχημες συνθήκες στην Ελλάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν την Πέμπτη το κλείσιμο της δομής για τον κοροναϊό στη Λέσβο, έπειτα από πρόστιμο των αρχών» αναφέρει το ρεπορτάζ.
SHARE:
Την απόφαση των αρχών να προχωρήσουν σε παράταση του περιορισμού κυκλοφορίας στα ΚΥΤ και στις δομές προσφύγων, το κλείσιμο της δομής για τον κορωνοϊό στη Μόρια των ΓΤΧ καθώς και τους άστεγους πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας σχολιάζει σε ρεπορτάζ της ο βρετανικός Guardian.
«Σε ένα νέο χτύπημα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που βιώνουν άσχημες συνθήκες στην Ελλάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν την Πέμπτη το κλείσιμο της δομής για τον κορωνοϊό στη Λέσβο, έπειτα από πρόστιμο των αρχών» αναφέρει το ρεπορτάζ της Katy Fallon και της Franziska Grillmeier.
Από το νησί της Λέσβου έως την ελληνική πρωτεύουσα της Αθήνας, οι αιτούντες άσυλο και οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, ορισμένοι με σοβαρές ιατρικές παθήσεις, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη ή να δουν έναν γιατρό καθώς οι θεραπείες διαταράσσονται από νέους κανονισμούς, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.
Η εφημερίδα φιλοξενεί την ιστορία της 10χρονης Asmaan, η οποία για οκτώ μήνες ζει σε μια προσωρινή σκηνή με την οικογένειά της έξω από το καμπ της Μόριας, στον ελαιώνα. Είναι μια από τους 17.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες που ζουν υπό το lockdown από τις 23 Μαρτίου.
Η μικρή Asmaan είναι γνωστή στην παιδιατρική κλινική των ΓΧΣ στη Μόρια. «Έκανε εμετούς, έτρεμε κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι που σταμάτησε να αντιδρά» λέει η μητέρα της στον Guardian, προσθέτοντας ότι η ανησυχία της είχε αυξηθεί όταν κατάλαβαν ότι αιμορραγούσε όταν πήγαινε τουαλέτα.
Η Asmaan μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού όπου διαγνώστηκε με οξεία φλεγμονή του νεφρού. Το προσωπικό ήθελε να στείλει την 10χρονη στην ηπειρωτική χώρα για θεραπεία. Αλλά η οικογένεια δεν μπορεί να φύγει από τη Λέσβο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου.
«Αντιμετωπίζουμε καθημερινά ασθενείς από τη Μόρια που πάσχουν από φυματίωση ή τον ιό του HIV. Όμως δεν είμαστε εξοπλισμένοι για αυτές τις θεραπείες» αναφέρει ο Μπάμπης Ανιτσάκης, διευθυντής μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.
Σύμφωνα με την Giovanna Scaccabarozzi, από τους ΓΧΣ στη Λέσβο, η περίπτωση της Asmaan είναι χαρακτηριστική περίπτωση που πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη, παρά τη σοβαρή κατάσταση της υγείας τους.
«Ακόμη και οι επιζώντες βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας αφήνονται πλέον στον εαυτό τους χωρίς να έχουν κάποιον να μιλήσουν και χωρίς τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τον εξαιρετικά τραυματικό χώρο της Μόριας», προσθέτει.
Ο περιορισμός κυκλοφορίας σήμαινε ότι λιγότεροι άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την κλινική ψυχικής υγείας των ΓΧΣ στη Μυτιλήνη.
Οι εξώσεις και οι άστεγοι πρόσφυγες
Η Αθήνα έχει γίνει ένας φάρος ελπίδας για όσους ζουν στα υπερπληθή στρατόπεδα του νησιού, αλλά μια πρόσφατη αλλαγή πολιτικής έχει δει τους ανθρώπους που φτάνουν στην Αθήνα με το καθεστώς του πρόσφυγα να είναι σχεδόν άποροι, πολλοί με χρόνια προβλήματα υγείας.
Οι ΓΧΣ καλούν επειγόντως την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ να βοηθήσουν τους πρόσφυγες που βρίσκονται άστεγοι στην Αθήνα και να σταματήσουν τις εξώσεις ευάλωτων ανθρώπων.
Μερικοί από τους πρόσφυγες στους δρόμους της Αθήνας είναι έγκυες γυναίκες και νέες μητέρες, καθώς και επιζώντες βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας. Πολλοί έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας που συχνά περιπλέκονται από την διαμονή τους σε στρατόπεδα όπως η Μοριά.